Hviezdne noci v Bytči lákajú aj do pivovaru

Hviezdne noci Bytča si možno prví návštevníci pamätajú ako "stanovačku” s prevažne filmovým programom. Dnes je z malého podujatia multižánrový festival a koná sa tento víkend od 20. do 22. augusta už po siedmykrát.

20.08.2021 09:00
Muž v skafandri - Ladovňa Foto:
Z predstavenia na Bytčianskom zámku.
debata

„Ako filmový klub Bytča sme chceli prevádzkovať kino, ktoré v meste nefungovalo. Bolo to približne pred dvanástimi rokmi, keď som vo festivalovom tíme ešte nebola,“ hovorí súčasná riaditeľka festivalu Hviezdne noci Bytča Kristína Rigerová. Jeho zakladateľom je Peter Gärtner.

„V tom čase boli Hviezdne noci filmovým podujatím, ja som začínala ako trhačka lístkov. Do tímu sa postupne pridávali ďalší ľudia z rôznych umeleckých odvetví s rôznymi preferenciami, a tak sa podujatie rozrástlo na multižánrový festival,“ približuje riaditeľka.

Hviezdne noci Bytča sa usilujú o kvalitatívne i kvantitatívne vyvážený program naprieč všetkými umeleckými druhmi. „To je idea, ku ktorej smerujeme, a po prvýkrát bude naplnená práve v tomto roku. Program je experimentálnejší ako po minulé ročníky,“ prezrádza Rigerová.

„Dramaturgickú ruku“ im uvoľnil práve vznik kultúrneho centra, ktoré v Bytči otvorili vo vlastnom priestore vlani. Pre festival tak už nie je hlavnou prioritou zostaviť program so zreteľom na bytčianskeho diváka.

"Samozrejme si veľmi prajeme, aby na festival Bytčania chodili. Divácky prístupnejší program však vieme prinášať v kultúrnom centre a už nie je hlavnou motiváciou Hviezdnych nocí urobiť showcase súčasného umenia pre miestnych návštevníkov,” vysvetľuje Rigerová.

Hviezdne noci Karpatské chrbáty Branislav Jobus Čítajte viac Počas Hviezdnych nocí sa každý môže stať Bytčanom

Kultúrne centrum funguje už od roku 2019 a vyrástlo z festivalu. „Koncentrovať kultúru v regióne do štyroch festivalových dní sa nám zdalo málo.“

Prvý rok fungovania kultúrneho centra kopírovali festivalový princíp, podujatia sa konali na rôznych miestach Bytče, no fungovať bez priestoru s technickým zázemím bolo produkčne náročné, a tak v roku 2020 zakotvili v Ladovni a v kine.

Kultúrny turizmus do regiónov je jednou z podstatných tém festivalu. "Veľkú časť návštevníkov tvoria ľudia z iných miest, práve preto nerobíme festival v uzavretom areáli. Chceme ukázať potenciál mesta.”

Špeciálne pre festival tak podľa riaditeľky vzniklo viacero umeleckých výstupov. "Oživujeme pivovar Popper, ktorý je výraznou historickou súčasťou centra Bytče, no v súčasnosti ho búrajú a prestavujú na bytový dom. Podarilo sa nám tu zriadiť galériu Popper, kde bude situovaný výtvarný program a dve performatívne diela, ktoré interagujú s konkrétnym priestorom. Jedným je tanečné predstavenie Song lines – expedícia 97/18 Tomáša Janypku a Sabiny Bočkovej a dielo Radoslava Piovarčiho a Mariána Petráša Dobrý deň pane, pomôžem?” vymenúva Rigerová.

Projekcia výtvarníka Milana Mazúra bude tiež premietaná do útrob rozostavanej budovy pivovaru.

Aby usporiadatelia zamedzili rozbiehavosti multižánrového podujatia, stanovili si po prvýkrát ústrednú tému. Je ňou dialóg. Na prvý pohľad je to možno všeobecná téma, no rozvíja ju ďalších päť podkategórií. Jednou z nich je dialóg folklóru, tradícií a súčasných prístupov, kde zapadá podľa Rigerovej napríklad hudobníčka Nina Pixel.

„Ďalším dôležitým je medziodborový dialóg – téma zvlášť rezonujúca v súčasnom umení. Ako multižánrový festival sme si vytýčili stieranie hraníc medzi umeleckými druhmi ako prioritu. Ukazuje sa totiž, že je veľmi náročné zaradiť diela do jednoznačných kategórií – určiť, čo je divadlo, film, multimédiá a podobne. Vo filmovom programe máme napríklad dve diela divadelnej produkcie. Dezorzovo lútkové divadlo naživo nakrúca pred divákmi na javisku bábkový film, premieta ho a zároveň inscenuje predstavenie.“

Z programu možno vyzdvihnúť aj divadelné predstavenie Roľa, ktoré opúšťa tradičný javiskový priestor a pozve divákov do terénu. Z hudobného programu stojí za zmienku zahraničný hosť z východnej Afriky.

„Don Zilla je známy producent experimentálnej hudby, no na Slovensku vystúpi po prvýkrát.“ Okrem Zillu zahrajú v Bytči slovenskí a českí umelci, producentka Nina Pixel, pražská kapela Market či digitálny interpret NIVVA, ktorý otvára diskurz človeka s technológiou.

Ten rozvíja aj divadelné predstavenie Prešovského národného divadla Kramerová versus Kramer a dokumentárna esej Biela na bielej.

Filmový program bol počas minulých ročníkov zakaždým venovaný jednej režisérskej osobnosti, tento rok program festivalu zdôrazňuje hudbu vo filme.

"Venujeme sa postave slovenského skladateľa Ilju Zeljenku, ktorého v lektorskom úvode predstaví jeho bývalý žiak, skladateľ Miro Tóth,” uzatvára Rigerová. Festival má kapacitu päťsto návštevníkov a ubytovať sa môžu aj v stanovom mestečku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Bytča #Hviezdne noci Byťča