Festival v Cannes v znamení Ukrajiny

Vlani nás novinárov bolo na festivale poriedko, pandémia covidu ničila svet a aj novinári sa báli, tohto roku, keď sa opatrenia uvoľnili, je tu každý. Hodiny sa na všetko čaká, padajú siete, systém sem-tam nefunguje, ale musíme uznať usporiadateľom, že sa snažia okamžite zasiahnuť.

20.05.2022 13:00
Tchaikovskys-Wife Foto:
Záber z filmu Čajkovského žena.
debata

Hackeri sa zrejme dostali do objednávacieho systému vstupeniek a nikto nebol schopný si ich objednať. Organizátori to však vyriešili novým heslom a oslavám 75. ročníka festivalu v Cannes už hádam nič nestojí v ceste.

Otvárali zombíci

Napriek úvodným zmätkom bolo večerné utorkové slávnostné otvorenie festivalu, ktorý potrvá až do 28. mája, dôstojné a dojímavé. Predstavila sa deväťčlenná porota na čele s predsedom, francúzskym hercom Vincentom Lindonom, ktorý hovoril o aktuálnom utrpení sveta. Veľké ovácie mal americký herec Forest Whitaker, ktorý si prevzal čestnú Zlatú palmu.

Cez telemost sa prihovoril festivalovým hosťom v emotívnom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý si okrem iného myslí, že nenávisť nakoniec zmizne a diktátori zomrú. Je len samozrejmé, že sa ukrajinský prezident vyzná vo svetovej kinematografii a načrel aj do jej dejín.

Zdôraznil, že počas druhej svetovej vojny film takisto zohral dôležitú úlohu, keď Charlie Chaplin nakrútil v roku 1940 film Diktátor, v ktorom zosmiešnil Hitlera. "Potrebujeme nového Chaplina, ktorý nám dokáže, že kinematografia nemlčí,“ povedal.

Otváracím filmom festivalu bola komédia či satira Michela Hazanaviciusa pôvodne nazvaná Z (Comme Z), ktorú potom premenoval na Coupez! (Strih!). Nový názov sa dokonca viac hodí k tomu, čo sme na plátne videli.

BERLINALE Čítajte viac Škandály aj politika. Berlinale oslávilo 70 rokov

Názov zmenil, pretože písmeno Z sa medzičasom stalo symbolom ruskej agresie, kým u neho pôvodne odkazovalo na slovo zombie a tiež na „film Z“, ako Francúzi tradične hovoria béčkovým filmom. Vedenie festivalu odmietlo v Cannes prijať ruskú delegáciu. Bolo známe, že na festivale sú vítaní len tí čo, ktorí nesúhlasia s agresiou voči Ukrajine.

Úvodná časť snímky Coupez! je viac ako šokujúca a môže mnohých odradiť, potom sa o 180 stupňov zvrtne a ako by sme boli v inom filme. Na záver režisér divákom vysvetlí prečo, ale najmä, ako sa film pripravoval a čo všetko sa v jeho zombie komédii pokazilo. Kino burácalo smiechom. Hazanaviciusovi sa opäť podarilo obohatiť repertoár kín predovšetkým originálnym nápadom a sviežim dielkom.

Cruisea vítali lietadlá

Súťažný film z dielne známeho ruského rebela a kritika politiky Kremľa Kirilla Serebrennikova Žena Čajkovského sa vracia do 19. storočia. V centre jeho pozornosti je Antonina Miljukovová, manželka slávneho skladateľa, ktorá si ho vysnívala, dohnala k svadbe a nebola ochotná ani schopná pochopiť, že Čajkovskému je len na príťaž, lebo on nemá a nebude mať o ženy záujem.

Nikdy nesúhlasila s rozvodom, žila neviazane a na tie pomery až poburujúco, ale svojho muža sa nevzdala. (Z historických prameňov je známe, že skladateľa prežila, ale skončila svoj život v blázinci.) Posadnutosť, nevnímanie reality a možno tiež chorobný pocit vlastníctva sú ústrednou témou filmu o žene, ktorá možno bola talentovanou hudobníčkou a celý život obdivovala veľkého skladateľa. Snímka je bravúrne snímaná, herecky presvedčivá a jej najväčším kladom je hodnoverné zobrazenie doby, v ktorej sa odohráva.

Tchaikovskys-Wife Čítajte viac Kirill Serebrennikov predstavil v Cannes nový film a odsúdil vojnu na Ukrajine

Zdá sa, ako by Cannes trochu stratilo zo svojej noblesy a zároveň sa viac do popredia dostávajú šoumeni. Potvrdila to aj premiéra mimosúťažného filmu Top Gun: Maverick, ktorý sa už 26. mája dostane aj do slovenských kín. Hviezdi v ňom znova Tom Cruise.

Tom dostal dav do varu, správal sa však profesionálne, milo a ochotne sa pozhováral aj s publikom. Na privítanie herca, ktorý v Cannes získal čestnú Zlatú palmu, vzlietli lietadlá vo farbách francúzskej zástavy a šokovali divákov dychberúcim akrobatickým výkonom. Tomu sa hovorí bombastické privítanie. Takto sa nevíta hocikto…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #MFF festival Cannes #Cannes 2022