Nu Dance Fest lieči a scitlivuje tancom

Živá kultúra sa po pandémii ozdravuje a rozbieha aj vďaka festivalom ako je Nu Dance Fest. O programe 17. ročníka podujatia, zameraného na súčasný tanec a pohybové divadlo, sme sa rozprávali s jeho zakladateľkou a dramaturgičkou Petrou Fornayovou.

03.05.2022 09:00
POCKETART -Treatment of Remembering 1 foto... Foto:
POCKETART podstupuje v predstavení Treatment of Remembering cestu do spomienok. Nu Dance Fest ho uvedie v stredu o 20.15 v A4-Priestore súčasnej kultúry.
debata

Hneď na úvod máme dobrú správu pre všetkých, ktorí sa o súčasný tanec zaujímajú, ale nie sú si istí, kde na diela – jedného z najprogresív­nejších umeleckých druhov – zájsť. Otvárací večer sa v utorok 3. mája uskutoční v novom priestore pre súčasný tanec S4, ktorý vznikol v spolupráci s Kunsthalle Bratislava a nachádza sa v priestoroch tejto kultúrnej inštitúcie. Zahrá kapela Raptor Koch.

Vojna pre všetkých. Povinne

Umelkyňa Reut Shemesh je pôvodom z Izraela, pôsobí však v Nemecku, kde je etablovaná ako jedna z najvýraznejších talentov súčasného tanca. Festival prináša jej tanečný film Leviah, ktorý vychádza z rovnomenného predstavenia a autorka v ňom skúma fenomén povinného vojenského výcviku. V Izraeli ho totiž musia absolvovať všetci, aj ženy.

Tanečný film a predstavenie Leviah autorky Reut... Foto: Ronni Shendar
Reut Shemesh - Leviah foto Tanečný film a predstavenie Leviah autorky Reut Shemesh reflektuje povinný vojenský výcvik.

“Shemesh využíva veľmi jednoduchú metaforu uniformy. Mení život všetkým ženám, aj tým, ktoré nevstupujú do služby z vlastnej iniciatívy a nie sú rozhodnuté stať sa vojačkami. Počas povinnej vojenskej služby sa stretajú tanečnice, hudobníčky či lekárky a odrazu sa všetky ocitajú v armáde so zbraňou na pleci. Shemesh analyzuje následky tohto javu,” približuje Fornayová a dodáva, že dielo skúma na veľmi osobnej úrovni všeobecný postoj k vojne, pacifizmus a následky vojny. Reflexia témy je v kontexte súčasných udalostí mimoriadne aktuálna.

A tému vojny okrajovo reflektuje aj predstavenie Hunting združenia Timothy and the things, ktoré založil maďarský tanečný tvorca László Fülöp.

Timothy and the things skúmajú v predstavení... Foto: Orsolya Vener
Timothy and the things - Hunting foto Orsolya Vener Timothy and the things skúmajú v predstavení Hunting akt lovu. Festival uvedie predstavenie v slovenskej premiére.

“Hunting nie je priamou referenciou k vojne, ale so situáciou na Ukrajine dokonale súvisí, preto som predstavenie aj vybrala," hovorí dramaturgička. Dielo skúma princíp lovenia ako zaberania priestoru a uplatňovania moci. „Traja veľmi dobrí tanečníci sa ocitnú na javisku s cieľom loviť. Pohybové situácie, ktoré vytvárajú, sú fyzickým zhmotnením preberania moci, obmedzovania územia a priestoru. Kladú si otázky kedy, prečo a čo lovíme a či lov nie je len vyprázdnenou hrou. Či je nevyhnutnou potrebou uplatňovať moc a zaberať územie na úkor niekoho iného.“

Marta Poláková Čítajte viac Tanečníci: Status umelca je krok k udržateľnosti a profesionalizácii kultúry

Prvým predstavením festivalu bude Treatment of Remembering. Uskutoční sa 4. mája v A4-Priestore súčasnej kultúry a jeho kolektívnym autorom je český Pocketart pod vedením choreografiek a tanečníčok Johany Pockovej a Sabiny Bočkovej. “Predstavenie získalo v roku 2021 cenu na Českej tanečnej platforme. „Je to poetické dielo s dystopickou témou. Aktérky z budúcnosti spomínajú na krajinu, kde ešte jestvovala príroda.“ Ich subjektívna cesta rozpamätávania sa sa uskutočňuje vo vyprahnutom priestore, kde prírodu nahradili umelé výtvory ľudskej činnosti. Dôležitou súčasťou prostredia a poetiky scény je zvukový a svetelný dizajn.

Sandra Kramerová ako Majka z Gurunu. Foto: Melanie Lemahieu
Sandra Krameorva Artists - Majka 1 foto Melanie Lemahieu Sandra Kramerová ako Majka z Gurunu.

Majka z Gurunu aj párty reset

“Slovenská choreografka Sandra Kramerová pôsobí v holandskom Amsterdame a Majka je jej ďalšie autorské dielo s referenciou k česko-slovenskej kultúrnej histórii. „V predošlej tvorbe spracovala napríklad tému tela zneužitého na politické a propagandistické ciele v kontexte spartakiády,” približuje Fornayová. V aktuálnom predstavení sa projektuje do ikonickej postavy Majky z Gurunu z detského seriálu 70. rokov Spadla z oblakov. Kramerová otvára v prevtelení témy z pozície nevinnej mimozemšťanky. V koži cudzinky preveruje a skúma osobné postoje, mení sociálne identity a podlieha vnútorným konfliktom. "Majkou z Gurunu sa stáva, pretože potrebuje riešiť svoj postoj k prioritám. Nie je dôležité, či sa vracia do socialistického Československa 70. rokov.“

Trio Olga: Beautiful People Foto: Tomas Bartalos
Trio Olga - Beautiful People 2 foto Tomas Bartalos MMMM Trio Olga: Beautiful People

Trio Olga je v skutočnosti tvorivé a partnerské duo Monika Haasová a Péter Cseri. “Obaja pôsobili mimo Slovenska, ale vrátili sa a zápasia s podmienkami na autorskú tvorbu. Ich predstavenie Beautiful People som vybrala zámerne, pretože zobrazuje púť ľudí, ktorí sú obaja umelci aj partneri. Spoločne tak prežívajú všetky možné typy kríz od osobných, tvorivých, rodinných, až po sociálne a ekologické," približuje Fornayová a dodáva, že od kríz sa odvíjajú pestré fyzické, až groteskné situácie, na ktorých je predstavenie postavené.

pakt Čítajte viac P*AKT: Bývalý bufet premieňajú na divadelnú sálu

Festival môžete zavŕšiť Resetom v kultúrnom centre Paakt v sobotu 7. mája. Za konceptom a pod názvom Výbor sa ukrýva skladateľ a hudobník Miro Tóth a kurátorka a kultúrna kritička Ivana Rumanová.

Oplatí sa prísť nepripravení, prezradiť možno azda aspoň to, že Reset bude naozajstná párty s momentmi, ktoré sa pri bežnej párty nedejú. Hudbu bude mať pod palcom Predskokan Otrok a už teraz môžeme s istotou povedať, že jej magnetickým vibráciám sa na parkete nedá uniknúť. Celý program je zverejnený na stránke festivalu Nu Dance Fest.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nu Dance Fest #Petra Fornayová