Kto by nechcel vlastnú izbu? Festival v Mikuláši ponúka ženské témy

Môže sa človek cítiť komfortne, bez tlaku na výkon aj pri športe? Ako vytvoriť mesto, ktoré bude starostlivé pre všetkých, s úctou k ľuďom aj k prírode? Nakoľko je dôležitý ženský hlas v cirkvi a je ho vôbec počuť? Ak sa necítime dobre vo vlastnom tele, môže za to spoločnosť? Tieto a mnohé ďalšie otázky budú témami feministického festivalu ArtWife, ktorý už štvrtý rok organizuje kultúrne centrum Diera do sveta v Liptovskom Mikuláši.

11.08.2021 09:00
60357140 2454945007883681 3497325408808861696 n Foto:
Diera do sveta v Liptovskom Mikuláši už štvrtý rok pozýva na feministický festival ArtWife.
debata

Tento rok má festival názov Vlastná izba a od 11. do 14. augusta sa na ňom zídu umelci aj vedci a výskumníci, športovci, urbanisti, aktivisti, hostia zo Slovenska aj zo zahraničia. ArtWife ako multižánrový festival prinesie prednášky, workshopy, umelecké vystúpenia, projekcie, stand-up, Pecha Kucha a dokonca aj feministickú cyklojadzu.

„Názov sme prevzali od spisovateľky Virginie Woolfovej, ktorá je symbolom boja proti ženskému útlaku. Pod vlastnou izbou rozumieme priestor pre ženskú sebarealizáciu a zviditeľnenie,“ vysvetľuje dramaturg festivalu Róbert Repka.

Bohatý štvordňový program ArtWife festivalu je nabitý diskusiami, prednáškami, ale aj umeleckými vystúpeniami. Bude sa hovoriť o feministickom boji v cirkvi, za účasti výskumníkov aj kresťanských kruhov, s umelcami a umelkyňami o intimite, zraniteľnosti a nahote, s urbanistami o starostlivom mestskom plánovaní, so sociológom o ženskej emancipácii v športe.

V umeleckej časti programu dominuje maďarská performerka Pina Brutal s predstavením a diskusiou, v ktorých sa zaoberá nahotou, intimitou a zraniteľnosťou ľudského tela. Nebude to naše malé tajomstvo, hovoria Ester Grohová a Alexadra Sihelská k téme utajovaného sexualizovaného násilia. Audiovizuálna performácia Dole hovorí o každodennosti rusínskych žien, Príbehy zapálenej hlavy sú o spoločenskom pretlaku z výkonu a zvláštny projekt ESTER pripomína Ester Martinčekoú-Šimerovú. Headlinerkami hudobnej dramaturgie je švajčiarske trio Les Reines Prochaines aj talianska hudobníčka Gold Mass, ktorá je hlasom žien čeliacich útlaku a násiliu. Českú scénu zastúpia reperka Arleta a elektronická producentka Ima teva. „Feminizmus patrí do našej dramaturgie, pretože si považujeme za povinnosť vytvárať protiprúd ku konzervatívnym silám v spoločnosti, ktoré spôsobujú útlak a násilie,“ dodáva Róbert Repka z kultúrneho centra Diera do sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Diera do sveta