Cinematik otvorí v Benátkach ocenená Cenzorka

V Piešťanoch sa už šestnástykrát začiatkom jesene do koloritu kúpeľného mesta primieša filmová komunita. Medzinárodný filmový festival Cinematik sa začína dnes, potrvá do nedele 19. septembra a v rukáve má množstvo premiér. Jednou z nich je aj novinka tohtoročnej hlavnej osobnosti festivalu, Maďarky Ildikó Enyedi, ktorej je venovaná sekcia Rešpekt.

14.09.2021 14:00
Green-Knight Feature-1 Foto:
Cinematik predstaví aj nový film Davida Loweryho Zelený rytier.
debata

Cinematik už dnes večer otvorí film Petra Kerekesa Cenzorka, čerstvo ocenený v Benátkach za scenár. Áčkový festival zaradil do súťažnej sekcie Orizzonti snímku slovenských tvorcov vôbec po prvýkrát a o jej kvalitách sa budú môcť presvedčiť aj diváci, ktorí na Cinematik nemôžu prísť. Počkať si však budú musieť presne mesiac, Cenzorka vstúpi do slovenských kín 14. októbra.

Na úvod je potrebné upozorniť na zmenu, ktorú priniesla zhoršujúca sa pandemická situácia v okrese Piešťany. Do kinosál majú podľa nariadení Covid automatu povolený vstup len plne zaočkovaní diváci.

Maďarská poetika na dlani

Enyediovej zasnívaný ľúbostný príbeh O tele a duši (2017) obletel svetové festivaly, na Berlinale získal hlavnú cenu pre najlepší film, bol nominovaný na cudzojazyčného Oscara a Slovenka Alexandra Borbély toho európskeho za svoj herecký výkon aj získala. No rozhodne to nie je jediný film, ktorý z bohatej filmografie tejto autorky stojí za to. Cinematik predstaví slovenskému publiku Enyediovej koprodukčnú romancu Ľúbil som svoju ženu s francúzskou hviezdou Léou Seydouxovou, Louisom Garrelom a Gijsom Naberom, ktorú len nedávno uviedli v hlavnej canneskej súťaži. Je o kapitánovi, ktorý sa zaviaže zosobášiť s mladou kráskou kvôli krčmovej stávke. Východiskovým bodom tohto bizarného príbehu je totiž jeho neuvážená veta: Vezmem si prvú ženu, ktorá vojde do dverí.

Americký nezávislý tvorca David Lowery, autor minimalistickej fantasy úvahy o láske a nesmrteľnosti domova, ktorý tvorí našu identitu možno aj po ukončení svetského života, A Ghost Story, má nový film a Cinematik ho uvedie v sekcii Cesty slávy. Lowery zasadil príbeh do rytierskych čias, protagonistom je tvrdohlavý synovec kráľa Artuša a film má príznačný názov Zelený rytier.

Novinky majú Verhoeven aj Sciamma

V programe festivalu je aj novinka Holanďana Paula Verhoevena, ktorého erotický triler Základný inštinkt so Sharon Stoneovou a Michaelom Douglasom neunikol azda žiadnemu cinefilovi.

Nad hranicu žánrových konvencií postavil aj príbeh jeho predošlého filmu Elle o nevšednej erotickej láske obete a násilníka s charizmatickou Isabelle Huppertovou. Jeho nový film Benedetta nadväzuje na reálne udalosti, je zasadený do ženského kláštora v 17. storočí a problematický milenecký príbeh sa odvíja od živelných inštinktov, ktoré mníška v kláštore nedokáže skrotiť. Nezabúdajme však, ako je telesná láska vnímaná podľa katolíckych mravov. Kontroverzná erotická dráma publikum v Cannes, kde sa film uchádzal o Zlatú palmu, poriadne rozohnila.

Jedným z filmov, ktorý sa oplatí nepremeškať, je aj Malá mama autorky filmu Žena v plameňoch svojho času oceneného v Cannes za scenár. Céline Sciamma opäť stavila na ženy, no tentoraz je protagonistkou fantaskného príbehu malé dievčatko. Osemročná Nelly sa v dome nedávno zosnulej starej mamy zoznámi s novou kamarátkou. Nelly stvárnila Joséphine Sanz a jej novú kamarátku hrá jej dvojička Gabrielle.

Festivalové hity

Cenu za scenár získal vlani na festivale Sundance film Deväť dní debutujúceho režiséra Edsona Odu a stal sa aj jedným z hitov tohto festivalu. Oda filozofujúc o zásluhe narodiť sa do sveta zosnoval podľa kritikov nepredvídateľný príbeh plný prekvapení.

Fanúšikom severského minimalizmu ulahodí nevšedná dráma Ada. Ocenili ju na tohtoročnom festivale v Cannes za originalitu, jej autorom je Islanďan Valdimar Jóhannsson a príbeh manželského páru kreslí v reáliách svojej rodnej, tichom zaviatej, odľudštenej krajiny. Bezdetný pár nachádza jedného dňa dieťa a Jóhannsson na pozadí tejto situácie skúma materinskú lásku, smútok a prijatie cudzieho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cinematik #Peter Kerekes #MFF Benátky #Paul Verhoeven #Cenzorka