Hlavné mesto privíta ďalší ročník živého festivalu tRadovania

Aktívne poznávanie tradičnej kultúry v jej mnohorakých podobách je cieľom živého festivalu tRadovania. Jeho ďalší ročník sa uskutoční od 23. do 26. júna v Bratislave. Pripravená je séria podujatí pre rôzne cieľové skupiny.

22.06.2021 17:00
debata

Organizátorom podujatia je združenie Dragúni. „Program festivalu ponúka zážitkové tanečné, hudobné a tvorivé dielne s majstrami svojho remesla. Dôraz je kladený na interaktívne umelecké produkcie v záujme vytvárania zdravého a nefalšovaného hodnotového vzťahu k tradičnej kultúre v súčasnosti,“ uviedli organizátori.

Ako podotýkajú, učenie sa zručnostiam predchádzajúcich generácií a ich odovzdávanie generáciám nasledujúcim je základným princípom odovzdávania tradícií.

Čarom spevu, tanca a zábavy, ktoré patria k Jánskej noci, sa budú môcť návštevníci nechať uniesť počas dvoch dní na Tyršovom nábreží (23. júna) a v Umelke (24. júna). Chýbať nebudú tance z regiónov Zemplín (Pozdišovce), Podpoľanie (Očová) či Trenčín (Mníchova Lehota).

Čitáreň U červeného raka privíta v piatok (25. júna) súbor Solamente Naturali, ktorý sa tentoraz zameria na „hudbu pri stole“.

„Sedmohradský dvorský poriadok stravovania v šľachtických dvoroch zo 17. storočia určoval, že počas stravovania pri jednom z 18 stolov sedeli hudobníci pripravení zabávať uhorských zemanov, šľachticov, mešťanov a kniežatá. Zábavy v Uhorsku boli v rámci Európy vychýrené,“ približujú organizátori.

Premiérový program prinesie obraz zábavy práve z tohto obdobia. Mlyn Klepáč na Železnej studienke ponúkne v sobotu (26. júna) v rámci programu bábkové divadlo pre deti, tanečný domček pre malých učňov, tvorivé remeselné dielne a hry pre deti.

„Dospelí sa môžu vytancovať do sýta v rámci tanečných škôl s podnadpisom festivalová krajina,“ dopĺňajú organizátori s tým, že lektori s návštevníkmi pretancujú repertoár z obľúbených festivalových destinácií z celého Slovenska.

Bližšie informácie o festivale sú zverejnené na webovej stránke www.tradovanie.sk. Podujatie je súčasťou takmer 20-ročného Cyklu Tanečný dom, ktorý je zapísaný v Zozname najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

debata chyba
Viac na túto tému: #tanec #tradície #tvorivé dielne #Ľudová kultúra #tRadovania