V Kremnici sa nasmejete celý víkend

Smiať sa treba aj v ťažkých časoch a za každého počasia, myslia si mnohí umelci a pozývajú divákov do Kremnice na festival humoru a satiry Kremnické gagy. Jubilejný, 40. ročník hostí vyše sto predstavení a potrvá až do nedele. A každý deň uvidíte Lady Gága!

27.08.2021 18:27
kremnicke gagy 2021 bubnova show Foto:
Kremnica počas festivalu víri v rytme bubnovej šou, ulice sú plné komediantov.
debata

V Kremnici teraz na každom kroku stretnete pouličných komediantov a kaukliarov, môžete sledovať ohňovú či bubnovú šou, niektorých vysoko na chodúľoch a iných zas na zemi v procesii Svedkov Liehovových (ako pouličný spirituálny experiment). Nad hlavami vám lieta obrovská Lady Gága a zároveň sa dostavia aj herci z profesionálnych divadiel, dokonca aj z toho Národného.

Diváci uvidia predstavenia Štúdia L+S, Nový cirkus Younák, Divadlo Komédie, Divadlo La Komika, Košické bábkové divadlo, Bábkové divadlo na Rázcestí. Zažijú modernú klauniádu a jemnú paródiu tradičného cirkusu. Akrobaciu a folklór postavený na hlavu. Konverzačné komédie pre dospelých aj divadelné rozprávky s pesničkami. Program namixovali tak, aby si v ňom každý našiel svoje, niekto filozofický humor, niekto ľahší žáner, hrajú pre rodiny s deťmi aj nočné tancovačky.

Kristína Tormová a Marcel Ochránek v komiksovej... Foto: Kremnické gagy
kremnicke gagy 2021 tormova ochranek Kristína Tormová a Marcel Ochránek v komiksovej komédii o generácii 40 Letná noc.

„Divákov čaká vyše 40 hodín živého divadelného umenia a keďže oslavujeme 40. výročie festivalu, pripomenieme si ľudí aj súbory, ktorí v minulosti Kremnické gagy navštevovali. V úvode festivalu sme čítali list pánovi Lasicovi, v sobotu bude Juraj Kemka čítať z knihy Júliusa Satinského Moji milí Slováci a v audionahrávkach Radič počasia si pripomenieme, ako Stano Radič kedysi predpovedal, ako bolo,“ pozýva Pavol Kelley.

Špeciálny spomienkový program je venovaný Mariánovi Labudovi a Stanovi Dančiakovi za účasti ich detí Maja Labudu a Zuzany Dančiakovej. Moderuje ho Milan Kňažko s pomocou archívnych televíznych záberov, ktoré ešte neboli nikdy zverejnené. Nosy Mariána Labudu a Stana Dančiaka, dvoch nezabudnuteľných hercov so zmyslom pre humor, pribudnú do Uličky slávnych nosov v Kremnici neďaleko hlavného námestia.

„Mladá generácia humoristov v programe Gagy, s. r. o. – Lukáš Latinák, Simona Salátová, Matej Sajfa Cifra, Kristína Tormová a Paľo Hubinák – bude glosovať aktuálne témy. Tento rok je témou festivalu nová satira, takže hľadáme satiru aj v on-line priestore a zostavili sme z nej výstavu,“ dodáva Pavol Kelley. Retrospektívou je zas výstava 40 fotografov, ktorí počas 40 rokov fotili Kremnické gagy, od roku 1981 po dnešok.

Cirkul art Čítajte viac Pouliční umelci vždy zbierali peniaze do klobúka

Pavol Kelley je s festivalom spojený 19 rokov, teda takmer polovicu jeho trvania, a za ten čas sa podľa neho festival rozrástol a získal na profesionalite, od technických podmienok a logistiky až po špičkové zastúpenie umelcov. V začiatkoch prichádzalo len pár súborov, dnes Gagy hostia niekoľko desiatok divadiel a navštevujú ich veľké osobnosti. Aj teraz v nedeľu vystúpia vzácni hostia Božidara Turzonovová, Zuzana Kocúriková, Dušan Jamrich a František Kovár, prídu ako divadlo Kumšt Teátro s hrou Kvarteto. Na Kremnických gagoch sa stretávajú profesionálni aj amatérski umelci a dokážu sa navzájom inšpirovať, zdôrazňuje Pavol Kelley.

26 gagy CO SA SNIVA TRPAZLIKOM foto c Ctibor Bachraty 25 Čítajte viac Humor je silnejší ako pandémia

Predcovidové ročníky navštívili umelci z Ameriky, Austrálie, z Japonska aj z Argentíny. Tento rok kvôli bezpečnosti zahraničie zastupujú len karikaturisti prostredníctvom svojich diel. „Chceme pomôcť najmä slovenským umelcom, ktorí majú za sebou ťažké obdobie, mnohé inscenácie kvôli pandémii nemohli mať svoju premiéru a my máme skvelé publikum, ľudia nám dôverujú a prídu aj keď nám chladné počasie nepraje,“ teší sa producent festivalu. Až 60 percent predstavení je pritom v exteriéroch a bezplatne. Programy v interiéri, samozrejme, podliehajú bezpečnostným opatreniam (a vstupnému). Centrom diania je Štefánikovo námestie, veľké Šapitó Európa na Zámockom námestí, mestské kultúrne stredisko, nádvorie Čierna veža, Ulička slávnych nosov, ale aj rôzne kremnické zákutia.

Súčasťou Kremnických gagov je výstava karikatúr v Múzeu mincí a medailí (ale neverte, že kto má peniaze, tomu je aj do smiechu). Výstava potrvá až do 20. septembra a približuje tvorbu 94 slovenských i zahraničných karikaturistov. Štyria z nich – Viktor Kubal, Jozef Schek, Svetozár Mydlo a Ján Schuster – sú za svoj trvalý prínos vo forme portrétových reliéfov umiestnení aj na stene v Uličke slávnych nosov v Kremnici. Ak ste aj nestihli doterajší festivalový program, viete, že kto sa smeje naposledy…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kremnické gagy