Festival SLovO aleBO huDbA sa bude niesť v duchu slobody v čase normalizácie

Témou tohtoročného Festivalu SLovO aleBO huDbA budú priestory slobody. Za necelé tri dni ponúka intenzívny program – päť koncertov, dva filmy, výstavu a autorské čítanie. Tri diskusie sú venované ideálom disentu a reality, priestorom slobody v čase normalizácie a v nadväznosti na film Komúna Marcelovi Strýkovi a košickému disentu.

02.09.2021 10:00
Plagát k festivalu SLovO aleBO huDbA Foto:
Oficiálny plagát k tohtoročnému ročníku festivalu SLovO aleBO huDbA.
debata

Rodinný, undergroundový a disidentský festival vznikol pred štyrmi rokmi, jeho zakladatelia chceli upozorniť na život obyvateľov Československa v období normalizácie, od okupácie do Nežnej revolúcie (1968 – 1989). Aktuálny ročník sa uskutoční od 3. do 5. septembra 2021 v Art Cafe v Banskej Štiavnici.

„Festival vznikol preto, lebo nás negatívne fascinovala predstava života v normalizačnom, neslobodnom, ostnatými drôtmi obohnanom Československu po roku 1968. Naším hlavným zámerom je priniesť do verejného priestoru diskusiu o období normalizácie, na ktoré generácia dnešných štyridsiatnikov spomína ako na roky svojho detstva, mladší od nás o ňom nemajú prakticky žiadne informácie ani pocity, pritom generácia našich rodičov ešte nestihla vypovedať dostatočne svoje príbehy a nám je ľúto sa ich na ne neopýtať,“ povedala spoluzakladateľka festivalu SLovO aleBO huDbA Zuzana Bargerová. Na festival okrem umelcov pozývajú pamätníkov z rôznych priestorov slobody – z exilu, periférie, z undergroundu, aj disidentov, ktorí konfrontovali režim verejne.

Festival otvorí v piatok 3. septembra 2021 film Komúna, po projekcii budú o Marcelovi Strýkovi a košickom undergrounde diskutovať bývalý minister kultúry Agnes Snopko, režisér filmu Jakub Julény a hudobník a skladateľ Miro Tóth, moderovať bude Michal Havran. Témou rannej sobotnej diskusie budú Priestory slobody v čase normalizácie, dve historičky, Júlia Čížová a Katarína Jantulová, si pre nás pripravili diskusiu o environmentálnych hnutiach a formovaní hudobnej scény v socializme, moderovať bude Peter Markovski.

Alexander Balogh sa bude v sobotu poobede rozprávať so spisovateľom Josefom Holcmanom, ktorý plánuje divákom aj čítať zo svojej tvorby. Holcman (1952) je spisovateľ, divadelník a právnik. Bol hercom a vedúcim Malej scény Mestského divadla Zlín, je autorom takmer dvadsiatky kníh.

V nedeľu predpoludním je na programe záverečná diskusia, o ideáloch disentu a realite, stretnú sa v nej bývalá disidentka Jarmila Johnová a režisérka dokumentárnych filmov Kristína Vlachová, debatu povedie Soňa Gyarfašová.

Tradične má v dramaturgii festivalu silné zastúpenie hudba. Návštevníkov/náv­števníčky čakajú koncerty formácií: Charmsove deti, DRŤ, Ľahká Múza, Ruce naší Dory, KRCH-OFF BAND ako aj sety DJ Maroša Pavúka a Peťa Markovského.

Na prízemí a v záhrade Art Cafe bude sprístupnená výstava sochárky Anny Horváthovej, ktorú otvorí kurátorka Juliana Mrvová. Jej diela sú zastúpené v galériách i súkromných zbierkach doma i v zahraničí.

Festival na tretí deň uzavrie film Kristíny Vlachovej Poselství Jana Palacha. Režisérka sa v snímke sústredila na Palachovo rodinné zázemie, priateľov, spolužiakov i pedagógov, aby osvetlila motív jeho obete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #slovo alebo hudba