Na Uprisingu vystúpi formácia Asian Dub Foundation

Na piatom ročníku Uprising Reggae festivalu, ktorý sa uskutoční 24. a 25. augusta v Bratislave, sa predstaví britská kapela Asian Dub Foundation. Vo svojom kompletnom zložení odohrá na Zlatých pieskoch svoju typickú výbušnú zmes elektroniky s tvrdými ragga-jungle rytmami, dubovými basami, zvukmi sitary, rýchlym rapom a politickými textami.

27.06.2012 07:00
adf Asian Dub Foundation Foto:
Asian Dub Foundation
debata

Skupina Asian Dub Foundation vznikla v roku 1993. Prerazila s albumom Rafi’s Revange (1998), za ktorý bola nominovaná na Mercury Prize. S rastúcou popularitou a úspechom sa jej podarilo nabúrať zažité stereotypy o ázijských hudobníkoch, ako aj o Aziatoch všeobecne. Dôkazom ich vplyvu je cena BBC Asian Award for Music z roku 1998.

Asian Dub Foundation boli vždy svetobežníci a ani po rokoch na scéne sa ich zmysel pre multikulturalizmus nevytratil. V roku 2001 cestovali po Brazílii so svojimi workshopmi, vystupovali so svojím soundsystémom a hrali aj regulárne koncerty. Neskôr sa stali druhou zahraničnou kapelou, ktorá koncertovala na Kube od roku 1979, a tiež vyrazili na turné po východnej Európe. K albumu Enemy of the Enemy (2003) absolvovali európske turné po boku Radiohead, pričom ešte stíhali robiť na ďalších projektoch – soundtrackoch či divadelných projektoch. Počas svojej kariéry vystupovali aj s Rage Against The Machine, Beastie Boys, Sinéad O'Connor, Gogol Bordello či Iggym Popom. Ich ostatný album vyšiel vlani pod názvom A History Of Now.

Na Uprising Reggae festivale sa tento rok predstaví aj jamajská legenda Lee „Scratch“ Perry, britské zoskupenie Zion Train, jamajský spevák Anthony B, britskí reggae a dancehalloví priekopníci Top Cat a Tenor Fly, jamajsko-americký spevák Tarrus Riley s The Blak Soil Band, legenda roots reggae Max Romeo, Deadly Hunta z Veľkej Británie, jamajská skupina Raging Fyah so speváčkou Etanou, škótska formácia Mungo's Hifi Soundystem s rapperkou Soom T, americká hip-hopová skupina Delinquent Habits, slovenská ska kapela Polemic, jamajský spevák Ras Zacharri, nemecká skupina Irie Révoltés, dvojica DJ Vadim a Yarah Bravo, ruský spevák Steppa Style či slovenské zoskupenie Polemic. Vstupenky na festival sú v predpredaji v sieti Ticketportal za 27 eur, pričom táto cena platí do 28. júna. Potom stúpne na 30 eur.

debata chyba