Mesto pod Urpínom počas štyroch dní ožije folklórom

Festival Folklórna Bystrica v meste pod Urpínom ponúkne návštevníkom plnohodnotný štvordňový program. Ako informoval riaditeľ festivalu Atila Béreš, na banskobystrickom amfiteátri budú návštevníkov tretieho ročníka podujatia čakať najlepšie slovenské folklórne zoskupenia, ale aj tradičné jedlo a výrobky. Kapacita festivalu, ktorý sa uskutoční od štvrtka 5. do nedele 8. augusta, je obmedzená na tisíc ľudí.

02.08.2021 11:00
knechtova Foto:
Speváčka Katarína Knechtová vystúpi s Folklórnym súborom Šarišan.
debata

Po minulom ročníku, ktorý bol pre pandémiu obmedzený na jeden deň, sa tento rok organizátori vrátili k pôvodnému zámeru. „Festival začína vždy vo štvrtok večer premietaním starého legendárneho filmu s folklórnou tematikou. Tento rok to bude Rodná zem. Som rád, že sa nám niečo také unikátne podarí dostať na obrovské plátno s kvalitným zvukom,“ priblížil riaditeľ.

Festivalový piatok bude venovaný prepojeniu folklóru s modernejšou kultúrou, pričom tentokrát príde Katarína Knechtová s Folklórnym súborom Šarišan. Víkend bude patriť tradíciám. V sobotu sa predstaví tohtoročný víťaz folklórnej šou Zem spieva, súbor Považan v nostalgickom programe Amerikáni. V nedeľu návštevníkov čaká Ženská spevácka skupina Trnki, Folklórna skupina Kýčera, Folklórny súbor Technik a Ján Ambróz s Ľudovou hudbou Borievka.

Zastúpenie bude mať aj rómska kultúra. „Z Bratislavy príde Lačhe Amala s Marekom Končekom a Barborou Botošovou. Vystúpi aj rómsky tanečný súbor Horúce Srdce z Detvy,“ doplnil Béreš.

Dodal, že priaznivci festivalu sa môžu tešiť aj na skvelé gastronomické zážitky a upomienkové predmety od remeselníkov. Viac informácií sa záujemcovia dozvedia na stránke festivalu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #Banská Bystrica #Zem spieva