Vivaldi zavítal na moravské zámky

Mimoriadne hudobné zážitky ponúka až do 16. októbra Lednicko-valtický areál, kde sa v týchto dňoch koná najväčšia európska prehliadka tvorby Antonia Vivaldiho v novom tisícročí. Na južnú Moravu zavítalo umenie tých najlepších európskych barokových súborov z Talianska, Francúzska, Španielska a Česka.

06.10.2021 07:00
16x9 LVHF Collegium Marianum-c-Petra-Hajska S Foto:
Súbor Collegium Marianum vystúpi v nedeľu 10. októbra v břeclavskom Kostole Navštívenia Panny Márie.
debata

Šiesty ročník Lednicko-valtického hudobného festivalu pripomenie 280 rokov od úmrtia huslistu, skladateľa, kňaza a pedagóga Antonia Vivaldiho. Benátčan, ktorý sa narodil 4. marca 1678, bol v 25 rokoch vysvätený za kňaza a pre farbu vlasov mu jeho rodáci nepovedali inak ako Prete rosso – ryšavý kňaz. Vivaldi skomponoval okolo 500 koncertov, veľa cestoval po Európe a v roku 1740 sa presťahoval do Viedne. Zomrel tam 28. júla 1741 v chudobe a zabudnutí na silnú infekciu.

Krásne na pohľad i počúvanie

Do Vivaldiho sveta plného hravosti, vášne, prekvapení a nápadov vstúpili návštevníci festivalu 2. októbra na otváracom koncerte mladého, no mimoriadne žiadaného poľského kontratenoristu Jakuba Józefa Orlinského a Ensemble Matheus. Len dva dni po vystúpení v zámockej jazdiarni vo Valticiach sa poľský umelec presunul do Bratislavy a na BHS zožal úspech tiež s vivaldiovským repertoárom.

Tento ročník Lednicko-valtického hudobného festivalu prepojí Vivaldiho hudbu s unikátnymi lokáciami južnej Moravy: štátnymi zámkami Lednice a Valtice, Kostolom Navštívenia Panny Márie v Břeclavi-Poštornej a saletami, čiže drobnými architektonickými skvostmi v krajine, ako je napríklad lednický minaret, umelá zrúcanina Janov hrad, obelisk či novo zrekonštruovaný letohrádok Belveder vo Valticiach. Pripomeňme, že Lednicko-valtický areál práve oslavuje 25 rokov od zápisu na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Umelecký a výkonný riaditeľ festivalu Jiří Partyka sa teší, že získali špičkové súbory intepretujúce Vivaldiho hudbu: okrem spomínaného Ensemble Matheus aj Accademia Bizantina, Gli Incogniti, Ensemble Scaramuccia či Europa Galante s Fabiom Biondim. „Predstavíme Vivaldiho bohatý hudobný odkaz nielen v podobe inštrumentálnych koncertov, ale aj hudby komornej, duchovnej a v žánri opery. Festival uvedie niekoľko novodobých premiér, vrátane pavijskej verzie Vivaldiho opery Farnace, dvanásť premiér českých a niekoľko vivaldiovských objavov z posledných rokov, napríklad sonáty z Pisendelovej drážďanskej zbierky,“ dodal Jiří Partyka. Práve on spolu so španielskym huslistom a muzikológom Eduardom Garcíom Salasom sú autormi dramaturgie tohto ročníka. Tá kladie dôraz na českú stopu vo Vivaldiho tvorbe.

Česká stopa a svetové premiéry

Už dnes v zámockej kaplnke vo Valticiach o 19. h vystúpi huslista Javier Lupiánez a Ensemble Scaramuccia. Španielsky súbor priváža dva vivaldiovské objavy pod názvom Vydané tajomstvá Kabinetu II. Program odznie kompletne v českej premiére. V piatok 8. októbra sa obecenstvo presunie do Kostola sv. Jakuba Staršieho v Lednici. Tu odhalí francúzska huslistka Amandine Beyerová so súborom Gli Incogniti Romantické svedectvá notového archu. Pôjde o menej frekventované skladby z Vivaldiho koncertnej tvorby.

Španielsky súbor Ensemble Scaramuccia. Foto: Oscar Vazquez
Scaramuccia c David Morales L Španielsky súbor Ensemble Scaramuccia.

V sobotu 9. októbra je v tom istom kostole na programe slávna Stabat Mater & Viola d'amore – spievať bude francúzska kontraaltistka Delphine Galou a na violu d'amore a barokové husle ju bude sprevádzať Alessandro Tampieri, rodák z Ravenny a koncertný majster súboru Accademia Bizantina. Zaznie aj ária Agitata infido flatu zo spoločného albumu Academie Bizantina a Delphine Galou, ktorý v roku 2018 získal prestížnu Cenu Gramophone v kategórii Recitál. V nedeľu 10. októbra vystúpi v břeclavskom Kostole Navštívenia Panny Márie mladá slovenská sopranistka Patricia Janečková a Collegium Marianum – súbor je držiteľom Ceny Medzinárodnej hudobnej rady UNESCO. Tu bude vivaldiovská prehliadka gradovať hneď dvoma novodobými svetovými premiérami. Zaznie program, ktorý predstaví Vivaldiho v konkurencii jeho talianskych súčasníkov a žiaka Františka Jiránka.

Alessandro Tampieri je koncertný majster súboru... Foto: Oscar Vazquez
Tampieri c Giulia Papetti L Alessandro Tampieri je koncertný majster súboru Accademia Bizantina.

V piatok 15. októbra sa v zámockom divadle Valtice možno tešiť na jednu z najpopulárnejších Vivaldiho opier (napísal ich vyše 40) – Farnace. Je to dráma lásky, boja o moc, smrti i beznádeje, má celkovo päť verzií, pričom tá posledná, pavijská, z roku 1731 bola napísaná na objednávku Josefa Adama z Lichtenštejna. Novodobú českú premiéru bude mať vo Valticiach presne 290 rokov od svojho prvého uvedenia v Pavii. Práve Farnace bude jedným z vrcholov festivalu.

Záverečný koncert sa odohrá v zámockej jazdiarni Valtice, a to v réžii jedného z najlepších súčasných interpretov Vivaldiho hudby, talianskeho huslistu Fabia Biondiho a talianskeho súboru Europa Galante. Tí spoločne uvedú štyri české premiéry koncertov zo slávnej Collalto zbierky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Valtice #Antonio Vivaldi #Lednice