Titul Mesto kultúry 2022 získala Revúca

Mestom kultúry 2022 bude Revúca. V grantovom programe Fondu na podporu umenia (FPU) o tom v pondelok (25. 10.) rozhodla hodnotiaca komisia.

26.10.2021 12:00
múzeum, revúca, slovenské gymnázium, Foto: ,
Múzeum Prvého slovenského gymnázia v Revúcej.
debata

„Z ôsmich kandidátov na titul postúpili v máji do finálového kola traja, okrem Revúcej i Banská Bystrica a Hlohovec. V pondelok finalisti na verejnej prezentácii predstavili svoje dopracované projekty,“ informoval Eva Turanská z FPU.

V prospech Revúcej napokon rozhodol rozvojový potenciál jej projektu pre mesto a širší región. „Odborná komisia ocenila, že predkladatelia projektu vnímajú kultúru ako súčasť revitalizácie mesta a regiónu, ako možnosť vytvoriť nové príležitosti, zvýšiť kvalitu života, zastaviť odlev obyvateľov z regiónu, pritiahnuť návštevníkov a oživiť identitu regiónu Gemer,“ objasnila Turanská. Na realizáciu svojich aktivít získalo mesto Revúca žiadanú podporu vo výške 237.618 eur. Revúca sa stane v poradí štvrtým Mestom kultúry po úspešne zrealizovaných projektoch miest Banská Štiavnica, Nové Zámky a tohtoročného mesta kultúry Starej Ľubovne.

Rákošský hrad, Rákoš Čítajte aj Rákošský hrad pred pár rokmi chýbal aj na mapách. Bude z neho pamiatka?

Cieľom programu Mesto kultúry je najmä podpora dlhodobého rozvoja miestnej kultúry a umenia, ale aj užšej spolupráce mesta s inštitúciami zriaďovanými štátom, samosprávou, ako aj neziskovým sektorom. Rovnako dôležitým cieľom je sprostredkovanie živej skúsenosti obyvateľom a návštevníkom mesta so súčasnými formami umenia s celoslovenským i medzinárodným presahom.

Pozrite si mesto Revúca
debata chyba
Viac na túto tému: #Revúca #mesto kultúry