Festival FIST. vyvráti stereotypy o sexualite a telesnosti umením a prednáškami

V Bratislave v piatok začína nový festival FIST. o perspektívach sexuálneho a reprodukčného zdravia, ktoré sú stále vnímané ako radikálne, ale pritom sú len dôsledné a citlivé.

24.06.2021 17:00
film Unseen, Neviditeľná, Maia Martiniak Foto:
Film Neviditeľná otvára zložitosť témy pôrodnej traumy a ukazuje nevyhnutnosť zmeny postoja zdravotníckeho systému i spoločnosti voči žene rodičke.
debata

Ako pristupujeme k témam sexuality a zdravia? Koho do nich zahŕňame a koho odstrkujeme? Kto má k zdravotnej starostlivosti prístup? Čo všetko je vlastne sexualitou a ako s ňou súvisia zdravé vzťahy? Aké telá vnímame ako sexuálne? Na to všetko bude hľadať odpovede festival inkluzívnej telesnosti a sexuality FIST. prostredníctvom umenia a diskusií.

Uskutoční sa v bratislavskej A4 – priestore súčasnej kultúry a začína v piatok o 17. h premietaním dokumentárneho filmu o pôrodoch Neviditeľná. Program potrvá do soboty 26. júna.

“Telo nie je len prázdna nádoba, ktorú musíme udržiavať v čistote a čakať, kým ju zaplní niečo iné.” Esophagus (pažerák) je performance Terezy Silon vychádzajúce zo stelesneného výskumu anatómie, z prepojení v tele a telách, vplyvu sociálnych a kultúrnych faktorov na individuálne telo, a tým aj na naše mentálne a pohybové štruktúrovanie, z prehodnotenia niektorých zakorenených naratívov o telách v špecifických kontextoch, zo somatického vysnívania nových možností. Fyzická pamäť má potenciál aj pre potešenie. Esophagus je utváranie obrazu porózneho tela, tela takmer, či úplne bez hanby, mäkkého, otvoreného vlniaceho sa tela, ktorého motorom je dych a hlas, a ktorého osou pohybu je, namiesto pevnej chrbtice, pažerák. Performance je v programe v piatok o 20. h.

Nasledovať bude audiovizuálna performance dua ROMEO & HELLION. Ide o kolaboratívny projekt Jana Durinu a Miriamy Kardošovej, v rámci ktorého produkujú diela prepájajúce video, zvuk, fotografiu, kresbu, kostýmovú tvorbu a performance. Interaktívnu audiovizuálnu performance Additional Feel sprevádza hudba, improvizovaný spev, pohyb a tanec.

V sobotu sa môžu záujemcovia zapojiť do workshopu Zuzany Bendíkovej a Radky Mikšík o plánovanom rodičovstve a sexuálnej výchove. Venovať sa budú práve stereotypom, z ktorých vychádza násilie a tiež súhlasu, ktorý je hlavným predpokladom bezpečných vzťahov.

Panelová diskusia bude venovaná reprodukčným právam a zdraviu trans ľudí. Otázky akým spôsobom reflektujeme skúsenosť traumy a sexuálneho násilia a aká je naša rola v kultúre znásilnenia si položia vrámci performatívnej prednášky Ester Grohová a Alexandra Sihelská. O 21. h zahrá duo I Love 69 Popgejů z Ostravy a afterparty festivalu zastreší Ink Midget.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #A4 – priestor súčasnej kultúry #Neviditeľná