Letné 4 živly pripomenú Zväčšeninu aj nezávislú americkú kultovku Melónová žena

Letný filmový festival 4 živly patrí medzi slovenské filmové podujatia, ktoré sa môžu pochváliť dlhoročnou tradíciou aj originálnym konceptom. Každoročne ponúka rôznorodé filmy, spojené jednou témou do komplexného programu počas piatich augustových dní v prostredí Banskej Štiavnice. Tohtoročnou témou festivalu je pravda a lož.

07.07.2021 14:00
4zivly kinosala Foto:
Letné 4 živly sa uskutočnia od 4. do 8. augusta v Banskej Štiavnici.
debata

„Tému sme zvažovali dlhšie, máme však pocit, že nikdy nebola aktuálnejšia ako práve teraz. Spochybňovanie faktov, či zamieňanie pojmov ako skutočnosť a názor nám ukazuje, že je vhodný čas sa o fenoméne pravdy a lži porozprávať. Ideálne pri inšpiratívnych filmoch,“ hovorí Daniela Cölle, umelecká riaditeľka festivalu, a jedným dychom dodáva: „Ako tradične, aj tento rok sa snažíme program skladať tak, aby bol dostatočne pestrý, ponúkal filmy rôznych žánrov, filmárskych prístupov, krajín pôvodu, ale aj pohľadov na zvolenú tému.“

V programe nebude chýbať legendárny film Zväčšenina (Blow-Up, 1966) režiséra Michelangela Antonioniho, ktorý je pre tému festivalu v oblasti kinematografie kľúčovým dielom. Kultový status má v rámci nezávislej americkej filmovej tvorby snímka Melónová žena (The Watermelon Woman, 1996) režisérky Cheryl Dunye o hľadaní dávno zabudnutej pravdy a pohnutého osudu, ktorý predbehol dejiny.

Z archívu domácej kinematografie premietne festival výnimočnú drámu Muž, ktorý luže (L'Homme qui ment, 1968), ktorú francúzsky režisér Alain Robbe-Grillet nakrútil v koprodukcii s Československom. Na filmovom plátne bude mať publikum možnosť vidieť napríklad aj animovaný film Vlkochodci (Wolfwalkers, 2020) tvorivej dvojice Tomm Moore a Ross Stewart, ktorý nebol uvedený v slovenskej kinodistribúcii.

23. ročník Letného filmového festivalu 4 živly sa v Banskej Štiavnici uskutoční v dňoch 4. – 8. augusta 2021. Okrem kvalitných filmov prinesie aj diskusie, prednášky, hudobný program či samostatnú sekciu venovanú rodinám s deťmi – Detské 4 živly. Podrobnosti o podujatí budú postupne pribúdať na jeho webstránke (www.4zivly.sk), kde už teraz nájdu záujemcovia a záujemkyne informácie o možnostiach vstupného.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #4 Živly #Michelangelo Antonioni