Bratislava sa zmení na kultúrnu baštu. Program Bratislavských mestských dní praská vo švíkoch

Už tento víkend ožijú ulice hlavného mesta pestrým programom obľúbených Bratislavských mestských dní. Po dvoch rokoch pandémie a s ňou súvisiacich obmedzení sa budú konať v klasickom termíne.

22.04.2022 06:00
Johanes Faust Foto:
Dezorzovo lútkové divadlo uvedie príbeh Johanes Faust v nedeľu.
debata

Už dnes sa Bratislava zmení na mesto plné kultúrnych zážitkov. Oficiálne otvorenie obľúbeného trojdňového podujatia sa uskutoční v piatok na Hlavnom námestí o 19. h. Vystúpi tu umelecko-akrobatické spojenie Vintage Circus. Akrobatické a žonglérske čísla v dobových kostýmoch predvedie CirKusKus a dopĺňať ich bude živé hudobné vystúpenie skupiny Funny Fellows. Po zotmení je pripravená efektná svetelná show s prvkami moderného cirkusu.

Koncerty v sade

Na mestskej scéne v Sade Janka Kráľa nachádzajúcej sa v priestore amfiteátra v blízkosti Mosta SNP, pripravilo Bratislavské kultúrne a informačné stredisko pestrý program pre rodiny s deťmi orientovaný na ekológiu a ochranu planéty. V sobotu sú pripravené divadelné predstavenia Tajomstvo oceánu (11.00) a Lovec plastov Zero Waste (14.00). Predstavenia budú doplnené o praktické workshopy, na ktorých sa deti oboznámia s recykláciou.

Pripravené sú aj koncerty slovenských kapiel. Alternatívno-rockovú scénu zastúpi skupina Bad Karma Boy o 19. h a spojenie rock'n'rollu a bluesu predstaví skupina Walter Schnitzelsson o 20. h.

Divadlo myslí na všetkých

Divadlo P. O. Hviezdoslava pozýva na svoje obľúbené divadelné inscenácie. V sobotu, 23. apríla, sa Bratislavské mestské dni v DPOH začínajú o 11. h bábkovým divadelným predstavením o pavúčej rodinke Websterovci: Lili a ukradnutá sieť na motívy známeho televízneho seriálu.

Program pokračuje predstavením Slučka pre dvoch Ivana Bukovčana v angličtine (o 17. h) a na javisku si môžete pozrieť aj príbeh o dospievaní a nezhodách vo výchove – Bratislava by night (o 19. h).

V nedeľu, 24. apríla, príde Dezorzovo lútkové divadlo so známym príbehom Johanes Faust (o 15. h) a večer sa môžu návštevníci tešiť na dramatický debut Oľgy Feldekovej – Sto bábik (o 19. h). Vstup na predstavenia v rámci Bratislavských mestských dní v DPOH je zdarma, kvôli kapacite je však potrebné si zakúpiť vstupenku v nulovej hodnote na www.predpredaj.sk.

Jednou z programových scén Bratislavských mestských dni budú aj Klarisky. V piatok je pripravený zborový koncert v rámci festivalu Slovakia Cantat.

S Bratislavskými mestskými dňami je už tradične spojená prezentácia činnosti a prác detí z bratislavských základných umeleckých škôl a centier voľného času. V rámci podujatia Námestie detí sú od 10. do 17. h pripravené tvorivé dielne, kde budú malí návštevníci tvoriť z dreva, hliny či papiera. Nebudú chýbať ani divadelné predstavenia či tanečné a spevácke vystúpenia.

Špeciálny program aj pre ľudí z Ukrajiny

Bratislava počas mestských dní venuje špeciálny priestor aj prezentácii ukrajinských umelcov a ich hudby na koncerte na Hlavnom námestí, kde vystúpi vokálna skupina Neha s ukrajinskými ľudovými piesňami a hudobný súbor Ševčenkovci.

Spoznať mesto, jeho históriu aj súčasnú podobu budú môcť Ukrajinky a Ukrajinci aj vďaka špeciálnym vychádzkam so sprievodcami z cyklu Rande s mestom, pripravené v ukrajinskom a ruskom jazyku. Okrem toho môžu umelkyne a umelci z Ukrajiny prostredníctvom mimoriadnej výzvy BKIS „Open Call: Ponuka programu” prihlásiť svoj program do dramaturgie ďalších veľkých mestských podujatí a festivalov ako Kultúrne leto a Bratislavské Vianoce. Ako povedala Katarína Hulíková, riaditeľka BKIS „snahou výzvy je poskytnúť ukrajinským umelcom, hľadajúcim útočisko v našom meste, priestor sa prezentovať a zároveň priblížiť obyvateľom i návštevníkom Bratislavy ukrajinskú kultúru."

Program pripravili aj tieto mestské organizácie:
 
Galéria mesta Bratislavy – pozýva napríklad na uvedenie autorskej knihy Deň, tajomstvá najväčšieho rodinného portrétu v zbierke GMB
Mestská knižnica v Bratislave – pripravila aj obľúbenú improvizáciu poézie – Slam na počkanie
Bratislavská ZOO – pri sprevádzaní spoznáte zvieratá naozaj zblízka
Bratislava Tourist Board – ponúka plavby loďou a prechádzky so sprievodcami
Múzeum mesta Bratislavy – umožní navštíviť priestory Starej radnice (krov veže a žalár), ktoré sú pre verejnosť obvykle neprístupné
Metropolitný inštitút Bratislavy – architekt Ján Urban návštevníkom ukáže ako vyzerajú dobré a zlé príklady využívania verejného priestoru
 
 

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sad Janka Kráľa #Walter Schnitzelsson #Funny Fellows #Bratislavské mestské dni