Zomrela filmová publicistka Eva Zaoralová, tvár festivalu v Karlových Varoch

Vo veku 89 rokov zomrela vo štvrtok filmová publicistka a dlhoročná spolupracovníčka karlovarského festivalu Eva Zaoralová. O jej úmrtí informoval spravodajský server iDNES.cz, ktorému potvrdila správu hovorkyňa festivalu Uljana Donátová.

11.03.2022 16:46
1920px-Eva Zaoralova Foto:
Eva Zaoralová bola vedúcou osobnosťou filmového festivalu v Karlových Varoch.
debata

S významným filmovým podujatím spojila viac ako štvrťstoročie svojho života. Od roku 1994 stála na čele nadácie, ktorá organizovala festival. Do roku 2010 bola umeleckou riaditeľkou a od roku 2011 pôsobila ako jeho umelecká poradkyňa.

Zaoralová roky spolupracovala s hercom Jiřím Bartoškom, ktorý je prezidentom karlovarského festivalu. S ním a s ďalšími spolupracovníkmi sa pričinili k etablovaniu festivalu v Karlových Varoch na jedno z najvýznamnejších filmových podujatí v strednej a východnej Európe. Zaoralová pôsobila ako umelecká riaditeľka MFF Karlovy Vary, od roku 2011 bola umeleckou poradkyňou festivalu.

gruberová Čítajte viac Edita Gruberová sa dostala až na Olymp

Eva Zaoralová sa venovala aj filmovej publicistike a kritike. Bola šéfredaktorkou odborného filmového časopisu Film a doba. Prednášala filmovú históriu na Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení v Prahe. Zasadala v porotách mnohých filmových festivalov v Benátkach, Berlíne, Cannes, Mannheime, Wiesbadene či Antalyi. Venovala sa aj prekladaniu z francúzštiny a taliančiny.

Za svoju bohatú činosť v oblasti filmového umenia a literatúry bola vyznamenaná Medailou za zásluhy francúzskym Rádom rytierky umenia a literatúry. Na prestížnom festivale v Cannes získala plaketu za dlhoročnú žurnalistickú činnosť. Karlovarský festival si ju uctil Cenou za umelecký prínos a v roku 2017 získala Českého leva za mimoriadny prínos českej kinematografii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Karlovy Vary #Jiří Bartoška