Diela slovenských umelcov vystavia na festivale Biela noc v Paríži

Prestížny medzinárodný festival vizuálneho umenia Biela noc (Nuit blanche Paris) predstaví tento rok v októbri v Paríži aj diela šiestich slovenských umelcov.

26.06.2021 06:00
debata

Projekt pripravuje Slovenský inštitút v Paríži v úzkej spolupráci s projektom Biela noc a Zuzanou Pacákovou – umeleckou riaditeľkou Bielej noci na Slovensku. Biela noc vo francúzskom hlavnom meste sa uskutoční v noci z 2. na 3. októbra.

Tento rok budú na festivale v Paríži vystavovať diela Waxworm, ktoré vytvorili Radovan Dranga a Alex Zelina, Pour Mária Bartuszová od Niny A. Soskovej a SOS CULTURE, ktorého autormi sú občianske združenie Archtung, Róbert Slimák a Daniel Horňák.

Špeciálnym hosťom, ktorého vybrala priamo Sandrina Martinsová, umelecká riaditeľka Nuit Blanche Paris, bude taktiež slovenský umelec Ašot Haas, ktorý predstaví svoj kinetický svetelný objekt Pentax.

„Od roku 2010 prinášajú organizátori Bielej noci na Slovensku svetovú umeleckú špičku. Teraz je rad na nás, aby sme predstavili to najlepšie v oblasti slovenského vizuálneho umenia vo Francúzsku,“ uviedol Urik.

Takisto pripomenul, že výtvarník Viktor Frešo sa v roku 2019 zúčastnil na Nuit Blanche Paris ako vôbec prvý slovenský umelec.

Biela noc je medzinárodný umelecký projekt, ktorého úlohou je priblížiť verejnosti súčasné formy umenia ako aj netradičné, nepoznané a významné miesta európskych metropol. Vznikla v Paríži v roku 2002. Odtiaľ sa počas niekoľkých rokov rozšíril projekt aj do iných miest. Na Slovensku sa prvýkrát konala v roku 2010 v Košiciach.

debata chyba
Viac na túto tému: #Biela noc #umelci #medzinárodný festival #vizuálne umenie