Slávnosti pod Poľanou budú. Ak nebude inak

Jubilejný 55. ročník Folklórnych slávností pod Poľanou (FSP) v Detve, sa v prípade, že nebude platiť zákaz verejných kultúrnych podujatí, tento rok uskutoční. Bude v dňoch 8. - 10. júla 2022.

05.02.2022 17:00
Detva, folklór Foto:
Folklórne slávnosti pod Poľanou oslávia 55. ročník.
debata

Predsedníčka programovej rady FSP Anna Ostrihoňová uviedla, že na januárovej programovej rade sa dohodlo, že festival bude aj v prípade obmedzených podmienok a protipandemických opatrení.

Organizátori počítajú s tým, že príprava a celkové zabezpečenie festivalu bude z tohto dôvodu oveľa náročnejšie a finančne nákladnejšie. Ak v čase konania podujatia budú pre verejné kultúrne podujatia stanovené limity návštevnosti, organizátori sa im pravdepodobne nevyhnú, podotkla Ostrihoňová.

snd Čítajte viac Zázračné spojenie: Balet & SĽUK

Organizátori predbežne schválili aj programovú skladbu 55. ročníka. Pri jej tvorbe zobrali do úvahy, že festival sa nekonal už dva roky, preto bude snahou pripraviť osem scénických programov na hlavnej scéne a v nich vytvoriť priestor pre domáce kolektívy a interpretov z Podpoľania, detské kolektívy, ľudové hudby, spevákov a muzikantov, folklórne súbory a tanečníkov, folklórne skupiny z regiónov kraja, ale tiež Slovákov žijúcich v zahraničí a umelecký súbor Lúčnica s programom z tvorby Štefana Nosáľa.

Detva kríž expozícia tradícia múzeum Čítajte aj Vo dvore Podpolianskeho múzea otvorili expozíciu detvianskych krížov

Súčasťou festivalu bude aj celý rad sprievodných podujatí špecifického charakteru v areáli amfiteátra, v kultúrnych zariadeniach mesta, na verejných priestranstvách a iných miestach, kde bude priestor pre interpretov folklóru, majstrov remesiel, výrobcov ľudových hudobných nástrojov, drevených vyrezávaných krížov, tradičných regionálnych produktov, ‚zabudnuté‘ dediny, umelcov, ako aj interaktívne zapojenie sa záujemcov z radov návštevníkov, doplnila.

Mesto Detva ako hlavný organizátor FSP k jubilejnému 55. ročníku zabezpečuje aktuálne zo svojich prostriedkov opravu scény a skvalitnenie podmienok pre účinkujúcich vybudovaním nových šatní a hygienických zariadení. V areáli amfiteátra pribudla v roku 2021 napríklad replika dreveného salaša.

Detva, folklór Čítajte aj Detva pokračuje v obnove amfiteátra, chce stavať priestor pre súbory

V Podpolianskom múzeu v Detve vytvorili v rokoch 2020 – 2021 jedinečnú trvalú expozíciu ľudových hudobných nástrojov, získaných zo súťaže výrobcov v rokoch 2001 – 2010 a 2017 – 2019. Záujemcom o Detvu je určená aj 350-stranová knižná monografia Detva, ktorú vydalo mesto Detva koncom roku 2018. Koncom roka 2020 bolo z podnetu vedenia FSP a mesta Detva zriadené centrum tradičnej kultúry, ktoré je organizačne začlenené pod Podpolianske osvetové stredisko vo Zvolene a sídli v Dome kultúry A. Sládkoviča v Detve.

debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #slávnosti pod Poľanou