Slovenský film Chlieb náš každodenný bude mať premiéru 
na festivale v Cannes

Festival v Cannes je jedným z najprestížnejších svetových filmových podujatí. V tohtoročnom programe bude zastúpené aj Slovensko – do súťažnej sekcie La Cinef festival zaradil krátkometrážny film Chlieb náš každodenný. Nakrútila ho režisérka Alica Bednáriková, študentka Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení.

25.04.2022 15:00
Chlieb na  s   kaz  dodenny   foto z filmu 02... Foto:
Záber z krátkeho filmu Chlieb náš každodenný, ktorý premietnu na festivale v Cannes.
debata

Snímka, ktorú festival premietne v medzinárodnej premiére pod anglickým názvom Liquid Bread, zavedie publikum na južné Slovensko, do trojgeneračného domu uprostred horúceho leta. Nečakaná návšteva vnučky Zoje rozbúri hladinu pokojnej rutiny. V tichej spoločnosti Boha a alkoholu rodina rozpletá svoju tragicko-komickú minulosť a (takmer) zamlčané tajomstvá.

„Chcela som vo filme zobraziť život, aký poznám, s nádejou, že ho možno tak poznajú aj diváci. Vyjadriť lásku k prostrediu, z ktorého pochádzam, no neopomínať aj surovosť a tragédiu, ktorá je jeho súčasťou,“ hovorí o filme Alica Bednáriková, rodáčka zo Žiliny, ktorá má niekoľko festivalových úspechov na svojom konte aj vďaka predchádzajúcemu filmu Nuda.

Záber z krátkeho filmu Chlieb náš každodenný,... Foto: FTF VŠMU
chlieb náš každodenný všmu Záber z krátkeho filmu Chlieb náš každodenný, ktorý premietnu na festivale v Cannes.

Svoju novinku talentovaná tvorkyňa obsadila skúsenými hereckými osobnosťami – v snímke sa objavia Milka Zimková, Karol Čálik či Ondrej Kovaľ, spoločne s nimi sa na plátne objavia aj začínajúce herečky Viktória Šuplatová a Patrícia Balajová.

final-cut Čítajte viac V Cannes premenovali otvárací film festivalu zo Z na Strih

Festival v Cannes sa uskutoční v dňoch 17. – 28. mája 2022. V sekcii La Cinef, ktorá je venovaná študentským filmom, premietne festival 16 diel a spolu so slovenskou snímkou Chlieb náš každodenný budú súťažiť aj filmy z Francúzska, Talianska, Portugalska, Dánska, Poľska, Maďarska, Veľkej Británie, Izraelu, Indie, Číny, USA či Austrálie. Do výberu boli zaradené po posúdení 1 528 prihlásených snímok z celého sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes #VŠMU #Cannes 2022