Zlatého medveďa za celoživotné dielo dostane herečka Isabelle Huppertová

Počas budúcoročného 72. ročníka prestížneho filmového festivalu Berlinale udelia čestného Zlatého medveďa za celoživotné dielo svetoznámej francúzskej herečke Isabelle Huppertovej (68).

26.12.2021 11:00
NY Premiere of "The Eyes of Tammy Faye" Foto: ,
Herečka Isabelle Huppert na premiére filmu The Eyes of Tammy Faye.
debata

Riaditelia festivalu Mariette Rissenbeeková a Carlo Chatrian vo vyhlásení uviedli, že Isabelle Huppertová je „viac než oslavovaná herečka – je nenapodobiteľná umelkyňa, ktorá neváha riskovať alebo ignorovať mainstreamové trendy“.

Zatiaľ čo niektorí herci sú „nástrojmi v rukách filmárov“ alebo len obyčajnými múzami, Huppertová je podľa nich „jasným príkladom toho, že dynamika medzi hercom a režisérom môže prerásť do skutočnej vzájomnej výmeny“.

Isabelle Huppertová je jednou z najznámejších francúzskych herečiek a získala už množstvo prestížnych filmových ocenení vrátane dvoch Césarov, ktoré sú francúzskou obdobou Oscara, či cenu BAFTA Britskej filmovej a televíznej akadémie. Má aj jednu nomináciu na Oscara.

Huppertová sa preslávila stvárnením chladných a morálne nejednoznačných charakterov. Účinkovala napríklad vo filme Pianistka (2001) v réžii Michaela Hanekeho, v snímke 8 žien Françoisa Ozona či v trileri Elle (2016) Paula Verhoevena.

Berlinale patrí spolu s festivalmi v Cannes a Benátkach k trom najprestížnejším a najväčším podujatiam svojho druhu. Ďalší ročník sa uskutoční v termíne 10. – 20. februára 2022 a prinesie i retrospektívnu sekciu najznámejších filmov, v ktorých si Huppertová zahrala.

Hoci tento rok prebehol festival pre pandémiu nového koronavírusu v hybridnom formáte – v marci sa konala on-line fáza pre odborníkov a v júni zase druhá pre verejnosť -, organizátori ho plánujú na budúci rok aj v prítomnosti divákov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Berlinale #Michael Haneke #Paul Verhoeven #Isabelle Huppert