Signal Festival je po dvoch rokoch späť a experimentuje. Rozžiari Prahu umením

Počas prechádzky pražskými štvrťami Karlín, Staré Mesto a Holešovice sa onedlho naskytne pohľad na unikátnu hru so svetlom, interaktívne inštalácie a videomapping na fasády historických domov či kostola. Niekoľko pražských mestských častí sa od 14. do 17 októbra premení na vonkajšie expozície digitálnej a kreatívnej kultúry.

10.10.2021 11:00
LB 3107-min-scaled Foto:
Dielo Deň svetla je jednou z inštalácií festivalu Signal.
debata

Signal Festival spája súčasné vizuálne umenie, mestský priestor a moderné technológie v kontraste s historickými kulisami Prahy a opäť reaguje na aktuálne spoločenské témy. Umenie musí vyjsť do ulíc v každej dobe, myslia si organizátori.

Plán B už nestačí. Máte plán C?

Deviaty ročník festivalu sa vracia po dvojročnej pauze spôsobenej pandémiou a nesie názov Plan C – plán ekologický, udržateľný a schopný prispôsobiť sa neistej situácii. Organizátori sa spolu s umelcami zamýšľajú nad tým, čo môže človek spraviť pre planétu Zem, mnohé diela však priamo reagujú na pandemickú skúsenosť. Tohtoročný Signal ponúkne 4 festivalové trasy, 15 inštalácií vo verejnom priestore, 6 diel vo virtuálnej realite a bohatý sprievodný program.

Medzi najvýraznejšie české mená tohtoročného ročníka patrí umelkyňa Milena Dopitová, Jiří Černický či designérske štúdio Vrtiška & Žák, predstavia sa aj mladí umelci a viacero zahraničných tvorcov. Patrí k nim napríklad nemecké štúdio Weltraumgrafik, ktoré stojí za videomappingom kostol sv. Cyrila a Metoda na Karlínskom námestí a zaujímavo interpretuje tohtoročnú tému festivalu. Projekcia je abstraktnou a hypnotickou reakciou na svetovú pandémiu, katastrofu však umelci vnímajú ako nový začiatok.

Česká konceptuálna umelkyňa Milena Dopitová vo svojom diele Jeff pri vodnej elektrárni na ostrove Štvanice reaguje na dopady modernej spoločnosti na prírodu okolo nás. Objekt na ostrove pripomína čerpadlo určené na ťažbu ropy, ktoré výrazným ozvučením a veľkolepým osvetlením láka k obdivu aj k zamysleniu. Vizuálny umelec Jiří Černický predstaví svoju tajomnú projekciu morských živočíchov schovaných v hlbinách oceánu, ktoré sa pod jeho rukou menia na nositeľov ekologického posolstva. Jeho inštaláciu Archaické aktuality nájdu návštevníci v priestoroch kultúrneho centra Kasárny Karlín.

Mladí majú (radi) zelenú aj technológie

Okrem známych mien sa na festivale zúčastnia aj mladí tvorcovia a autorské kolektívy, ktoré Signal Festival pravidelne podporuje. Tento rok sa prvýkrát predstaví víťaz Ceny Neon pre študentky a študentov vysokých umeleckých škôl. Kateřina Blahutová, víťazka otvorenej výzvy Signal Calling v parku Stromovka umiestni interaktívnu inštaláciu Živý les, ktorá reaguje na odlesňovanie a konfrontuje návštevníkov s vážnym problémom českej krajiny. Inštalácia však ponúka riešenie, možnosť spoločne skúsiť záložný plán. Mŕtvy les môže byť znovu živým. Návštevníci totiž môžu v rámci inštalácie spoločne vniesť do mŕtveho lesa život a tým zároveň prispieť na výsadbu nových stromov do krajiny.

Joanie Lemercier: Výhľad z Mesiaca. Foto: Signal festival/Dušan Vondra
SIGNAL2021 Dusan Vondra B4A0731 facebook Joanie Lemercier: Výhľad z Mesiaca.

Novinkou je projekt Signal AR, ktorý skúma možnosti využitia moderných technológií ako je rozšírená realita na prezentáciu umenia vo verejnom priestore. Návštevníci sa budú môcť zoznámiť so šiestimi dielami vo virtuálnej realite vďaka mobilnej aplikácii. Projekt vznikal celoročnou spoluprácou Signal Festivalu s kreatívnym štúdiom Brainz Immersive, bicepsdigital a štyrmi českými umelcami – maliarom, sochárom a writerom Janom Kalábom, autorom futuristických vizuálnych konceptov AOKU, vizuálnym umelcom Janom Hladilom a vizuálnym dizajnérom Longiym.

„Signal AR je úplne nový a inovatívny projekt, taký festival do pandémie. Tentokrát chceme byť pripravení a ponúknuť návštevníkom bezpečný zážitok za každých okolností. Zároveň nás baví posúvať hranice a skúšať nové prístupy a myslíme si, že umenie patrí do ulíc v každej dobe. Bude to prvýkrát, kedy sa môžu návštevníci vydať na festival za denného svetla a užiť si ho bez davov a komorne, napríklad počas poobednej prechádzky. Stačí si stiahnuť mobilnú aplikáciu a prostredníctvom smartphonu objavovať diela v rozšírenej realite, žiadne vstupné ani prekážky. Je to vôbec prvý obdobný projekt v Česku a sami sme zvedaví, ako dopadne,“ popisuje riaditeľ festivalu Martin Pošta. Organizátori pripravujú aj prísne bezpečnostné opatrenia v spolupráci s odborníkmi z firmy Crowd Safety. Povinné bude nosiť respirátor na vonkajších aj vnútorných inštaláciách, kapacity vnútorných priestorov sú obmedzené z dôvodu zachovania rozostupov a program na každej lokácii je vymyslený tak, aby sa nikto nemusel zdržať na jednom mieste dlhšie ako 15 minút.

Okrem inštalácii festival ponúka aj sprievodný program, v ktorom prinesie sympózium venujúce sa udržateľnosti kultúrneho a umeleckého prostredia, výstavu umelca Michala Škapu alebo audiovizuálne performance Vektroskop v Divadle Archa. Väčšina inštalácií bude prístupná zadarmo, vstupenky si treba zakúpiť len na tri platené inštalácie v rámci hlavného programu, ktoré sa nachádzajú v Průmyslovom paláci (3D projekcia), Planetáriu Praha a Hauch Gallery.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #Signal Festival