Rímske hry v novej slovenskej lokalite UNESCO

Antická Gerulata MMB v bratislavských Rusovciach, ktorá sa nedávno stala súčasťou svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, bude hostiť už 24. ročník Rímskych hier – atraktívne, zážitkovo-vzdelávacie súťaže nielen pre rodiny s deťmi.

02.09.2021 17:00
Rímske hry Foto:
Prostredníctvom hier získajú návštevníci obraz o hodnote tovaru a majetkových pomeroch v dobách starého Ríma.
debata

Už 11. septembra budete mať možnosť v exteriéroch tohto antického náleziska, ktoré sa nachádza len 30 minút od centra Bratislavy, stretnúť rímskych legionárov a hrdé Rimanky, a tiež spoznať život, zvyklosti a tradície Rimanov, ktorí žili 400 rokov aj na Slovensku.

Témou 24. ročníka Rímskych hier je Od aurea po as / O peniazoch v rímskom cisárstve a program sľubuje zábavu i veľa podnetných informácií. Návštevníkov uvítajú oživení obyvatelia a legionári z antickej Gerulaty, ktorí cez príbehy priblížia návštevníkom históriu, rôzne fakty a zaujímavosti zo života a kultúry obdobia mocného rímskeho impéria. Súťaž bude prebiehať na rôznych tematických stanovištiach.

Prostredníctvom hier získajú návštevníci obraz o hodnote tovaru a majetkových pomeroch v dobách starého Ríma, i o tom, ako boli obyvatelia delení na základe veľkosti majetku, ktorý vlastnili. Pripravený je bohatý program so súťažami, vystúpenia legionárov, možnosť vyraziť si svoj vlastný rímsky peniaz, či vytočiť si keramiku z doby rímskej.

Rímske hry sa budú konať v Antickej Gerulate v... Foto: Sternmuller
Rímske hry Rímske hry sa budú konať v Antickej Gerulate v Rusovciach.

Prostredníctvom súťažných kvízov budú mať súťažiaci možnosť dozvedieť sa zaujímavosti o živote v antickej Gerulate, o peňažnom systéme v starovekom Ríme, otestovať svoju znalosť latinčiny – jazyka Rimanov, či doslova pričuchnúť k ingredienciám tradične používaným v rímskej kuchyni. Dozvedia sa tiež zaujímavosti a fakty zo života v jednotlivých častiach Gerulaty, ktorá sa rozkladala pod takmer celou súčasnou zástavbou Rusoviec.

Na základe výsledkov si každý súťažiaci bude môcť vypočítať hodnotu svojho majetku a od nej odvodiť svoju príslušnosť k spoločenskej vrstve patricijov, plebejcov, klientov či otrokov. Pre najmenších bude pripravená Rímska škôlka, kde budú prebiehať hry pre deti do troch rokov. Deti od 5 do 15 rokov sa budú môcť zúčastniť pátrania po poklade s názvom Gerulata ukrýva poklad.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #Rímske hry #Rusovce