Festival Hory a mesto chystá filmy, výstavy aj preteky horských bicyklov

Sprievodné podujatia sú už tradičnou súčasťou festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto. Jeho 22. ročník prinesie novinku - adrenalínové cyklistické preteky v samom srdci Bratislavy, na jej Hlavnom námestí. Okrem toho je pripravená tradičná výstava víťazných fotografií z festivalovej fotosúťaže, náučný festivalový chodník, či školské premietanie. Festival sa uskutoční v dňoch 11. až 15. mája v Kine Lumière a v Amfiteátri Rača.

03.05.2022 17:00
City-Dual-Race-01 Foto:
Adrenalínové cyklistické preteky v centre Bratislavy? Je to možné vďaka festivalu Hory a mesto.
debata

"Naši diváci boli z minulých ročníkov zvyknutí na preteky v boulderingu, tento rok sme sa rozhodli pre zmenu. V sobotu 14. mája bude na bratislavskom Hlavnom námestí premiérový ročník Hory a mesto MTB City Dual Race 2022. Veríme, že celodenné preteky pritiahnu divákov, pretože je to jedna z najatraktív­nejších a najnapínavejších disciplín a pre súťažiacich je to výzva a adrenalín,” vysvetlila Tamara Greksáková z organizačného tímu festivalu.

Pretekári si zmerajú sily v dueloch na umelo vytvorenej prekážkovej dráhe. Na dvoch identických tratiach ich čakajú skoky, dropy a technické prejazdy na rýchlosť.

Už od pondelka 2. mája je vo foyer Kina Lumière výstava víťazných fotografií, ktoré do festivalovej fotosúťaže mohli záujemcovia prihlasovať do 24. apríla v troch kategóriách – horská krajina, horské a outdoorové športy a horská kultúra a ľudia. Slávnostné udelenie cien najlepším fotografom bude 11. mája v Amfiteátri Rača.

Popri víťazných fotografiách uvidia návštevníci Kina Lumière tvorbu českej fotografky Báry Vávrovej v sérii fotografií zachytávajúcej škandinávsku prírodu s rovnomenným názvom Škandinávia.

Nina Caprez Hory a mesto Čítajte viac Hory a mesto prinesú závan z kanadského Vancouveru

Fotograf Gustáv Hegedüš predstaví svoju tvorbu v rámci tematického projektu V lese. Autor vo svojej tvorbe reflektuje svoj silný vzťah k prírode a životnému prostrediu. Festivalová fotografická trojvýstava bude prístupná do nedele 15. mája.

V nedeľu 15. mája bude rodinné premietanie v historickej Galérii mesta Bratislava, kde diváci uvidia dva tituly Po červenej domov a Tortúra Mura. Premietanie bude o 12., 14. a 16. h. Premietanie filmov vhodných pre školy bude v piatok 13. mája v dopoludňajších hodinách.

Tommy Caldwell Čítajte viac Festival Hory a mesto privíta hviezdy svetového formátu

Taktiež v piatok bude na Jakubovom námestí pripravený Festivalový náučný chodník, kde budú môcť najmä detskí návštevníci interaktívnou formou získať informácie o prvej pomoci, recyklácii, či nájdu odpoveď na otázku, čo skrývajú kamene? Okrem nových poznatkov budú na nich čakať aj lanové prekážky, ktoré budú môcť zdolať spoločne.

Okrem Kina Lumière sa bude premietať aj v piatok a sobotu 13. a 14. mája v Amfiteátri Rača. V rámci Letného kina v Rači diváci uvidia v piatok film Dhaulágirí je môj Everest režiséra Pavla Barabáša, ku ktorému príde pár slov povedať horolezec, hrdina filmu Zolo Demján. V sobotu bude v Amfiteátri premietanie filmov Po červenej domov, Tortúra Mura a Nórsky Friluftsliv.

Súčasťou festivalu je už tradične udeľovanie cien Slovenského horolezeckého spolku James za mimoriadny horolezecký výkon v minulej sezóne – Karabíny. Najlepší horolezci dostanú ceny v sobotu večer o 20.30 h. v Kine Lumière.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival Hory a mesto