Seriál Podozrenie scenáristu Štěpána Hulíka v réžii Michala Blaška predstavia na Berlinale

Na prestížnej berlínskej filmovej prehliadke odprezentuje festival Serial Killer aktuálne kvalitné seriály zo strednej a východnej Európy, medzi nimi aj očakávané novinky Podozrenie a TBH Českej televízie.

14.02.2022 11:00
podozrenie Foto:
Seriál Podozrenie vznikol podľa scenára Štěpána Hulíka (Horiaci ker) v réžii slovenského režiséra Michala Blaška.
debata

V utorok 15. februára uvedie festival Berlinale v programovej ponuke Berlinale Series pre viac ako 10.000 televíznych a filmových profesionálov z celého sveta prezentáciu s názvom Zabíjanie stereotypov o strednej a východnej Európe, 3. diel. Riaditeľka festivalu Serial Killer Kamila Zlatušková a hostia budú hovoriť o 14 seriálových tituloch z celej strednej a východnej Európy – regiónu, ktorý bol z hľadiska televíznej kvality na podobných akciách dlhodobo zanedbávaný.

V prezentácii festivalu predstaví nový maďarský seriál The Informant produkovaný spoločnosťou HBO Europe scenárista a režisér Balint Szentgyörgyi spolu s producentom Johnathanom Youngom z WarnerMedia International. Young v online prezentácii upozorňuje aj na novinky z Českej republiky, Poľska či Rumunska, ktoré uvedie už streamovacia platforma HBO Max.

Hlavná hrdinka série Podozrenie je zdravotná... Foto: Česká televízia
podezreni Hlavná hrdinka série Podozrenie je zdravotná sestra Hana Kučerová. S pacientmi jedná nevyberavo a keď dôjde k podozrivému úmrtiu pacientky, verejnosť, médiá, polícia i kolegovia majú o vine jasno.

Na Berlinale sa tento rok zahraničnej slávnostnej premiéry dočká česká miniséria Podozrenie, a to ako prvý seriál zo stredo a východoeurópskeho regiónu, čo je pre českú seriálovú tvorbu veľký úspech. Prvý diel série mohli diváci a diváčky vidieť v septembri na štvrtom ročníku festivalu Serial Killer, ktorý podporil cestu tvorcov na červený koberec tohto prestížneho nemeckého festivalu.

Fire-Claire-Denis-1 Čítajte viac Berlinale: Aké sú nové filmy Denisovej a Ozona?

Berlinale v rámci online premietania uvedie aj webseriál TBH, minuloročného víťaza festivalovej sekcie Webseriály festivalu Serial Killer. Vďaka festivalu sa divákom a diváčkam Berlinale Series predstaví aj víťaz minuloročnej Hlavnej súťaže – srbský seriál Rodina (The Family) o posledných troch dňoch prezidenta Slobodana Miloševiča na slobode.

„Mám obrovskú radosť z toho, že víťaza nášho festivalu uvádza taká prestížna akcie, ako je práve festival Berlinale. Ukazuje sa tak, že Serial Killer je naozaj odrazovým mostíkom pre uvedenie na európsky trh,“ hovorí zakladateľka festivalu Kamila Zlatušková.

Serial Killer je prvý medzinárodný televízny festival v strednej a východnej Európe, ktorého piaty ročník sa uskutoční v Brne v dňoch 20. až 25. septembra 2022. Festival sa sústredí na vyhľadávanie a propagáciu najlepších seriálov žánru tzv. quality TV z regiónu strednej a východnej Európy, a zároveň do regiónu priváža to najlepšie zo západoeurópskej televíznej produkcie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Berlinale #HBO #Serial Killer #HBO Max