Dievča, ty si inteligentné - a to je nebezpečné

Ak Benedetta holandského režiséra Paula Verhoevena v Cannes niekoho šokovala, tak Zlomenina (La fracture) možno ešte viac. Príbeh prvého sa odohráva v 17. storočí v toskánskom meste Brescia, druhý v súčasnom Paríži.

12.07.2021 12:28
ddddd Foto:
Charlotte Gainsbourg a jej matka Jane Birkin predstavili v Cannes film Jane par Charlotte: Všetko o mojej matke.
debata

Skutočný príbeh o Benedette objavila v archívoch americká historička Judith C. Brownová. Zistila, že ju obvinili z homosexuality, bosoráctva a súdili. Benedettu Carlini ako malé dievča dali rodičia do kláštora a hneď po zoznámení matka predstavená, sestra Felicita (hrá ju bravúrne Charlotte Ramlingová), konštatovala: „Dievča, ty si inteligentné – a to nie je dobré, dokonca nebezpečné“. Mala pravdu.

Benedetta v podaní Virginie Efira na začiatku pôsobí ako z neba zostúpený anjel, no to je len zdanie, je to potvora všetkými masťami mazaná. Veľmi rýchlo príde na to, že všetko je len pretvárka a lož a hrá so všetkými svoju dokonalú rolu. Rodená herečka. Presvedčí všetkých, že je Bohom vyvolená a môže takmer všetko. Ako normálna zdravá žena však túži po láske a kde ju inde hľadať, keď je obklopená len ženami, ako medzi nimi. Do života jej vkročí krásna Bartolomea (Daphne Patakia) a problém je na svete.

Ženy sú vynachádzavé, aby svoje túžby ukojili, vymyslia triky, na ktoré by len tak niekto neprišiel. Keď je matka predstavená obvinená a ohrozená, vydá sa za pápežským nunciom (Lambert Wilson) do Florencie, kde už zúri mor. Uverí jej a príde do Brescie, aby Benedettu dostal na hranicu. Manipulátorka sa nevzdá a vyhrá. Pikantériou celého príbehu je, že takmer celé Taliansko vymrelo, ale Brescie sa mor ani nedotkol. Odvážne sexuálne scény, obvinenie kléru z falošnej morálky tmárstva bude rozhodne mať v cirkevných kruhoch odozvu. No ako film je Benedetta profesionálne takmer bez chýb, s vynikajúcimi hereckými výkonmi a navyše sa veľmi adresne prihovára dnešku. Chce pripomenúť, akú deravú historickú pamäť má nepoučiteľné ľudstvo.

Žlté vesty demolujú Paríž

Šokom bol aj francúzsky súťažný príspevok Zlomenina (La fracture) režisérky Catherine Corsini. Dve priateľky, skôr milenky, sa neustále hádajú. Exaltovanejšia z dvojice Raf (Valeria Bruni-Tedeschi) prenasleduje Julie (Marina Foís), ktorá pred ňou uteká, spadne a zlomí si ruku. Presne v ten deň sa vydali do ulíc smutne preslávené „žlté vesty“, rozbíjajúce všetko, čo im prišlo pod ruku, vykrikujúc – preč s Macronom. Nemocnica nápor zranených nezvláda a je tam chaos. A v tomto chaose sa odkrývajú charaktery, vypláva na povrch problém rozdelenej francúzskej spoločnosti – na zástancov prezidenta a podporovateľov Marine Le Penovej.

Výmena názorov sa odohrá medzi podporovateľom krajnej pravice Yannom (Pio Marmaí) a Raf. Vykrikujú a zúrivo sa hádajú, no obaja vedia, že sú v podstate na jednej lodi a jeden druhého potrebujú. Nie je však také dôležité, čo všetko tam v hneve pohovoria, miestami sú dialógy vtipné a dobre pobavia, dôležitejší je tristný obraz francúzskej spoločnosti. Zničené mesto a ešte hroznejšia nemocnica, s trochou zveličenia by sa dalo povedať, že naše Kramáre sú priam Hilton. Smutný a priam deprimujúci pohľad. Ostáva len dúfať, že to už horšie nebude.

Ovácia pre Charlotte Gainsbourgovú

Dokument Jane par Charlotte s podtitulom Všetko o mojej matke prijalo obecenstvo viac ako vrelo. Charlotte svoju slávnu mamu Jane Birkinovú vôbec nešetrila, dávala jej otázky na telo a jej úprimné odpovede odhalili ich komplikovaný, ale pekný vzťah. Je známe, že Charlotte otca obdivovala a jeho smrť niesla veľmi ťažko. O matke nikdy nehovorila. Lenže vždy je všetko inak. „ Dlhé roky som nehovorila o mojich rodičoch. Po smrti otca všetci chceli vedieť všetko,“ sťažovala sa. Chcela sa od nich dištancovať a sama niečo dokázať. Dokonca uvažovala aj o zmene priezviska. No v New Yorku zistila, že je už sama sebou a po návrate mala chuť urobiť gesto a nakrútiť film o svojej matke. Dokument je vydareným portrétom Jane Birkinovej, ale zároveň aj zrkadlom duše jej dcéry.<pf>

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes #Charlotte Gainsbourg #Paul Verhoeven