Pokojnú hladinu filmového festivalu rozbúril Johnny Depp

Medzinárodný filmový festival v Karlových Varoch sa v sobotu večer skončil. Kto získal ceny a kto najviac zabodoval?

29.08.2021 17:15
debata (1)
Americký herec Johnny Depp zdraví fanúšikov... Foto: TASR, Petr David Josek
Johnny Depp Americký herec Johnny Depp zdraví fanúšikov počas 55. ročníka MFF v Karlových Varoch.

Z útrob lietadla na letisku v Karlových Varoch vyniesli všetky kufre, potom vystúpili pasažieri, posádka a potom nič. Po chvíli čakania sa ukázal Johnny Depp a zrazu sa začali nadšené výkriky: „Veríme ti, máme ťa radi.“

Na druhý deň od skorého rána obliehali hotel, kde býval, stovky fanúšikov. Podpisoval sa dlho mladým devám, ktoré boli v tranze a triasli sa im ruky. Darmo proti nemu štve exmanželka a moralisti, diváci ho milujú a všetko mu odpustia.

Johnny Depp prišiel na 55. ročník Medzinárodného festivalu v Karlových Varoch uviesť dva filmy. Prvý má názov Hrniec zlatých dukátov: Pár drinkov so Shanom MacGowanom režiséra Juliena Templea – toho je producentom a len sa v ňom mihne – a film Minimata, v ktorom hrá fotografa v rovnomennom japonskom rybárskom meste.

depp Čítajte viac Johnny Depp v noci priletel do Varov, čakal ho Bartoška aj desiatky fanúšikov! Pozrite si video

Príbeh prvého nás sprevádza búrlivým životom frontmana legendárnej skupiny The Pogues MacGowana. Žiaľ, Shan nebol len geniálny hudobník a básnik, ale aj alkoholik, ktorý podľahol drogám.

"Keď sme sa po prvý raz stretli, bol som veľmi nervózny, pretože Shan je veľmi nepredvídateľný. Sedel na biliardovom stole, v jednej ruke gitara a v druhej krígeľ piva. Mal vypité a vtedy ho neradno dráždiť, lebo máva veľmi zlú opicu a nikdy neviete, či vás neobleje pivom.

Na druhý deň však preskočila iskra a spriatelili sme sa. A som na toto priateľstvo veľmi hrdý. Musím však priznať, keď som ho videl po prvý raz, mal som pocit, že neprežije štrnásť dní, a to bolo pred 30 rokmi. Ťažké je nakrútiť film o takom človeku, ktorého by som nazval snežným gepardom, lebo nikdy neviete, ako sa zachová," priznal Depp.

Ethan Hawke si role vyberá

Populárny americký herec, režisér a spisovateľ Ethan Hawke, ktorý si z rúk Jiřího Bartošku prevzal Cenu prezidenta MFF Karlove Vary, nie je na festivale nováčikom. Tohto roku uviedol film Paula Schradera Zúfalstvo a nádej (First Reformed), kde stvárnil hlavnú úlohu. Je to príbeh kňaza prechádzajúceho osobnou krízou i krízou viery.

„Keď mi Paul dal prečítať scenár, okamžite ma zaujal. Prijal som úlohu aj preto, lebo Paul je hĺbavý človek a nijaký záber preňho nie je zbytočný. Všetko, každý detail, je dôležité,“ prezradil Hawke.

Americký herec Ethan Hawke si na festivale... Foto: TASR, Petr David Josek
Ethan Hawke Americký herec Ethan Hawke si na festivale prevzal Cenu prezidenta MFF Karlove Vary.

Snímka hovorí o kňazovi, ktorý sa k tomuto poslaniu dostal po osobnej tragédii, keď mu zomrel jediný syn v Iraku a manželstvo sa rozpadlo. Teraz sa snaží zachrániť človeka, ktorý stratil vieru v budúcnosť, ale nepodarí sa mu tragédii zabrániť.

Zblíži sa s jeho tehotnou vdovou a nebyť jej lásky, opäť by sa to neskončilo dobre. Zaujímavý film, ktorý núti diváka uvažovať nielen o zaužívaných hodnotách, ale predovšetkým o budúcnosti ľudstva.

Trikrát Strahinja vrátane Krištáľového glóbusu

Najúspešnejším filmom festivalu sa stala snímka Strahinja srbského režiséra Stefana Arsenijevića. Inšpirovala ho stredoveká poéma o srbskom šľachticovi, ktorý hľadá svoju unesenú ženu. Strahinja (Ibrahim Koma) a jeho žena Ababuo odídu z Ghany za vidinou lepšieho života v Európe.

Cieľom ich cesty je Nemecko, ale skončia v Srbsku, kam ich deportujú. Strahinja sa okamžite uchytí, začne športovať a podrobí sa pravidlám čakateľa na trvalý pobyt v Srbsku. Ababuo, profesionálna herečka, ostáva v utečeneckom tábore a čaká na príležitosť. Obaja sa majú radi, len každý má o budúcom živote inú predstavu.

Keď mladý muž zistí, že žena odišla s úmyslom ilegálne prekročiť hranice, okamžite sa vydá na cestu, aj za cenu, že tým poruší emigračné podmienky. Nájde ju, ale o to viac ho raní zistenie, že Ababuo sa do Srbska vrátiť nechce. Jeho láska k žene je však taká silná, že jej dá slobodu.

Trailer k filmu Strahinja.

Nikto nepochyboval, že tento film o jednom z najpálčivejších problémov dneška – migrácii, režírovaný a zahratý na vysokej profesionálnej úrovni, sa ocitne na zozname víťazov. Ale že až tak zaujme všetky poroty, prekvapilo.

Cena za herecký výkon pre Ibrahima Komu sa dostala do správnych rúk a aj patrične nepokojná a zároveň poetická kamera nepadla Jelene Stanković (zvláštna cena poroty) do lona len tak náhodou. Snímka emotívne diváka zasiahne, lebo režisér prezentoval tento problém nie prvoplánovo cez nedôstojné utečenecké tábory, ale cez veľké a neprekonateľné útrapy dvoch milujúcich sa ľudí. Je to snímka o obetovaní sa a slobodnom rozhodnutí.

Hníkovej provokácia vyšla

Zvláštnou cenou poroty ovenčená snímka Eriky Hníkovej Každá minúta života je najmä provokatívna. Provokuje každým záberom a robí to nenásilne. Túžba mať zo svojho dieťaťa čo najúspešnejšieho človeka, nie je nič nové, ale v súčasnosti dosiahla nečakané rozmery.

Keď sa dieťa dobre korčuľuje, nejeden rodič ho už vidí v NHL, trápi ho ranným vstávaním, vláči ho hore-dole, alebo núti hrať tenis či volejbal. Metóda, na ktorú mladá rodina naskočila, má napriek mnohým výhradám, niečo do seba.

Trailer k filmu Každá minúta života.

Lenže rodičia zabúdajú, že nie všetci sa na to hodia. Dieťa musí mať predovšetkým talent, a ani potom nie je isté, či nenechá všetko tak. Samozrejme, výchova Miška je dovedená ad absurdum, ale je zároveň pozitívum, že taká snímka vôbec vznikla a treba sa nad problémom zamyslieť.

Cenu za réžiu si odniesol nemecký režisér Dietrich Brüggemann za film Nie! (Nö). Dvaja mladí ľudia sa zoznámia vo vlaku. Padnú si do oka a začnú spolu žiť. Po rokoch partner z ničoho nič navrhne, aby sa rozišli. Neurobia to, majú už dve deti, a vtedy žene napadne táto myšlienka, lenže ona ju zrejme dotiahne do konca.

Michael Caine Jiri Bartoška Čítajte viac Hviezdou karlovarského festivalu bol Michael Caine

Zodpovednosť tak v osobnom, ako aj v pracovnom živote je témou oceneného filmu. Režisér sa zameral na kritiku spoločenských hodnôt, v centre jeho pozornosti sú nedozretí tridsiatnici, ktorí sa ešte stále hľadajú.

Vojaci, kuchári a učitelia

O láske, no v oveľa drastickejších podmienkach, hovorí aj kanadská snímka Nicolasa Roya Boje (Guerres). Keď Emma dovŕši dvadsať rokov, prihlási sa do armády, chce ísť v šľapajach otca. Dievča je však nevyrovnané a nedokáže potlačiť city k seržantovi, ktorý s ňou zaobchádza priam kruto.

Sugestívny výkon Éléonore Loiselle neostal bez povšimnutia a získala cenu za ženský herecký výkon. Zvláštne uznanie sa dostalo aj anglickej herečke Vinette Robinson za úlohu vo filme Bod varu (Boiling Point) režiséra Philipa Barantiniho. Je to nezvyčajná cena, ale zaslúžená.

Film snímaný jedným záberom približuje hektický život prominentnej reštaurácie a dovoľuje aj vďaka výbornému hereckému výkonu nahliadnuť pod pokrievku gastronómie.

Trailer k filmu Zborovňa.

Takisto zvláštnym uznaním ocenená Zborovňa chorvátskej režisérky Sonje Tarokić dovolí zasa nazrieť do zákulisia školského systému plného neprofesionality, neprepracovaných školských osnov, nezáujmu o toto povolanie, zákulisných intríg, kde sa zabúda na to hlavné – na žiakov. Tarokić dôverne pozná problém, a preto zobrazila problémy školstva v plnej nahote.

Toľko o festivale, ktorému sa podarilo zhustene priniesť cez ľudské osudy najpálčivejšie problémy súčasnosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #festival #filmový festival #film #MFF Karlove Vary