Festival v Cottbuse uvedie rozsiahlu retrospektívu slovenskej kinematografie

Filmový festival v nemeckom Cottbuse, ktorý otvoria v utorok 2. novembra, uvedie rozsiahlu retrospektívu slovenskej kinematografie Spotlight: Slovensko. V poradí 31. ročník predstaví vybrané slovenské filmy. "V dvoch súťažných sekciách festivalu sa predstavia tri nové slovenské filmy, zástupcov budeme mať aj v dvoch festivalových porotách," uviedla tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Simona Nôtová.

01.11.2021 14:00
107Mothers Still Secondary02 Foto:
V súťažnej sekcii hraných filmov sa bude o cenu uchádzať aj film Petra Kerekesa Cenzorka.
debata

Za dramaturgiou retrospektívy stojí Rastislav Steranka, riaditeľ Národného kinematografického centra SFÚ, a Bernd Buder, programový riaditeľ Filmového festivalu Cottbus. Zostavili sedem blokov s dvomi filmami, ktoré spája spoločná téma. „Kľúčom bolo nájsť témy a spojiť klasický film so súčasným filmom z novodobej histórie, po roku 2000,“ vysvetlil výber Steranka. „Snažili sme sa vyhnúť klasickým postupom pri programovaní, ako sú chronológia či spájanie rovnakých filmových druhov a žánrov. Spoločným menovateľom bola téma a akým spôsobom sa s ňou filmári vyrovnávali pred polstoročím a dnes,“ dodal.

Festival ponúkne divákom napríklad dvojblok Za lepšiu budúcnosť, ktorý tematicky spája cesta za prácou s vierou v lepšiu budúcnosť. V rámci neho si pozrú filmy Varuj…! (1946) Martina Friča a Až do mesta Aš (2012) Ivety Grófovej. Dvojprogram Odváž sa alebo zomri – Prežiť holokaust? tvoria filmy Boxer a smrť (1962) Petra Solana a Správa (2020) Petra Bebjaka.

„Je to najvýraznejšia prezentácia slovenskej kinematografie v zahraničí v poslednom období,“ hodnotí význam slovenskej retrospektívy v Cottbuse Steranka. Priznáva, že štandardne je slovenská kinematografia v zahraničí vnímaná cez Štefana Uhra a jeho Slnko v sieti a cez Jakubiskove či Hanákove filmy. „Sú bezpochyby pokladmi slovenskej kinematografie a festivaly si ich často aj žiadajú. Ale myslím si, že klasická slovenská kinematografia – to nie sú len títo páni a tento film,“ podčiarkol s tým, že sú aj iné slovenské filmy, ktoré stoja za to, aby boli videné. „Hanák a Jakubisko sú špička, ktorá je právom rešpektovaná, no my sme sa rozhodli ísť cestou tém, aby sme predstavili aj ďalšie diela.“

Festival Cottbus sa radí k najvýznamnejším podujatiam so zameraním na východoeurópsku kinematografiu. V súťažnej sekcii hraných filmov sa tento rok o priazeň poroty bude uchádzať film Petra Kerekesa Cenzorka. Druhým zástupcom v súťaži hraných filmov je dráma Správa o záchrane mŕtveho od režiséra Václava Kadrnku, v súťaži krátkych filmov zabojuje o cenu Roman Pivovarník s hraným filmom Pohľady. Zo súčasných filmov diváci uvidia aj nový film Olma Omerza Atlas vtákov a dokumentárny debut Ako som sa stala partizánkou režisérky Very Lackovej. „Oba filmy festival uvedie pri príležitosti účasti ich režiséra a režisérky vo festivalových porotách,“ dodala Nôtová.

Festival potrvá do 7. novembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Solan #SFÚ #Peter Bebjak #Martin Frič