Cinevitaj zaostrí na architekta Palladia, sochára Berniniho aj Sofiu Loren

Filmová prehliadka Cinevitaj prináša dve programové línie. Jednu tvoria dokumenty o významných osobnostiach sochárstva a architektúry, tá druhá sa viaže na začiatky talianskej komédie.

11.06.2021 17:00
Bernini press 041 Foto:
Prostredníctvom filmu zoznámi prehliadka Cinevitaj aj s tvorbou sochára Gian Lorenza Berniniho.
debata

Priblíži „otca talianskej architektúry“ Andreu Palladia, či „sochára deviatich pápežov“ Gian Lorenza Berniniho a pripomenie diela Dina Risiho a ikonických umelcov Sofiu Loren a Vittoria De Sicu. Premietanie piatich titulov na päť utorkových večerov v Kine Lumière sa začne 15. júna 2021.

„Filmy uvedieme v exkluzívnej premiére ako jedinú projekciu na Slovensku,“ povedal Marco Gerbi z Talianskeho kultúrneho inštitútu, ktorý spolu s Talianskym veľvyslanectvom a Taliansko – Slovenskou obchodnou komorou festival Dolce Vitaj organizuje.

Filmová prehliadka predstaví Andreu Palladia, ktorého ideály symetrie, poriadku, dokonalosti a elegancie sa spojili v jedinečnom štýle nazvanom palladiánska architektúra. Po ňom bude nasledovať Gian Lorenzo Bernini, sochár deviatich pápežov, autor slávnych rímskych fontán či baldachýnu v Bazilike Sv. Petra vo Vatikáne. Film o ňom bol nakrútený v rímskej umeleckej galérii Villa Borghese, kde sa sústreďujú jeho najkrajšie sochy. O dve storočia neskôr žil a tvoril Antonio Canova, najvýznamnejší neoklasicistický sochár, priateľ Napoleona a jeho prvej manželky Josephiny. Bol umelcom harmónie a dokonalej krásy.

Druhá línia prehliadky je venovaná začiatkom talianskej komédie. Dva filmy – Chlieb, láska a…, V znamení Venuše – spájajú tri slávne mená: režisér Dino Risi a hereckí predstavitelia Sofia Loren a Vittorio De Sica.

Prehliadku otvorí v utorok 15. júna o 18.30 h. dokument PALLADIO. Film režiséra Giacoma Gattiho predstavuje s pôvabom a rafinovane umeleckú cestu Andreu Palladia, ktorý projektoval vily, paláce, baziliky a monumenty predovšetkým v Benátsku. Študoval a žil prevažne v meste Vicenza. Životný príbeh tohto renesančného architekta sa odvíja priamočiaro a bez zbytočných okrás, presne v štýle jeho tvorby. Svoje stavby navrhoval tak, aby boli v súlade s človekom a prírodou.

Bol majstrom proporcií, svetla a materiálov. Palladio obnovil čistotu a jednoduchosť klasickej architektúry a priniesol do nej nové prvky. Rozprávanie formou epizód a dialógov odohrávajúcich sa paralelne v rôznych kontextoch spája práve on, Palladio, prostredníctvom svojho klasického štýlu, ktorý bol v priebehu storočí až dodnes mnohokrát napodobňovaný. Organizácia UNESCO priznala štatút Svetového dedičstva 24 vilám a 23 palácom, ktoré projektoval.

Film BERNINI premietnu v utorok 22. júna o 18.30 h. Barokový sochár Gian Lorenzo Bernini pretváral našu kultúru pomocou mramoru, z ktorého vytváral silnou a presnou rukou takmer reálne výjavy. Jeho sklon k štylizácii a spôsob stvárňovania svojich objektov z neho urobili revolucionára. Ako sochár „rozprával“ mytologické príbehy, zobrazoval ľudské bytosti a prírodu prostredníctvom ženských a mužských postáv v pohybe s výsostne ľudským výrazom: výraz Berniniho sôch nie je konvenčný ani statický, tie v sebe nesú hlboký a dramatický náboj. Dokument Francesca Invernizziho sa nakrúcal v rímskej Galérii Borghese, ktorá spravuje tie najvýznamnejšie a najpôsobivejšie diela veľmajstra barokového figurálneho umenia. Dokument je nabitý množstvom výnimočných záberov, zachytáva život a dielo sochára, maliara, urbanistu, architekta a scénografa od jeho príchodu do Ríma. “Mramor bol odjakživa nehybný. Berniniho majstrovstvo spočíva v schopnosti vnútiť nám predstavu skutočného pohybu, ktorý nikdy nenastal,” povedala Anna Coliva, riaditeľka Galérie Borghese.

Štrnásty ročník festivalu predstaví okrem literatúry výnimočné momenty talianskej architektúry, dizajnu, výtvarného umenia, fotografie a filmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dolce Vitaj! #taliansky film