Prehliadka Be2Can premietne Titán, absolútneho víťaza festivalu v Cannes

To najlepšie z hlavných súťaží Berlinale, Benátok a Cannes predstaví prehliadka festivalových filmov Be2Can. Program 8. ročníka festivalu, ktorý od 18. do 24. októbra prinesie 12 filmov, predstavili v pondelok na tlačovej konferencii v Bratislave.

04.10.2021 17:01
titane Foto:
Titán je film o láske, ale nevyhýba sa explicitnému násiliu ani erotike.
debata (2)

Diváci sa môžu tešiť najmä na ocenené tituly. „Sú to hlavne filmy, ktoré sú niečím iné, menia pohľad na kinematografiu, ohýbajú jej formu a prinášajú nový hlas,“ povedal kreatívny riaditeľ Dominik Hronec.

Be2Can 2021 otvorí snímka Titán, ocenená Zlatou palmou v Cannes, francúzskej režisérky Julie Ducournau. „Stala sa len druhou ženou, ktorá získala najvyššie ocenenie v Cannes,“ poznamenal Hronec a ďalej priblížil otvárací film: „Je to provokatívny, veľmi násilný, sexuálny film, ale pritom je to film o láske, o žene, ktorá otehotnie s autom. Tak sa začne súhrn veľmi nepredvídateľných situácií a akcií. Akokoľvek hororovo a bizarne to znie, nie je to vôbec povrchný film, má v sebe veľa súčasných tém, témy sexuality, maskulinity alebo aj nazerania sa na sociálne skupiny, menšiny.“

Festival sa slávnostne začne vo Veľkej sále činohry Slovenského národného divadla (SND), kde si diváci budú môcť pozrieť aj druhý otvárací film Miluj svojho robota. „Je to romantická, sofistikovaná komédia,“ predstavil Hronec film nemeckej scenáristky a režisérky Marie Schrader, ktorý si z Berlinale odniesol cenu za najlepší herecký výkon pre herečku Maren Eggert. Film rozpráva tragikomický príbeh ženy, introvertnej intelektuálky a humanoidného robota najnovšej generácie, vytvoreného tak, aby svojej partnerke splnil akékoľvek želanie. „Predvčerom vyhral štyri ceny Nemeckej filmovej akadémie (najlepší film, réžia, scenár, herečka),“ dodal Hronec ku snímke, ktorá môže divákom pripomenúť svojim subtílnym nemeckým humorom film Toni Erdmann: „Je to taký podkožný humor, pri ktorom sa hurónsky nesmejete, ale príjemne sa cítite.“

Hronec potvrdil, že prehliadka tento rok prinesie 12 premiér, plus jednu špeciálnu projekciu filmu Petra Kerekesa Cenzorka spojenú s diskusiou. Be2Can bude prebiehať v 19 slovenských mestách a 26 kinách. V Bratislave sa bude premietať v Kine Film Europe, Kine Lumiére, v Kine inak A4, v Artkine za zrkadlom aj v Kine Mladosť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes #Berlinale #Be2Can