Festival Dolce Vitaj dýcha talianskou zlatou érou

Festival Dolce Vitaj už 15 rokov prináša na Slovensko taliansku kultúru v rôznych podobách. Tentoraz nás prenesie do talianskej zlatej éry prostredníctvom dvoch výrazných vizuálnych umelkýň, prinesie hudobné koncerty, výber najlepších talianskych filmov aj taliansky trh na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Výstava Marie Mulas Talianske ikony vo fotoportrétoch sa otvára v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave práve dnes.

02.06.2022 06:00
debata
Fotografka Maria Mulas priblíži osemdesiat... Foto: Maria Mulas
Maria Mulas Fotografka Maria Mulas priblíži osemdesiat predstaviteľov prevažne talianskeho umenia a kultúry druhej polovice 20. storočia, ale aj svetové osobnosti.

Vidím ťa!

Maria Mulas je veľkou dámou talianskej portrétnej fotografie. Svoj profesionálny život prežila v Miláne a jej fotografie sú živou pamäťou mesta a výnimočnej doby, keď bolo Taliansko nasiaknuté výnimočným tvorivým duchom – v móde, vo filme, v umení. Výstava Marie Mulas priblíži osemdesiat predstaviteľov prevažne talianskeho umenia a kultúry druhej polovice 20. storočia, ale aj svetové osobnosti ako Claes Oldenburg, Joseph Beuys, Harald Szeemann, Christo, Keith Haring, Marina Abramovic, Andy Warhol a ďalší, ktorí navštívili Miláno alebo prijali fotografku kdekoľvek inde. Pre lepšiu orientáciu je výstava rozdelená do šiestich sekcií: výtvarné umenie, architektúra a dizajn, literatúra a knižný priemysel, film a divadlo, móda, kozmopolitné Miláno a svetová Maria.

Z výstavy portrétov Marie Mulas v Slovenskom... Foto: Maria Mulas
Maria Mulas Dolce Vitaj Z výstavy portrétov Marie Mulas v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave.

„Mulasovej majstrovstvo spočíva v zážitku zo stretnutia. Fotografka nepodlieha chladnému estetickému minimalizmu ani prvoplánovej hre na efekt. Svoje portréty zasadzuje do vyváženej, až intímnej roviny, kde zvučné meno ustupuje hľadaniu skutočného človeka, ktorý sa nakoniec ukáže. Jej fotografie tak nehovoria ,pozri sa na mňa', ale ,vidím ťa',“ povedala Alessandra Sanniti, riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave.

"Mozaika osobností ako celok odkazuje na mimoriadne plodné obdobie v oblasti dizajnu, módy, knižného priemyslu, grafiky, filmu a ďalších disciplín, ale aj na povestný taliansky životný štýl. Týmto obdobím sa končí 20. storočie, ktoré bolo pre talianske umenie a kultúru natoľko výnimočné, že bude ešte dlho predmetom skúmania, môžeme ho prirovnať azda len k renesancii, hoci toto tvrdenie možno mnohých zaskočí,“ napísal v kurátorskom texte Andrea Tomasetig. Výstava Marie Mulas Talianske ikony vo fotoportrétoch v Slovenskom národnom múzeu potrvá do 28. septembra.

Pier Paolo Pasolini (5. marec 1922 - 2. november 1975) Čítajte aj Pred 100 rokmi sa narodil provokatér a vizionár Pier Paolo Pasolini

Rebelantka proti reklame

Od posledných májových dní je v Považskej galérii v Žiline otvorená autorská výstava Lucie Marcucci. Florentská umelkyňa patrí medzi hlavné predstaviteľky hnutia Gruppo 70, ktoré vzniklo v šesťdesiatych rokoch minulého storočia s cieľom reagovať na masívny rozmach masmédií a priradiť slovu nový význam. Lucia Marcucci vo svojich prácach kombinuje reklamné slogany s výstrižkami z novín, čím vytvára nové silné posolstvá. Týmto spôsobom upozorňuje na postavenie žien, vzdoruje patriarchálnej spoločnosti, dožaduje sa slobody a poukazuje na nezmyselnosť vojen. Mnohé jej diela sú súčasťou významných zbierok umenia, aj v slávnej Galérii Uffizi vo Florencii. Na výstave Lucie Marcucci v Považskej galérii v Žiline návštevníci objavia diela od experimentov šesťdesiatych rokov, reflexie o mechanizmoch fungovania digitálnych informácií aj diela, ktoré sa stali inšpiráciou pre parížsku prehliadku módneho domu Dior.

Lucia Marcucci vystavuje v Považskej galérii v... Foto: Taliansky kultúrny inštitút
Lucia Marcucci Dolce Vitaj Lucia Marcucci vystavuje v Považskej galérii v Žiline.

„Prítomnosť sme vnímali cez masmédiá… Komiksy, prvé reklamy, nástup televízie. Išlo o úplne novú formu vyjadrenia. Miešanie slova a obrazu prispelo k vytvoreniu nového umeleckého jazyka, ktorý tu bol pre všetkých. Snažili sme sa k tomuto dianiu postaviť kriticky, vytvoriť ideologickú a politickú opozíciu. Poukazovať na okultné presvedčovacie techniky. Mocenská mašinéria nás zahlcovala informáciami a my sme sa snažili túto komunikáciu obrátiť naruby… Pracujem s reklamnými pútačmi, používam tie najbanálnejšie frázy a mením ich, prekrúcam tak, aby ich obsah nadobudol v očiach prijímateľa úplne iný význam,“ povedala Lucia Marcucci v rozhovore do knihy Slová proti. Čas vizuálnej poézie.

Dielo Lucie Marcucci. Foto: Taliansky kultúrny inštitút
Lucia Marcucci Dolce Vitaj Dielo Lucie Marcucci.

Pre módny dom Dior v roku 2020 umelkyňa pripravila majestátnu obrazovú kulisu Vitráž vizuálnej poézie, ktorá vniesla na mólo módnej prehliadky priam posvätnú atmosféru gotických chrámov. Avantgardné koláže Lucie Marcucci sa stretli s ikonickými umeleckými dielami od Giotta po Piera della Francesca, od Georgesa del La Tour po Clauda Moneta, aby vytvorili asociácie o novom feminizme a komunikácii v dobe digitálnej revolúcie. Autorská výstava Lucie Marcucci v Žiline potrvá do 2. júla.

Monica Vitti Čítajte aj Vo veku 90 rokov zomrela kráľovná talianskeho filmu Monica Vittiová

Úvodný koncert festivalu Dolce Vitaj bude 6. júna patriť hudobnému zoskupeniu Danielle di Bonavantura Trio s repertoárom zo vzdialených krajín. Od 8. júna sa začne filmová prehliadka Cinevitaj, 14. júna je na programe on-line rozhovor so spisovateľom Sandrom Veronesim, autorom úspešného románu Kolibrík, 17. júna koncert husľového alchymistu Luca Ciarla na pomedzí žánrov. Od 24. júna do 4. decembra bude na Bratislavskom hrade výstava maliara Vasca Bendiniho Sto (k)rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dolce vitaj