Hviezdou karlovarského festivalu je herec Geoffrey Rush z Kráľovej reči

Austrálsky herec Geoffrey Rush prišiel na festival do Karlových Varov vlastným lietadlom z Toskánska, aby si prevzal Kryštálové krídlo za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii. Ubytoval sa v Grandhoteli Pupp a čoskoro zavítal so synom Jamesom na kolonádu, aby pozdravil svojich fanúšikov. Ako prvý z troch filmov uviedol vo štvrtok 6. júna snímku Kráľova reč. Keďže v ten istý deň mal 71 rokov publikum vo veľkej sále mu spievalo Happy Birthday.

09.07.2022 18:00
geoffrey-rush Foto: ,
Herec Geoffrey Rush počas 56. ročníka festivalu v Karlových Varoch.
debata (2)

Geoffrey Rush bol spočiatku divadelný herec, ale osud rozhodol, že slávnym sa stal vďaka filmu. Na vrchol ho vyniesol film Žiara, za ktorý získal v roku 1997 Oscara. Nezabudnuteľná je rola logopéda anglického kráľa v spomínanej snímke Kráľova reč. Všetci si ho pamätajú aj z filmu Piráti z Karibiku, Zamilovaný Shakespeare, Quills – Perom markíza de Sade a mnohých ďalších.

Film Kráľova reč mal byť divadelná hra

„Je zaujímavé, ako som k tejto úlohe prišiel. Kráľovu reč dostala ako divadelný scenár moja suseda od jej sestry, ktorá je divadelnou producentkou. Povedala mi, aby som sa na text pozrel, pretože je v ňom zaujímavá postava Austrálčana. Bolo to, akoby mi pred dvere položili novorodenca. Hra sa mi pozdávala, ale bola až príliš veľkolepá. Obsahovala množstvo motívov: budúci kráľ, vláda, Winston Churchill, arcibiskup z Canterbury a podobne. Pomyslel som si, že by z toho mohol byť zaujímavý film, keby sa príbeh zúžil na vzťah medzi kráľom a rečovým terapeutom, ktorý je z koloniálnej krajiny od protinožcov. Z divadelnej hry sme teda napísali filmový scenár, réžie sa ujal Tom Hooper a Colin Firth prijal úlohu budúceho kráľa Juraja VI. Pretože to bola pôvodne divadelná hra, s Colinom sme stále pochybovali, či bude divákov zaujímať. Našťastie je vo filme dostatok humoru a zabralo to. Napokon vznikol nízkorozpočtový film a mal úspech. Uplynulo dvanásť rokov a film sa v Austrálii stále premieta. Počas lockdownu ho uviedlo mnoho streamovacích služieb a v médiách o ňom písali, že robí ľuďom dobre, napriek tomu, že žijeme v ťažkej dobe,“ povedal herec pred uvedením filmu v Karlových Varoch.

Kolegovia zo snímky Kráľova reč - Geoffrey Rush... Foto: SITA
Geoffrey Rush (vľavo) a Colin Firth Kolegovia zo snímky Kráľova reč - Geoffrey Rush (vľavo) a Colin Firth.

Rozhovoril sa aj o svojich filmových začiatkoch. „Pripadá mi to ako príbeh niekoho iného. Mal som šťastie. Páčilo sa mi hrať v divadle a odrazu prišli filmové ponuky. Mám medzi nimi niekoľko obľúbených. Napríklad pri Zamilovanom Shekespearovi sa zišla vynikajúca partia. Bola paráda pracovať na tomto filme. A teraz si musím priznať, že už môžem hrať len šesťdesiatnikov. Príde mi to trochu zvláštne, stále si totiž myslím, že mám tridsaťsedem. Ale nemám,” vtipkoval herec.

Ofir Raul Graizer Čítajte viac Na festivale v Karlových Varoch zatiaľ hlavná súťaž neprekvapuje, ale sú výnimky

Neutíchajúci potlesk si nevyslúžil len Geoffrey Rush, ale aj režisér Dušan Hanák, ktorý uviedol svoj kultový film Obrazy starého sveta.

Záber z filmu Obrazy starého sveta (1972)... Foto: AČFK
Obrazy starého sveta Záber z filmu Obrazy starého sveta (1972) Dušana Hanáka.

Hlavná súťaž je slabšia ako iné sekcie

Už o malú chvíľu odovzdajú ceny víťazom 56. MFF Karlove Vary. Súťaž bola slabšia, no niekoľko pozoruhodných filmov priniesla. Tie najlepšie však boli uvedené mimo hlavnú súťaž. Najväčšie šance na víťazstvo má stále izraelský film Amerika.

Nezatienila ho ani prazvláštna romanca odohrávajúca sa v poloopustenom meste, debut gréckeho režiséra Christosa Passalisa Ticho 6–9 (Isihia 6–9/Silence 6–9), ani snímka uznávaného španielskeho tvorcu Jónasa Trueba Musíte sa prísť pozrieť (Tenéias que vebir a verla/You Have to Come and See It). Našťastie v snímke filozofuje o živote, politike a všeličom inom iba hodinu filmového času.

Pozornosť si zaslúži bulharská dráma Iliana Maleva Okresná nemocnica (Edna provintsialna bolnitsa/A Pro­vincial Hospital) o pandémii covidu a problémoch v mizerne financovanom zdravotníctve.

Záber z filmu Okresná nemocnica. Foto: TASR, MFF Karlovy Vary
karlovy vary Záber z filmu Okresná nemocnica.

Komorný príbeh z Japonska o sociálnej nerovnosti a smutnom živote ľudí na pokraji spoločnosti je hlavnou témou snímky Vzdialení (Tooi tokoro/A Far Shore) a ukazuje, že všade na svete ľudia žijú aj živoria.

Kanadská produkcia Nádejné leto (Tabestan Ba Omid/Summer with Hope) je dielo iránskej režisérky Sadat Foroughiovej. Film je kritikou spoločnosti, ktorá sa násilým snaží kontrolovať a usmerňovať mladú generáciu. Kto bude víťazom tohtoročného festivalu sa dá len ťažko predpovedať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Karlove Vary #Geoffrey Rush