Bambuľka Monika Haasová pozýva na svoj festival Divné veci

Divné veci je názov multižánrového medzinárodného site-specific art festivalu, ktorý organizuje herečka, performerka, mímka a režisérka Monika Haasová. V poradí 8. ročník podujatia, na ktoré každoročne pozýva aj umelcov zo zahraničia, sa uskutoční v sobotu 25. júna v Starej Turej.

16.06.2022 14:00
debata
Plagát aktuálneho ročníka festivalu Divné veci. Foto: Festival Divné veci
divné veci Plagát aktuálneho ročníka festivalu Divné veci.

„Vychádza z myšlienky holandského site-specific theatre – pouličného festivalu, kde sa počas viacerých dní stretne na jednom mieste množstvo umelcov, ktorí prinášajú netradičné, autorské inšpiratívne predstavenia na princípe tvorivého interaktívneho dialógu s miestnym publikom,“ uviedla Monika Haasová, ktorú preslávila postava Bambuľky v známom večerníčkovom seriáli z 80. rokov. Herečka a režisérka dlhodobo pôsobila v Holandsku, kde vytvorila viaceré autorské projekty, umelecké koncepty inšpirované atmosférou danej lokality.

MELA-WIDT Čítajte viac Festival Mela preskúma akt načúvania. V hlavnej úlohe bude Schaubmarov mlyn

„Site-specific art je umenie v uliciach, ide k ľuďom, predstavenia sa odohrávajú v rôznych priestoroch, dosť netradičných, priamo vytvorených pre dané miesta,“ približuje Haasová festival, ktorý založila po návrate z Holandska s ambíciou vytvoriť autentickú zážitkovú atmosféru, ktorú podľa herečky prinášajú stretnutia tvorcov a priaznivcov site-specific tvorby s multidiscipli­nárnym žánrovým zameraním.

Monika Haasová organizuje Divné veci už ôsmy rok. Foto: TV JOJ
Bambuľka Monika Haasová na tému dospelosť: Milujem slobodu ako deti Monika Haasová organizuje Divné veci už ôsmy rok.

„Naša produkcia z Bratislavy tak objavuje celú Starú Turú a jej okolie, spolu s nami ju objavujú aj diváci,“ podčiarkuje organizátorka festivalu s tým, že umelci pracujú s priestorom, lokalitou i divákom.

Návštevníkov festivalu, respektíve divákov performancií, ktoré sa udejú v civilných, nedivadelných priestoroch, čakajú napríklad whushu cvičenia priamo na námestí, kde si môžu vyskúšať aj jogu, na festivale vystúpi bábkové divadlo ODIVO pre dospelých s predstavením Svetlonos.

V programe ďalej figuruje premiéra, ktorou poteší malých divákov Divadlo ZkuFraVon, Site-specifická performancia Petry Fornayovej, hudobná šou pre deti v podaní Divadla Haaf. Dospelých môžu zaujať Meditácie pre trubku v podaní Tona Popoviča, improvizácie na husliach Viliama Schowanetza či predstavenie študentov Štátneho konzervatória v Bratislave. Organizátori avizujú aj koncert zoskupenia S hudbou vesmírnou, maďarskej hudobnej formácie BeshoDrom a site-specific poetickú performanciu o Andrejovi Sládkovičovi Marína.

žena novej doby Čítajte viac Jeden svet pod Palmou štartuje udržateľnú filmovú dovolenku

Festival má aj environmentálno-vzdelávací charakter, každoročne sadí festivalový strom, realizuje workshop a prednášky na environmentálne témy, zabezpečuje dohľad nad triedením odpadu, prináša tiež kreatívny prístup pri opätovnom využití scénicky používaných predmetov a materiálov, napríklad pretváraním plastového odpadu na umelecké diela, ktoré umelci vyrábajú z druhotných surovín.

Vstup na podujatie je voľný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Monika Haasová #Bambuľka