Festival Mela preskúma akt načúvania. V hlavnej úlohe bude Schaubmarov mlyn

Festival Mela sa uskutoční 25. júna v Schaubmarovom mlyne v Pezinku a prinesie spektrum súčasných hudobných experimentálnych prístupov umelkýň a umelcov zo Slovenska, Poľska, Spojených štátov, Slovinska, Ukrajiny, Belgicka a Nórska. Druhý ročník denného festivalu dramaturgicky zastrešuje Jakub Juhás z vydavateľstva mappa a prináša tému Cirkulácie.

16.06.2022 09:00
MELA-WIDT Foto:
Dvojica WIDT vychádza pri koncepcii živých vystúpení z abstraktnej opery. Vystúpia na festivale Mela.
debata

Jedným z hlavných princípov festivalu je vytvoriť miesto, kde sa stierajú rozdiely medzi umelcom a poslucháčom, kde sa stávajú návštevníci aktívnymi aktérmi, ktorí dokážu zdieľať a kultivovať svoje poslucháčske návyky.

Cirkulácia je v tomto zmysle chápaná ako spoločné učenie sa načúvať sebe navzájom, ale aj ostatným neľudským aktérom – živej a neživej prírode. Experimentálna hudba prináša rôzne formy, metódy a pohľady na akt načúvania. Zároveň nie je orientovaná na výsledné dielo, ale na samotný proces a hravosť, ktorá poslucháčov udržiava v bdelosti a nabáda ich k aktívnej participácii. Návštevník sa pohybuje medzi rôznymi miestami a zapája sa do jednotlivých zvukových aktov.

Festival chce vytvoriť priestor pre cirkuláciu medzi lokálnou – slovenskou a medzinárodnou zvukovou scénu, a tak sprostredkovať potrebný obojstranný kultúrny transfer.

Michaela Antalová (SK) a Adrian Myhr (NO) na Mele spoločne predstavia album Zvony (2021, Hevhetia), ktorý je akýmsi zvukovým mostom medzi slovenskou a nórskou tradičnou hudbou.

Ben Betrand (BE) je ideálnou voľbou v prípade, že sa chcete ponoriť do noirovo-hypnotických atmosfér, ktoré vám matne pripomenú minimalistické kompozície Steva Reicha alebo Terryho Rileyho. Pri hre využíva cirkulárny dych.

Copy of DK 12 Čítajte viac Tanečnosť je príbeh aj cesta časom. Daniel Kordík má nový album Ocela

Koncert Adela Mede & Adam Badí Donoval (SK) má nálepku ojedinelý. Na Mele uvidíme len ich druhé spoločné vystúpenie a až na mieste bude známe, s čím na festival zavítajú.

Trio Širom prinesie na Melu imaginárny folk. Foto: Matej Vojtuš
MELA-SIROM Trio Širom prinesie na Melu imaginárny folk.

Širom (SI) je slovinské multiinštrumentálne trio Sama Kutina, Iztoka Korena a Any Kravanji. Svoju hudbu nazývajú imaginárny folk, čo je označenie, ktoré v súvislosti s dielom Bélu Bartóka zaviedol jeho životopisec Serge Moreux. Imaginárny folk je ovplyvnený najrôznejšími podobami tradičnej hudby, s ktorými skupina ďalej experimentuje, ohýba ich a improvizuje s nimi. Výsledkom je fiktívny folklór, ktorý vás v rámci jednej skladby prevedie zo slovinského Krasu cez zasnežené štíty Kaukazu až do Indonézie a späť.

Birch Cooper a Brenna Murphy tvoria kolektív MSHR. Foto: Matej Vojtuš
MELA Birch Cooper a Brenna Murphy tvoria kolektív MSHR.

MSHR (USA) je audiovizuálny kolektív tvorený tandemom Birch Cooper a Brenna Murphy. Vo svojom diele skúmajú potenciál elektronických systémov a kybernetických súvislostí, ktoré zachytávajú v podobe AV kompozícií, inštalácií a živých vystúpení.

WIDT je sesterské duo Antoniny Nowackej a Bogumiły Piotrowskej. Koncept ich živých vystúpení vychádza z abstraktnej opery, kde význam libreta nahrádza nonverbálny jazyk, rôzne nekonvenčné hlasové techniky, ktoré v duu rozvíja Antonina. Bogumiła sa živým manipulovaním videa stará o vizuálnu stránku performance.

Dominik Suchy foto Natalia Zajacik Čítajte viac Dominik Suchý: Hľadám v hudbe podstatu

Festival má prostredníctvom zvuku preskúmať, oživiť a naplniť priestory Schaubmarovho mlyna v Pezinku. Téma festivalu odkazuje k pôvodnej funkcii mlyna a jeho závislosti na cirkulujúcej vode. Historický fenomén cirkulácie mlynského systému závislého od výdatného vodného zdroja sa dnes transformoval do zdieľania umeleckých konceptov, ktoré cirkulujú medzi výstavami, rezidenciami, diskusiami, workshopmi, či rôznymi performanciami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Schaubmarov mlyn