Na festivale v Karlových Varoch zatiaľ hlavná súťaž neprekvapuje, ale sú výnimky

Medzinárodný filmový festival v Karlových Varoch sa už preklopil do druhej polovice. Na záver si Krištáľový glóbus za mimoriadny prínos svetovej kinematografii prevezme herec Geoffrey Rush ocenený Oscarom za film Žiara (1996). Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary dostane Benicio Del Toro, tiež oscarový za účinkovanie vo filme Traffic - Nadvláda gangov (2001). Z domácich si Cenu prezidenta festivalu za mimoriadny prínos českej kinematografii prevezme obľúbený Boleslav Polívka.

06.07.2022 07:00
Ofir Raul Graizer Foto:
Amerika izraelského režiséra Ofira Raula Graizera je film pre každého a spomedzi súťažných titulov zatiaľ vyčnieva.
debata

Amerika je film pre každého

Hlavná súťaž je zatiaľ vyrovnaná, ale priemerná. O čosi viac vyčnieva poľská snímka Anny Kazejakovej Fucking Burnholm. Sústreďuje sa na problémy ľudí v strednom veku a ich problémy s výchovou detí. V centre pozornosti sú dve rodiny, ktoré sa dlhé roky poznajú a rozhodnú sa spolu stráviť predĺžený víkend v kempe na dánskom ostrove Bornholm. To ešte netušia akú zábavu im pripravia ich ratolesti. Vzťahy medzi deťmi sú totiž také komplikované, že počas prázdnin nezostane kameň na kameni.

Až pri filme izraelského režiséra Ofira Raula Graizera Amerika, ktorý získal na festivale v roku 2017 Cenu ekumenickej poroty za film Cukrár, sa dostavilo pravé naplnenie zo sledovania dobrého filmu. Po dobre aj horšie uchopených pseudoproblémoch sme si vydýchli. Amerika je ľudský príbeh nakrútený s vkusom, výbornými hereckými výkonmi a presne vypointovaným scenárom.

Ústrednými postavami sú dvaja priatelia Eli a Jotam. Eli pracujem ako plavecký tréner v Chicagu a správa o smrti otca ho donúti vrátiť sa domov do Izraela. Okamžite kontaktuje najlepšieho priateľa, ktorý sa má ženiť s pôvabnou Etiópčankou. Odídu spolu na výlet a ten zamieša karty všetkým. Všetko dopadne inak ako bolo zamýšľané, no hrdinovia sa popasujú s problémami tak, ako najlepšie vedia. Najdôležitejšie je, že príbehu uveríme, nepochybujeme o motívoch aktérov a súcitíme s nimi. Vo festivalovom katalógu sa píše, že snímka skladá poctu kinematografii 60. a 70. rokov, je plná emócii, farieb a vôní a vyzdvihuje hodnoty, ako je priateľstvo, láska a morálna zodpovednosť. Hodnoty platné aj dnes, alebo sa mýlim?

Kde sú hranice lásky?

Okolo česko-poľského koprodukčného filmu poľského režiséra Tomasza Wińského Hranice lásky v hlavných úlohách s Hanou Vagnerovou a Matyášom Reznáčkom bolo veľké haló. Rozhodne si takú propagáciu nezaslúži. Hrdinovia jeho filmu nie sú prví, ktorí skúšajú, ako chutí sexuálna sloboda. Videli sme to už v mnohých filmoch, nové je to možno v českej kinematografii.

kuciak: vrazda novinára Čítajte viac V Karlových Varoch uviedli film Kuciak: Vražda novinára. Mali by sme ho vidieť čím skôr

Hana a Petr zacítia vo svojom manželstve nudu a po počiatočných diskusiách prejdú k činom. Experimentujú s nemonogamnou variantou svojho vzťahu. Zachutí im sexuálna sloboda, ale nepočítajú s tým, že to časom začne všetkým zúčasneným prekážať. Ako to už býva zvykom, prídu na to neskoro. Film si žiadal premyslenejší prístup, ale najmä rafinovanejší scenár.

V snímke Druhoradí (The Ordinaries) sa vybrala nemecká režisérka Sophie Linnenbaum do sveta budúcnosti, v ktorej sú ľudia rozdelení na hercov v hlavných a vedľajších úlohách. Príbeh sa totiž odohráva vo filmových ateliéroch. Film sa dá charakterizovať ako metafora neprávom rozdelenej spoločnosti.

Ioseb Bliadze sa vrátil na festival so svojím... Foto: KVIFF
vlastni-pokoj Ioseb Bliadze sa vrátil na festival so svojím druhým celovečerným filmom Vlastná izba, kde líči život mileniálov v gruzínskom Tbilisi.

Ani gruzínsko-nemecký koprodukčný film Vlastná izba (Chemi otakhi/A Room Of My Own) Ioseba „Sosa“ Biladzeho bilanciu súťaže zásadne nevylepšil. Jeho kladom je jednoduchosť rozprávania o dievčati, ktoré sa musí naučiť samostatne rozhodovať o svojom živote. Do konca festivalu nás ešte čaká päť súťažných filmov, ktoré možno všetko zmenia.

Herecká hviezda pomáha Ukrajine

Americký herec, scenárista a režisér Liev Schreiber predstavil svoj projekt BlueCheck Ukraine, ktorý pomáha nájsť a nasmerovať finančnú pomoc pre Ukrajinu. Obrátil sa na karlovarský festival a na ľudí zasvätených do problematiky. Dohodli sa, že treba pomôcť.

Zahraničnou hviezdou 56. ročníka filmového... Foto: FOT0VOLFIK/KVIFF
herec-liev-schreiber3 Zahraničnou hviezdou 56. ročníka filmového festivalu v Karlových Varoch je Liev Schreiber.

„Človek má predstavu, že darovať niečo východnému bloku je nebezpečné, pretože je tam veľa korupcie a poriadne ani neviete, kde sa darované peniaze dostanú. Chcel som nájsť spôsob, ako presmerovať finančnú pomoc priamo ukrajinským skupinám. Dostať prostriedky čo najrýchlejšie do prvej línie, tam kde sa dejú veci, ktoré majú najväčší zmysel a dopad,” povedal Schreiber a dodal, že pre BlueCheck Ukraine je zásadná transparentnosť. Z Ukrajiny pochádzal hercov starý otec, ku ktorému mal počas jeho života blízko. Po vypuknutí vojny si uvedomil, že dedo by urobil všetko pre to, aby niekomu pomohol. Herec na pomoc Ukrajine využíva aj svoju slávu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Boleslav Polívka #Benicio Del Toro #MFF Karlove Vary #Geoffrey Rush