Pribinova Nitrawa ukáže, ako sa žilo v minulosti

Po ročnej prestávke vynútenej pandémiou sa do Nitry opäť vráti historický festival Pribinova Nitrawa. Bude súčasťou mestských slávností Nitra, milá Nitra, ktoré sa budú konať od 3. do 5. júla.

17.06.2022 10:00
debata

Ako avizovali organizátori, v dramaturgii podujatia nastala menšia zmena. V poradí desiaty ročník festivalu sa nebude venovať iba včasnému stredoveku a obdobiu Veľkej Moravy, ale časovo sa posunie aj do obdobia protitureckých vo­jen.

„Širší dobový záber tak okrem stredovekých skupín umožní v Nitre prvýkrát predstaviť aj tábory janičiarov a uhorskej renesančnej šľachty. V ťažkých rokoch tureckých a stavovských vojen bola Nitra častým miestom bojov, veliteľstvom uhorskej obrany i dobytým mestom v područí Osmanov,“ pripomenul organizátor festivalu Daniel Balko.

Základ programu nadväzuje na predchádzajúce ročníky. Súčasťou festivalu tak zostáva stredoveký remeselný trh s mestskou strážou a stredovekou tavernou. Rovnako aj hry pre deti, historický sprievod, dobová hudba a občerstvenie.

SR Nitra Pribinova Nitrawa Festival NRX Čítajte viac Pribinova Nitrawa ukazuje život vo včasnom stredoveku

„Ale popoludňajší program sa už bude venovať obdobiu stavovských povstaní a protitureckým vojnám,“ doplnil Balko. Súčasťou festivalu budú aj Detské stredoveké dni, počas ktorých si najmenší návštevníci môžu vyskúšať vojenský výcvik a strieľanie z viacerých druhov zbraní.

Zoznámia sa tiež s rôznymi zaujímavými stredovekými príbehmi, ale aj s prípravou pokrmov v stredovekej kuchyni a pozrú si tiež vystúpenia kaukliarov.

„Určite by som chcel všetkých pozvať na prvý deň festivalu, kedy ponúkneme naozaj novinku. Bude to dobová módna šou. My sme už prehliadku dobových kostýmov mali, ale toto bude prvýkrát poňaté tak, akoby sa historické kostýmy a ich nositelia ocitli v dnešnej dobe. Bude to veľmi zaujímavá moderná módna show historických kostýmov a módnych doplnkov,“ uviedol Balko.

Ako zdôraznil, festival aj tento rok umožní návštevníkom cestovať v čase a bližšie spoznať život ľudí v stredoveku či počas obdobia, keď naše územie ohrozovali Turci.

„Myslím si, že práve takéto dobové festivaly, ak sú navyše pripravované aj na odbornej úrovni, sú veľmi dobrým spôsobom, ako si pripomínať svoju minulosť. Je to spojenie atraktívnosti s osvetou aj s názornými ukážkami. Historický zážitkový cestovný ruch je na vzostupe a ja verím, že aj tento ročník festivalu Pribinova Nitrawa potvrdí kredit Nitry, ako mesta, ktoré si svoju históriu pripomína symbolicky, ale aj reálnymi ukážkami minulosti,“ dodal Balko.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Nitra