Palócke dni a Dni mesta Fiľakovo ponúknu aj interaktívne prechádzky mestom

Jubilejný 30. ročník podujatia Palócke dni a Dni mesta Fiľakovo prinesie na juh okresu Lučenec od štvrtku 12. augusta koncerty ľudovej hudby, divadelné predstavenia aj interaktívne prechádzky mestom. Program potrvá do nedele.

11.08.2021 17:00
Fiľakovo, Fiľakovský hrad Foto: ,
Nedeľná interaktívna prechádzka začína pri Fiľakovskom hrade.
debata

Ako informovala riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Fiľakovo Andrea Illés Kósik, festivalom si tento rok pripomenú i 775. výročie prvej písomnej zmienky o Fiľakove.

Najvýznamnejšou tohtoročnou novinkou podujatia budú interaktívne prechádzky mestom, ktoré záujemcov oboznámia o zaujímavostiach Fiľakova v slovenskom i maďarskom jazyku. „V sobotu sprievod začne od Pivničného radu. Pôjde sa okolo gymnázia a mestského múzea až na Ulicu Podhradská. V nedeľu bude prechádzka pokračovať od hradu ku kostolu, radnici a skončí na Ulici Podhradská,“ uviedla Kósik s tým, že prechádzky budú obohatené aj o kultúrny program.

V rámci štvordňového festivalu a osláv mesta sa môžu návštevníci tešiť na vystúpenia folklórnych súborov Rakonca a Jánošík či ľudovej hudby Dobroda a Ďatelinka. Súčasťou slávnostného programu bude v piatok 13. augusta i odovzdávanie mestských cien a vystúpenie 100-ročného fiľakovského mužského speváckeho zboru Pro Kultúra a ženského speváckeho zboru Melódia.

V rámci divadelného programu štvordňové podujatie prinesie predstavenia Radošinského naivného divadla, Mestského divadla Actores Rožňava či bábkového divadla MeseFigurák. Súčasťou osláv budú i vystúpenia rómskych či maďarských umelcov, viaceré večerné koncerty na hradnom nádvorí či bubnová šou. Sériu programov v nedeľu uzavrie operetné predstavenie Cigánska láska od skladateľa Franza Lehára.

Podujatie Palócke dni a Dni mesta Fiľakovo organizuje Mestské kultúrne stredisko Fiľakovo s podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín, Banskobystrického samosprávneho kraja a Fondu malých projektov Interreg V-A Slovensko – Maďarsko. Vzhľadom na aktuálnu epidemickú situáciu je vstup na jednotlivé podujatia možný len s vopred zakúpenými online vstupenkami, na bezplatné programy je potrebná predbežná registrácia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fiľakovo