Tube. Umelecká inštalácia láka do siete

Stará tržnica v Bratislave ponúka novú atrakciu. Je ňou veľkorozmerná interaktívna inštalácia v podobe siete, ktorú tvoria dve tunelové trasy s dĺžkou 180 metrov. Jedinečná preliezačka pre malých aj veľkých sa voľne vznáša vo vzduchu a tí, čo sa ju rozhodnú zdolať, tak majú možnosť vnímať priestor z nezvyčajných uhlov.

16.07.2021 14:00
debata
Veľkorozmerná interaktívna inštalácia má podobu... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Tube, sieťová inštalácia Veľkorozmerná interaktívna inštalácia má podobu siete, ktorú tvoria dve tunelové trasy s dĺžkou 180 metrov.

Dielo s názvom Tube pripravilo rakúsko-chorvátske zoskupenie Numen/For Use v rámci umeleckého festivalu Biela noc. Záujemcovia si ho môžu pozrieť alebo vyskúšať až do 29. augusta.

Kurátorka výstavy a umelecká riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková inštaláciu prirovnala k „parazitujúcej architektúre v architektúre“ alebo ku scénografii. Vstup do konštrukcie, ktorá mení podobu a stiera hranice medzi interiérom a exteriérom, je podľa nej výnimočným zážitkom.

Na pilotný projekt letnej prezentácie súčasného vizuálneho umenia sa pritom použilo 1 300 štvorcových metrov siete s celkovou dĺžkou lana až deväť kilometrov.

Jedinečná preliezačka pre malých aj veľkých sa... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Tube, sieťová inštalácia Jedinečná preliezačka pre malých aj veľkých sa voľne vznáša vo vzduchu.

„Bezpečnostné siete sa jemne napínajú a pulzujú vďaka pohybu návštevníkov. Tí sa, plávajúc priestorom, stávajú priamou súčasťou vzdušnej prechádzky, ktorá poskytuje nový fyzický zážitok z hry s perspektívou. Tube sa tak stáva akousi sociálnou sochou, miestom stretnutí a hľadania limitov v novom kontexte časopriestoru,“ opísala Pacáková.

Zoskupenie Numen/For Use sa zaoberá oblasťou konceptuálneho umenia, scénografiou, ako aj priemyselným a priestorovým dizajnom. V roku 1999 ho založili priemyselní dizajnéri Sven Jonke, Christoph Katzler a Nikola Radeljković.

christo- vitazny obluk v parizi Čítajte viac Víťazný oblúk zmizne. Zabalia ho

Trojica je známa svojimi veľkorozmernými interaktívnymi dielami, originálnymi experimentmi, ktoré zaznamenali úspechy po celom svete. Získali aj niekoľko medzinárodných ocenení v oblasti priemyselného a scénografického dizajnu.

Tvorbu týchto umelcov vystavovali už vo Viedni, v Paríži, Ríme, Berlíne, Moskve, Londýne, Sao Paule, Melbourne, Tokiu a ďalších svetových metropolách. Známe sú napríklad inštalácie String, Net alebo Tape, ktoré minulosti prezentovali aj u nás v rámci festivalu Biela noc.

Prechádzka po sieti sa môže začať... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Tube, sieťová inštalácia Prechádzka po sieti sa môže začať...

Sieťovú štruktúru Tube, ktorá má teraz premiéru na Slovensku, zhotovili v roku 2015. Vo svete ju videlo už takmer 200-tisíc ľudí.

V Starej tržnici je k dispozícii od utorka do piatka v čase od 12. do 21. h a v nedeľu od 10. do 19. h. Vidieť sa bude dať i v sobotu, no keďže sa tam vtedy pravidelne koná potravinový trh, vstup do inštalácie nebude možný. Deti mladšie ako 12 rokov sa v sieťových tuneloch môžu pohybovať len v sprievode rodičov alebo inej dospelej osoby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umenie #Biela noc #inštalácia #Stará tržnica #Sieť #atrakcia #Tube