Ku koncertu na pamiatku Miroslava Žbirku na Pohode sa pripojil aj syn David

Trenčianske letisko patrí od štvrtkového (7. júla) popoludnia hudbe a kultúre. V priebehu troch dní do 9. júla sú pripravené stovky hudobných, umeleckých a diskusných podujatí. Pohoda oslavuje 25 rokov a chce ich osláviť vo veľkom štýle.

08.07.2022 14:00
David žbirka Foto: ,
David Žbirka spieva na úvodnom koncerte festivalu Nemoderný chalan: Laco Lučenič a Midi Lidi venovaný spomienke na jeho otca speváka Miroslava Žbirku.
debata

Program na hlavnom pódiu mala otvoriť ukrajinská kapela DakhaBrakha. Kvarteto hudobníkov aj do Trenčína pricestovalo, pre pozitívny test na COVID-19 však muselo ostať v hoteli.

Program jubilejnej Pohody otvorili Žbirkove pesničky. Projekt Nemoderný chalan: Laco Lučenič a Midi Lidi bol poctou slovenskej hudobnej legende Mirovi Žbirkovi a koncert dostal názov podľa jedného z jeho albumov. Na otvorení jubilejnej Pohody sa organizátori dohodli ešte s Mirom Žbirkom. Páčil sa mu zámer, aby sa zahrali jeho skladby, a sám navrhol, aby s kapelou Midi Lidi bol aj Laco Lučenič súčasťou projektu.

Prvý koncert Pohody venovaný spomienke na Mira...
David Žbirka spieva na úvodnom koncerte...
+6Laco Lučenič a frontman skupiny Midi Lidi Petr...

Zaznelo 11 skladieb v elektronickej úprave z troch Mekyho albumov Nemoderný chalan, Chlapec z ulice a Zlomky poznania. V skladbách Do člna a Zlomky poznania sa pripojil Mekyho syn David, v tej druhej aj Michal Kaščák.

Laco Lučenič a frontman skupiny Midi Lidi Petr... Foto: TASR, Radovan Stoklasa
laco a petrv m Laco Lučenič a frontman skupiny Midi Lidi Petr Marek počas otváracieho koncertu pre Mira Žbirku.

„Ja som veľmi rada, bol to nápad Michala Kaščáka, ktorý s ním zavolal ešte Mekymu. V podstate plán bol, že si s Midi Lidi zaspieva Meky repertoár Nemoderný chalan, Chlapec z ulice a Zlomky poznania. Potom prišiel covid, Pohoda sa odsunula, Meky odišiel. Ale Petr Marek je taký hrdina, že ten playlist odspieva sám,“ povedala pre TASR Mekyho manželka Katka, ktorú teší aj vystúpenie syna Davida.

POHODA: Nick Cave & the Bad Seeds Čítajte viac Na trenčianskom letisku štartuje Pohoda. Na koho koncert sa tešíte najviac?

„Som rád, že tu môžem byť. Nevedel som, že ma tu budú chcieť. Sú to hlavne pesničky z môjho osobne obľúbeného obdobia otcovej tvorby. Znamená pre mňa mnoho byť schopný zaspievať si ich a ešte s takýmito talentovanými ľuďmi,“ uviedol David.

Pre Laca Lučenica je trochu zvláštne, že práve na Mekyho pohrebe sa rozhodli pre túto zostavu. „Voľba na Mili Lidi padla preto, že sa trocha undergroundovo preslávili s ich interpretáciou pesničky Do člna, čo sa Mekymu páčilo, potom si aj spolu zaspievali,“ doplnil Lučenič.

POHODA: Nick Cave & the Bad Seeds Čítajte viac Najlepší koncert Pohody sa môže zopakovať. Vracia sa Nick Cave

Reflektory na Urpiner pódiu sa prvýkrát rozsvietili o 22. hodine, keď vystúpila skupina Nick Cave & Bad Seeds. Cave sa so skupinou vrátil na Pohodu po deviatich rokoch. V máji prežil Nick rodinnú tragédiu, keď zomrel jeho syn Jethro. Na svojom konte má 17 vydaných albumov, najnovší Ghosteen vyšiel v októbri 2019, najúspešnejším je Skeleton Tree zo septembra 2016. Koncert sa tešil veľkému záujmu fanúšikov, pred pódiom sa ich zišlo viac ako 10.000.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda #Miroslav Žbirka #Midi Lidi #Laco Lučenič