Berlinale dnes otvorí novinka Francoisa Ozona, dráma Peter von Kant

V Berlíne dnes začína 72. ročník medzinárodného filmového festivalu Berlinale. Podujatie otvorí svetová premiéra filmu Peter von Kant francúzskeho režiséra Francoisa Ozona.

10.02.2022 16:00
berlinale-otvori-novinka-fran-268488-5882684 Foto:
Film Peter von Kant otvára festival v Berlíne a uchádza sa o cenu v hlavnej súťaži.
debata

Berlinale, ktoré potrvá do 20. februára, patrí medzi popredné svetové filmové festivaly, podobne ako festivaly v Cannes či v Benátkach. Zároveň je jedným z mála festivalov, ktoré budú tento rok otvorené aj verejnosti.

Pre opatrenia spojené s pandémiou koronavírusu však v sálach kín, v ktorých sa festival uskutoční, znížia kapacitu a návštevníci budú môcť obsadiť iba 50 percent miest. Tento rok tiež zrušili všetky oslavy a recepcie, ktoré sa v rámci festivalu zvyknú konať.

Medzinárodná porota festivalu, ktorú tento rok povedie americký filmový režisér M. Night Shyamalan, sa verejnosti predstaví vo štvrtok.

Zuza v za  hrada  ch Super film Čítajte viac Zuza v záhradách bude reprezentovať slovenskú kinematografiu na Berlinale

Na večernej premiére filmu Peter von Kant, ktorý festival otvorí, sa vo štvrtok zúčastní asi 800 hostí. Tento film je podľa organizátorov festivalu o „láske, žiarlivosti a zvádzaní“, predstavia sa v ňom herci ako Denis Ménochet, Isabelle Adjaniová and Hanna Schygullová.

Tento film je tiež jedným z 18 snímok, ktoré budú tento rok súperiť o cenu Zlatého medveďa, ktorá je hlavnou cenou festivalu.

Na Berlinale sa tento rok predstaví celkovo 400 filmov, pričom zastúpenie bude mať aj slovenská kinematografia. Pôjde o krátky animovaný film Zuza v záhradách z dielne režisérky Lucie Sunkovej, ktorý je zaradený do oficiálneho programu festivalu.

Zlatého medveďa za celoživotný úspech v tomto ročníku podujatia odovzdajú francúzskej herečke Isabelle Huppertovej (68).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Berlinale #Francois Ozon