Festival Glastonbury sa vracia aj s Billie Eilish a Paulom McCartneym

Svet populárnej hudby čaká v najbližších dňoch dlho očakávaný sviatok. Po dvojnásobnom odklade spôsobenom pandémiou COVIDU-19 oslávi 50 rokov svojej existencie jedna z najväčších hudobných prehliadok na svete: britský Glastonbury Festival.

22.06.2022 16:00
Speváčka Billie Eilish prišla v kombinácii... Foto: ,
Speváčka Billie Eilish.
debata

Počas troch víkendových večerov budú program na najväčšej scéna Pyramid Stage uzatvárať americká speváčka Billie Eilish, člen legendárnych Beatles Paul McCartney a nakoniec kalifornský raper Kendrick Lamar. Prvý dvaja sú najmladším a najstarším sólovým headlinerom v dejinách festivalu.

Festival na rodinnej farme v anglickom panstve Somerset má kapacitu okolo 200-tisíc návštevníkov a popri vystúpeniach veľkých mien zahŕňa koncerty menej známych zástupcov z celej palety hudobných žánrov. Nie je však len sviatkom hudby, pretože hostí aj divadelné súbory, cirkusové spoločnosti či diskusné fóra. O vstupenky býva taký záujem, že sa vypredajú počas niekoľkých hodín, ak nie skôr.

Odložený ročník, ktorý predstavuje 50. výročie festivalu, začína dnes, program na hlavných javiskách ale štartuje až okolo piatkového poludnia. Na hlavnej scéne Pyramid Stage ako prvý vystúpi Ziggy Marley, najstarší syn jamajskej ikony Boba Marleyho. Následne sa predstavia kapely ako Crowded House, Wolf Alice a Haim, speváčky Lorde a Diana Rossová či jazzový klavirista Herbie Hancock.

Billie Eilish - bad guy

V nedeľu krátko po poludní zahrá tiež ukrajinské folkové kvarteto Dakha Brakha, ktoré podľa usporiadateľov vystúpi s protivojnovým posolstvom.

Organizátorka Emily Eavisová už vlani v októbri avizovala, že 20-ročná Billie Eilish sa tento rok zapíše do dejín festivalu ako najmladší sólový interpret, ktorý kedy vystúpil v pozícii hlavného ťaháku večera na najväčšej miestnej platforme.

Rodáčka z Los Angeles na Glastobury účinkovala už v roku 2019 po tom, čo vtrhla na scénu s debutovým albumom When We All Fall Asleep, Where Do We Go? V 17 rokoch vystupovala na druhom najväčšom pódiu, napriek tomu, že sa jej koncert mal pôvodne odohrať pred menším publikom.

Gitarista a spevák McCartney zase v sobotu zahrá týždeň po svojich 80. narodeninách a stane sa najstarším sólovým headlinerom v histórii Glastonbury. Naposledy na najväčšej britskej hudobnej prehliadke zahral v roku 2004. Od jeho návratu môžu podľa usporiadateľov diváci očakávať výber skladieb zo všetkých sólových albumov, úryvky z tvorby kapely Wings a samozrejme tiež aranžmány hitov Beatles.

Paul McCartney - Maybe I’m Amazed

Festival v lokalite Worthy Farm medzi dedinami Pilton a Pylle sa po prvýkrát konal v septembri roku 1970, oslavy 50. výročia tak pôvodne pripadali na rok 2020. Predminulý ročník však pochovalo rovnako ako mnoho ďalších spoločenských akcií šírenie koronavírusu a Glastonbury Festival sa nekonal ani o rok neskôr, kedy ho nahradil virtuálny koncert. Usporiadatelia medzitým od britskej vlády dostali 900-tisíc libier v snahe zaistiť prežitie akcie.

Tento rok už sa pandémia do jej organizácie výraznejšie nepremieta, v posledných dňoch však vznikol nový problém. Po neúspechu vyjednávaní medzi vlakovými dopravcami a odborármi v Británii začala najväčšia stávka železničiarov za posledné dekády, ktorý by mohla narušiť aj cestu fanúšikov na festival. Podľa spravodajskej spoločnosti BBC pocestuje do jeho dejiska vyše 200-tisíc ľudí, pričom pracovníci železníc plánovali stávkovať okrem utorka aj vo štvrtok a v sobotu.

Na možné výpadky upozorňujú na stránkach festivalu aj organizátori, ktorí návštevníkom s lístkami na vlak odporúčajú, aby sledovali informácie o jazdných poriadkoch a prípadne zvážili zmenu plánov. „Tých, ktorí sa úspešne dopravia na Worthy Farm, privíta v stredu a vo štvrtok teplé počasie,“ doplňuje Sky News. S víkendom má však prísť ochladenie a zvýšená pravdepodobnosť zrážok. Možno preto dôjde aj k brodeniu sa v blate.

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudba #Glastonbury Festival