Fero Fenič vyzval Emira Kusturicu, aby vrátil cenu Febiofestu

Prezident českého filmového festivalu Febiofest Fero Fenič vyzval vedenie tohto podujatia, aby "kontroverznému" srbsko-francúzskemu režisérovi Emirovi Kusturicovi odobrali čestnú cenu Kristián.

05.03.2022 17:00
Emir Kusturica Foto:
Emir Kusturica (na snímke) podľa riaditeľa českého Febiofestu Fera Feniča sympatizuje s ideami totalitarizmu a rozchádza sa s hodnotami tohto filmového podujatia.
debata (23)

Feničovi prekážajú Kusturicove sympatie s totalitnými vodcami a jeho aktuálny angažmán v ruskom armádnom divadle, informoval webový spravodajský portál iDNES.cz.

Kusturica v roku 2017 získal na Febiofeste cenu Kristián za prínos do svetovej kinematografie. Do Prahy vtedy prišiel predstaviť svoj film Na mliečnej dráhe, v ktorom si s ním zahrala talianska herečka Monica Bellucciová.

Fenič sa vtedy na protest po prvýkrát v histórii tohto filmového festivalu nezúčastnil na ceremoniáli.

„Bol som už vtedy proti tomu, aby ju dostal, a s Kusturicom, s ktorým sa poznáme z čias štúdia na FAMU (Filmová a televízna fakulta Akadémie múzických umení v Prahe), som sa odmietol stretnúť, aj keď o to stál,“ uviedol pre iDNES.cz zakladateľ a čestný prezident filmového festivalu Febiofest Fero Fenič.

Dodal, že Kusturicov pôvodný „dvorný“ slovinský kameraman Vilko Filač s ním taktiež spolupracoval na školských filmoch.

Valerij Gergijev Mníchov filharmónia dirigent Čítajte viac Umelci a vojna: vernosť Putinovi škodí kariére

„Už vtedy mi jeho sklon k obdivu totalitných vodcov nedovolil nevidieť, že napriek jeho talentu ocenenie nezodpovedá eticko-morálnym hodnotám, ktoré Febiofest a jeho cena reprezentujú a ktoré nemožno od umeleckých výsledkov oddeliť. Žiaľ, nebol som vedením festivalu vypočutý. Teraz som vedenie Febiofestu opäť požiadal, aby mu cenu odobralo, a vyzval som ho listom na jej vrátenie,“ uviedol Fenič (pôvodom Slovák) podľa záznamu iDNES.cz.

MK SR, ministerstvo kultury Čítajte viac Ministerstvo kultúry ruší spoluprácu s ruskými inštitúciami

Minulý týždeň vyšlo najavo, že sa tento známy srbský režisér stane vedúcim riaditeľom Ústredného akademického divadla ruskej armády v Moskve. Hovorkyňa ruského ministerstva obrany informovala, že Kusturica prijal ponuku na tento post od ruského ministra obrany Sergeja Šojgua. Kusturica uviedol, že viesť ústredné armádne divadlo „s veľkou históriou a tradíciou“ je pre neho „veľká česť“.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Febiofest #Emir Kusturica