Nalaďte sa na dokumentárny film Čiary multimediálnou inštaláciou, ktorú inšpiroval

Najväčší festival súčasného umenia Biela noc, ktorý sa odohráva v Bratislave a Košiciach prinesie slovenskému publiku multimediálnu inštaláciu Čiary. Kolektívne dielo renomovaných umelcov — svetelného dizajnéra Jána Šicka, zvukového umelca Jonatána Pastirčáka a performerky Soni Kúdeľovej vzniklo na motívy rovnomenného filmu slovenskej režisérky Barbory Sliepkovej.

20.09.2021 16:00
čiary šicko Foto:
Atmosféra multimediálneho diela Čiary. Vrámci festivalu Biela noc ho uvedú v Bratislave aj v Košiciach.
debata

Dokumentárna esej o premenách súčasnej Bratislavy príde do našich kín v novembri, avšak diváci z celého Slovenska budú mať príležitosť navnadiť sa na film svetleno-zvukovou šou už najbližší víkend 24. a 26. septembera v bratislavskom Sklade 7 a od 9. do 11. októbra v košických Kasárne/Kultur­park. Dielo vzniklo v produkcii spoločnosti Hitchhiker Cinema v spolupráci s Film Expanded.

Multimediálna inštalácia Čiary je inšpirovaná rovnomenným dokumentárnym filmom Barbory Sliepkovej, ktorý zachytáva prostredie postsocialistickej Bratislavy v jej dynamickej premene.

Dielo prezentované počas festivalu Biela noc kombinuje objekt, scénické riešenie a svetelný dizajn, experimentálnu zvukovú partitúru, pohybovú performance a film. Je subtílnym prevedením motívov a tém, ktoré rezonujú v súčasnej Bratislave. Dielo phľadá prieniky verejného a intímneho priestoru, ktorý tvoria skutočné alebo pomyselné čiary. Je dejiskom hry a diváci sa stávajú jeho súčasťou.

„Dielo Čiary rovnako ako film vychádza z mesta. Mesta ako mnohovrstvovej štruktúry vzťahov, prepojení, významov, ako koláže podnetov, stratégií, zámerov, ale aj osobných príbehov.

Plagát vizuálnej inštalácie Čiary. Foto: Vladimíra Vrbiňáková
C iary Digita lny plaga t Vladimi ra Vrbin a kova Plagát vizuálnej inštalácie Čiary.

"Inštalácia skrz rôzne objekty prináša mozaiku akusticko-vizuálnych impulzov. Zvuky vznikli pomocou špeciálne navrhnutých hudobných nástrojov akusticky, prichádzajú zo všetkých strán. Obrazy sú tvorené samotnými objektami, ktoré ideovo vychádzajú z architektúry či urbanizmu. Svojou jednoduchou konštrukciou vymedzujú vnútorný a vonkajší priestor,” vyjadril sa autor konceptu, objektov a svetelnej tieňohry Ján Šicko, ktorého tvorba sa pohybuje napomädzí disciplín a žánrov.

„Inštalácia Čiary vtiahne do mikro mesta s jeho vlastneými pravidlami a hudbou. Pomocou tieňov a v priestore rozmiestnených akustických objektov, toto mesto ožije a vy sa v ňom môžete veľmi ľahko stratiť,” popisuje inštaláciu autor experimentálnej zvukovej skladby diela a takisto autor soundtracku k filmu Jonatán Pastirčák, známy aj pod umeleckým menom Pjoni.

Dielo bude trvať v Bratislave i Košiciach tri dni, avšak v rámci vernisáží bude obohatené o vystúpenie tanečníčky a choreografky Soni Kúdeľovej. Vo svojej praxi skúma nové prístupy v performatívnom umení a ich presahy. Skrz nepretržitý výskum tela a mysle, podliehajúci času tematizuje sociálno-psychologickú adaptáciu, medziľudské vzťahy a spoločnosť.

„Film Čiary je o živote v meste, v špecifickom spoločenstve, zdieľaní priestoru. Okrem všeobecne platných pravidiel pohybu si vytvárame vlastne cesty, príbehy, staviame osobné hranice. Dielo Čiary je akousi miniatúrou takéhoto organizmu. Zvuky, tiene, rôzne materiály, úryvky rozhovorov,” približuje režisérka filmu Barbora Sliepková. Jej dokumentárna esej Čiary vstúpi do slovenských kín 11. novembra.

Bratislavská vernisáž sa uskutoční v sobotu 25. septembra o 18. h v Sklade 7 (ul. Pribinova 24) a 9. októbra o 18. h v košických Kasárňach/Kul­turpark-u. Dielo tento rok uvedie aj Festival Jeden svet a Galéria mesta Bratislavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Biela noc #Ján Šicko #Soňa Kúdeľová