Nu Dance Fest 2022 otvorí nový priestor pre súčasný tanec

Medzinárodný festival súčasného tanca a pohybového divadla Nu Dance Fest 2022 sa bude konať v Bratislave od 3. do 7. mája. V programe 17. ročníka vystúpia medzinárodne uznávaní a v zahraničí oceňovaní tvorcovia. Prinesie tiež otvorenie nového priestoru pre súčasný tanec S4 v Kunsthalle Bratislava (KHB).

22.04.2022 17:00
Timothy and the things - Hunting foto Orsolya... Foto:
Premiéru bude mať aj predstavenie Hunting maďarského choreografa Lászlóa Fülöpa a súboru Timothy and the things.
debata

Riaditeľka a dramaturgička festivalu Petra Fornayová na štvrtkovej tlačovej konferencii upozornila, že S4 je zavŕšením 25-ročného úsilia vytvoriť v Bratislave takýto priestor.

„V zahraničí sa volá tento typ projektového divadla Tanzhaus, kde sa tanec prezentuje, dokumentuje a prebiehajú tu aj vzdelávacie aktivity,“ dodala iniciátorka projektu S4, ktorý verejnosti predstavia na otváracom večere Nu Dance Festu 3. mája od 19. h v priestoroch, ktoré sú súčasťou KHB. Súčasťou večera bude koncert skupiny Raptor Koch.

Marta Poláková Čítajte viac Tanečníci: Status umelca je krok k udržateľnosti a profesionalizácii kultúry

Festival prinesie viaceré slovenské premiéry. Jednou z nich bude predstavenie Hunting maďarského choreografa Lászlóa Fülöpa a súboru Timothy and the things. Nové dielo Majka, inšpirované seriálom Spadla z oblakov, predstaví v Holandsku pôsobiaca slovenská choreografka a performerka Sandra Kramerová.

Na festival zavíta aj nemecká tvorkyňa izraelského pôvodu Reut Shemesh, ktorá uvedie tanečný film Leviah o podmienkach pôsobenia žien v izraelskej armáde. „Jeho javisková inscenácia sa stala víťazom Cologne Theater Dance Prize za rok 2016. Film bude formou videoinštalácie premietaný v KHB každý festivalový deň,“ dodávajú organizátori.

Spolk sa festivalu zúčastní s predstavením S... Foto: Nu Dance Fest
Spolk - S dovoleni m Spolk sa festivalu zúčastní s predstavením S dovolením.

O prienikoch súčasného tanca s vizuálnym umením bude na festivale hovoriť francúzska teoretička Marisa Hayes, v masterclass Dance and/at the Museum sa bude venovať tancu umiestňovanom v galériách a múzeách.

Český kolektív POCKETART uvedie v Bratislave predstavenie v téme klimatickej zodpovednosti Treatment of Remembering, víťaza Českej tanečnej platformy za rok 2021.

POCKETART uvedie predstavenie Treatment of... Foto: Michal Hancovsky
POCKETART -Treatment of Remembering 1 foto Michal Hanc ovsky POCKETART uvedie predstavenie Treatment of Remembering.

Z domácich umelcov je v programe festivalu zastúpené napríklad fyzické divadlo Beautiful People z produkcie Trio Olga – Monika Haasová, Péter Cseri.

Na festival sa po dvojročnej prestávke vráti sekcia venovaná najmladšej generácii choreografov pôsobiacich na Slovensku a v Česku, diváci sa s nimi môžu zoznámiť v programoch Nové tváre súčasného tanca I a II.

Festival sa odohrá v A4 – priestore súčasnej kultúry, KHB, v novom kultúrnom centre P*AKT a v Ticho a spol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nu Dance Fest #Kunsthalle Bratislava