Benátky: Sorrentinovo detstvo, rozchod princeznej aj Sencovov odložený film

Najstarší filmový festival sveta privíta aj stálicu súčasnej kinematografie Pedra Almodóvara s novinkou Madres Paralelas či benátskeho obľúbenca, čílskeho režiséra Pabla Larraína. Festival uvedie po snímkach Post Mortem, Jackie a Ema už jeho štvrtý film v hlavnej súťaži. Slovenskú kinematografiu zastupuje v súťažnej sekcii Orrizonti dráma Petra Kerekesa Cenzorka.

02.09.2021 06:00
film bozia ruka Foto:
Toni Servillo (vľavo) v Sorrentinovom filme Božia ruka.
debata

Po festivale v Cannes, ktorý sa uskutočnil začiatkom leta, sa schyľuje k ďalšej veľkolepej filmovej oslave. Festival v Benátkach sa koná od 1. do 11. septembra. Na 78. ročníku sa predstaví nový film Paola Sorrentina aj filmárka Jane Campionová, v roku 1994 ocenená Oscarom pre najlepší scenár filmu Piano.

Trailer k filmu Božia ruka

Princezná Diana sa rozchádza

Pablo Larraín nelenil ani počas lockdownu. Hneď na začiatku globálnej katastrofy oslovil svetových režisérov, aby nakrútili v obmedzených podmienkach – mnohí vo svojich vlastných príbytkoch či na chatách, kde čakali na opätovné zapnutie filmovej výroby – krátke filmy. Vznikla tak kompilačka Homemade a vidieť sa dá na Netflixe.

Jeden kraťas si v rámci projektu natočila aj herečka a režisérka Maggie Gyllenhaalová, aktuálne tiež zaradená do hlavnej benátskej súťaže s dlhometrážnym režijným debutom, adaptáciou knihy Eleny Ferrante Stratená dcéra.

Pedro Almodovar Madres paralelas Čítajte viac Do Benátok sa vracajú hviezdy

V hlavnej súťaži je jej konkurenciou aj Larraínova novinka Spencer. Ako väčšinu predošlých filmov ju pomenoval podľa postavy z príbehu a vyšiel z reálnych udalostí. Jeho starší film Jackie, drámu o Jackie Kenedyovej, ktorú nachádza v najťažších chvíľach – tesne po atentáte na jej manžela, amerického prezidenta J.F. Kennedyho, ocenili svojho času v Benátkach za najlepší scenár Noaha Oppenheima.

Na mušku si aj tentoraz zobral dámu z najvyšších kruhov. Hlavnú hrdinku – princeznú Dianu stvárnila Kristen Stewartová a zo života princeznej vyberá obdobie na začiatku 90. rokov. Po prevalení mileneckých afér princa Charlesa sa Diana rozhodne manželstvo ukončiť. Trávi Vianoce s kráľovskou rodinou a oznámi im rozhodnutie rozviesť sa. Film bude mať síce festivalovú premiéru už čochvíľa, no do kín by mal byť nasadený až v roku 2022, k dvadsiatemu piatemu výročiu Dianinej smrti.

Trailer k filmu Spencer

Životný príbeh jedného z najväčších súčasných skladateľov a tvorcov hudby k neuveriteľnej päťstovke filmov Ennia Morriconeho zdokumentoval Giussepe Tornatore. Režisér spolupracoval s majstrom tri dekády, Morricone je teda autorom hudby k takmer všetkým jeho filmom, vrátane oskarovky Cinema Paradiso (1990).

Portrét Ennio bude premietaný mimo súťaže. Zahŕňa interview so samotným hudobníkom, ktorý umrel vlani vo veku 91 rokov, archívny materiál a komentáre mnohých významných svetových osobností z oblasti filmu a hudby ako Bernardo Bertolucci, Barry Levinson, Roland Joffé, Oliver Stone, Quentin Tarantino, Bruce Springsteen či Hans Zimmer.

Trailer k filmu Paralelné matky

Sencov nakrúcal až po prepustení z väzenia

Ukrajinec Oleg Sencov písal scenáre na Sibíri, kde ho držala Putinova vláda ako politického väzňa. Z väzenia režíroval na diaľku aj film o totalitnej spoločnosti Čísla (2020) podľa svojej rovnomennej divadelnej hry. Film mal špeciálne uvedenie na festivale Berlinale. Benátska sekcia Orrizonti uvedie jeho tretí celovečerný – a pre väzenie odložený – film Nosorožec. Pracoval na ňom krátko pred zatknutím v roku 2014, no jeho nakrúcanie sa realizovalo až v roku 2020. Príbeh sa odohráva na Ukrajine a sleduje muža, ktorý sa stane zločincom v kľúčovom období krajiny, keď sa oddelila od Sovietskeho zväzu.

Cenzorka - film Čítajte viac Film Cenzorka: Porodiť vo väzení

Nový film má, na radosť mnohých cinefilov, aj americká nezávisláčka Ana Lily Amirpour. Filmárka iránsko-amerického pôvodu má slabosť pre subkultúry, béčkové žánre a nadreálnych hrdinov z okraja spoločnosti. Na pozadí bizarných zápletiek často metaforicky špekuluje nad fungovaním súčasnej spoločnosti. Tieto motívy už na prvý pohľad badať aj v jej novinke Mona Lisa and the Blood Moon (Mona Lisa a krvavý mesiac). Sústredí sa na hrdinku s nadprirodzenými schopnosťami, ktorá sa po úteku zo sanatória pre mentálne chorých rozhodne žiť v New Orleans po svojom.

Keď sa zjaví Maradona

O Zlatého leva súťaží aj Božia ruka (É stata La Mano Di Dio) Paola Sorrentina. V komediálnej dráme sa vracia do svojho rodného Neapola a čerpá aj z vlastných detských spomienok. Dospievanie chlapca, ktorý je v mnohom filmárovým alter egom, ovplyvní príchod futbalovej legendy Diega Maradonu do miestneho klubu. Film bude v decembri prístupný na streamovacej platforme Netflix.

Film The Power of the dog Jane Campionovej, ktorá získala kedysi ako prvá žena v histórii canneského festivalu Zlatú palmu za film Piano, vznikol v produkcii Netflixu a je adaptáciou novely Thomasa Savagea zo 60. rokov. Zasadený je do 20. rokov minulého storočia a sleduje dvoch bratov, vlastníkov najväčšej farmy v americkej Montane. Spúšťačom súrodeneckého konfliktu je tajný sobáš jedného z bratov s miestnou vdovou (Kirsten Dunstová).

Trailer k filmu The Last Duel

Okrem súťažných filmov budú mať návštevníci festivalu možnosť po prvýkrát vidieť aj očakávané sci-fi Duna Denisa Villeneuvea či novinku Ridleyho Scotta The Last Duel (Posledný duel) s Adamom Driverom a Mattom Damonom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Benátky