Kto bude víťazom v Cannes, je záhada

Aký bol prestížny filmový festival tohto roku? Kto zaujal a kto nie?

16.07.2021 12:00
debata
Herečka Emília Vášáryová v roku 1963 na pláži v... Foto: Niklaus Stauss / AKG / Profimedia
277448440 Herečka Emília Vášáryová v roku 1963 na pláži v Cannes, kde uviedla film Až přijde kocour.

Na medzinárodnom filmovom festivale v Cannes tohto roku po prvý raz nemáme česko-slovenský stánok. Nestratili sme sa však z festivalu. Dôstojne nás reprezentovala a zviditeľnila Emília Vášáryová, ktorá po 58 rokoch prišla na uvedenie filmu Vojtěcha Jasného Až přijde kocour z roku 1963.

Bola ho v Cannes predstaviť ešte ako mladučká a na staré časy sa jej podarilo prísť zaspomínať až teraz. Digitálne zreštaurovanú snímku slávnostne uviedli v Cannes Classics 2021, v sekcii, ktorá uvádza najhodnotnejšie filmy uplynulých rokov.

Českú stranu reprezentovali mladí tvorcovia v súťaži študentských filmov Cinéfondation animovanou snímkou Anny a Matěja Podskalských Rudé boty, inšpirovanou ľudovou rozprávkou.

Rozpačití Anderson i Serebrennikov

Ruský režisér Kirill Serebrennikov je v domácom väzení, vycestovať nikam nemôže. Nakrúca však čím ďalej, tým odpudivejšie filmy. Iná nie je ani súťažná snímka Petrova horúčka, plná špiny, na mol opitých ľudí, vraždenia a iných nechutností.

Keď sa kritika pomerov dovedie do absurdnosti, stratí na sile a vyvolá len pochybnosti. Toto je aj prípad Petrovej horúčky. Núka sa porovnanie s fínskym filmom Priehradka č. 6, ktorý je síce kritický, ale posvieti si na pomery realisticky a s citom pre mieru. Serebrennikov tentoraz zašiel priďaleko.

Amy Jackson pózuje fotografom v masívnej róbe...
Modelka a influencerka Sofia Resing pózuje v...
+15Herečka a aktivistka Sharon Stone bola hlavnou...

Očakávaný film Wesa Andersona Francúzske vydanie (The French Dispatch) tiež nezažiaril, ako sa očakávalo. Do snímky plnej gagov a nezmyselností naverboval výkvet svetového herectva – hrajú v nej Owen Wilson, Benicio del Toro, Timothée Chalamet, Tilda Swinton, Anjelica Huston, Léa Seydoux, Frances McDormand, Edward Norton, Willem Dafoe, Christoph Waltz, Liev Schreiber a mnohí ďalší.

Ako ho ohodnotí porota, je vo hviezdach, herci svoje party odohrali výborne. Po výtvarnej stránke je snímka plná nápadov, ale výsledný dojem je viac ako rozpačitý. Zomrie šéfredaktor a na jeho počesť defilujú nezrozumiteľné ukážky zo života jednotlivých rubrík. Škoda, stálo to toľko práce, ktorá vyšla navnivoč, asi preto, že režisér sa opakuje a stratil cit pre mieru.

Nespravodlivosť a komplikované vzťahy

Medzinárodná porota posudzuje 24 filmov hlavnej súťaže, čo je priveľa. Navyše snímky sú po tematickej i režijnej stránke vyrovnané, ale jednoznačne veľký film zatiaľ nebol.

Citlivosťou a kultivovaným rozprávaním zaujal, ako vždy, Asghar Farhadi filmom Hrdina (Ghahreman) o čestnom mužovi, ktorý sa dostal do problémov a skončil vo väzení. Dostane priepustku, priateľka mu chce pomôcť, aby sa tam nemusel vrátiť. Jej pomoc narobí viac zla ako dobra. Smutný film o nespravodli­vosti osudu.

Modelka Tina Kunakey bola neprehliadnuteľná v kreácii Valentino Haute Couture. Čítajte viac Lesbická dráma z kláštora ovládla Cannes: Premiéru jej hrdinka aj krásna Kunakey

Trojhodinová snímka maďarskej režisérky Ildikó Enyedi Príbeh mojej manželky v hlavných úlohách s Léou Seydoux, Gijs Naberom a Louisom Garrelom sa hlboko ponára do spletitých vzťahov manželskej dvojice – krásnej Lizzy a námorného kapitána. Trochu kratšia metráž a bol by to dobrý film, ale aj tak patrí ku canneskej špičke. Zrelé herecké výkony, krásna kamera, cit pre estetiku a filmové spracovanie sú nesporné.

Šokujúci Titane

V hlavnej úlohe filmu Titane francúzskej režisérky Julie Ducournau je titán – všetkému odolný kov. Neposedné dieťa spôsobí haváriu, úraz hlavy riešia lekári tak, že mu chýbajúcu časť hlavy nahradia titánom.

Ten ho oberie o empatiu, akýkoľvek cit, o to silnejšie sú však jeho sexuálne pudy. Dievča vyrastie vo vraždiaci stroj, no keď jej identikit visí všade, chytí sa príležitosti a vydáva sa za strateného syna nešťastného veliteľa partie hasičov či skôr záchranárov.

"Napriek hrôzam je to film o láske,“ povedala režisérka. Dá sa s tým do istej miery súhlasiť a dodať, že sa o ňom bude ešte veľa diskutovať.

Režisér Sean Baker (vľavo) a herci Bree Elrod a... Foto: SITA/AP, Brynn Anderson
France Cannes 2021 Red Rocket Red Carpet Režisér Sean Baker (vľavo) a herci Bree Elrod a Simon Rex predstavili v Cannes film Red Rocket.

Americký Red Rocket Seana Bakera o hollywoodskom pornohercovi vnútiacom sa k bývalej manželke, lebo nemá iné východisko, je portrét nenapraviteľného sukničkára a podvodníka, ktorý má šťastie i smolu. To, čo ľahko nadobudne, ľahko aj stratí.

Názov filmu Les Olympiades je nepreložiteľný, lebo je to parížska štvrť 13. okrsku. Tam sa odohráva príbeh známeho francúzskeho režiséra Jacquesa Audiarda. Výlučne hovorí o 30-ročných, o ich pochybnostiach, láskach a hľadaní šťastia. Sympatické dielo malo u publika vrelý ohlas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #film #Medzinárodný filmový festival v Cannes #MFF festival Cannes