V Karlových Varoch ocenili morálne a aktuálne témy. Víťazom je Nádejné leto

V sobotu večer odovzdali ceny najlepším filmom 56. ročníka festivalu v Karlových Varoch. Obávali sme sa, že budú ocenené filmy, ku ktorým sme mali mnohí výhrady, ale zbytočne. Medzinárodná porota sa zamerala na filmy reflektujúce aktuálny chaos, no s iskrou nádeje. Taká je aj víťazná kanadsko-iránska dráma Nádejné leto.

10.07.2022 13:00
sadaf-foroughi Foto:
Režisérka filmu Nádejné leto Sadaf Foroughi si prevzala cenu na festivale v Karlových Varoch.
debata

Nechajte mladých žiť

Nádejné leto (Tabestan Ba Omid/Summer with Hope) z kanadskej produkcie je dielom iránskej režisérky Sadat Foroughi. Mladého Omida čakajú dôležité plavecké preteky, ale nemôže sa na nich zúčastniť, pretože si nepodá prihlášku včas. Ide mu však o veľa, ak nebude plávať musí ísť do armády. Chlapec sa vynájde a namiesto bazéna trénuje plávanie v mori, ale to je úplne iná disciplína. Toto rozhodnutie je tŕňom v oku nielen jeho rodiny, ale aj miestnych, najmä bandy grázlov. Hrozí tragédia. Nie je to len film o spoločenských rozporoch, zaoberá sa najmä večnými generačnými konfliktami. Kritiku adresuje spoločnosti, ktorá násilím kontroluje a usmerňuje mladých. Nádejné leto je aj hlbokým ponorom do komplikovaných rodinných vzťahov v iránskej spoločnosti.

Záber z filmu Nádejné leto. Foto: KVIFF
nadejne-leto Záber z filmu Nádejné leto.

Zvláštnu cenu poroty získal film Musíte sa prísť pozrieť (Tenéias que vebir a verla/You Have to Come and See It) uznávaného španielskeho režiséra Jonása Trueba. Expozícia je pompézna, americký pesničkár Bill Callahan v nej zahrá svoju najnovšiu krásnu melódiu. Vypočujú si ju dva páry tridsiatnikov, aby sa po tomto zážitku spoločne stretli na vidieku, kde vedú dialógy. Najmä o živote, politike a filozofii. Snímka je postavená na vtipne ladených dialógoch, aby si divák mohol urobiť obraz o súčasných intelektuáloch. Film ma neoslovil, ale do výberu cien zapadá. Odohráva sa počas pandémie, keď sme v izolácii vnímali každý moment stretnutia ako vzácny.

Nenechať sa zlomiť

Témou filmu Beaty Parkanovej Slovo, ktorý vznikol v česko-slovensko-poľskej koprodukcii, je morálna dilema človeka, či prijať ponižujúce podmienky na pokojný život, alebo svojím zásadovým postojom vystaviť celú rodinu šikanovaniu. Hrdina filmu je človek zásadový, nechce vstúpiť do strany a sľúbi, že to nikdy neurobí. Udalosti v roku 1968 ním tak zalomcujú, že ochorie. Dlho sa lieči a keď sa spamätá, vráti sa do notárskej praxe. Aj ako notár sa snaží žiť čestne, no na dobu plnú rozporov je až príliš slušný a zásadový. Súdruhov prechádza trpezlivosť, hrdina ich ultimáta neprijíma a znáša následky. Má však šťastie, že za ním stojí rodina.

geoffrey-rush Čítajte viac Hviezdou karlovarského festivalu je herec Geoffrey Rush z Kráľovej reči

Beata Parkanová získala cenu za réžiu a hlavný predstaviteľ Martin Finger cenu za mužský herecký výkon. Cena padla v tomto prípade do správnych hereckých rúk.

Ioseb Bliadze sa vrátil na festival so svojím... Foto: KVIFF
vlastni-pokoj Ioseb Bliadze sa vrátil na festival so svojím druhým celovečerným filmom Vlastná izba, kde líči život mileniálov v gruzínskom Tbilisi.

Do Vlastnej izby sa zmestili dve ceny

Taký úspech, ako dosiahol gruzínsko-nemecký koprodukčný filmu Vlastná izba (Chemi Otakhi/A Rook Of My Own) Ioseba „Sosa“ Biladzeho, som nečakala. Prednosťou tejto snímky je jednoduchosť rozprávania. Hlavná hrdinka Tina sa nasťahuje do podnájmu k excentrickej Beke a čaká, kým sa vráti jej priateľ. Dievča, ktoré nikdy nepracovalo a nemá ambície, zažije veľký šok, keď jej priateľ oznámi, že u jeho matky bývať nemôžu. Tina sa musí od bláznivej priateľky naučiť samostatne rozhodovať. Sympatický film o hľadaní zmyslu života a prekonávaní prekážok obsahuje poučku, že ak má byť život zmysluplný, bez vedomostí a práce to nepôjde. Predstaviteľky hlavných postáv, herečky Taki Mumladze a Miriam Kundadze, majú na úspechu filmu veľký podiel. Svedčí o tom aj cena za ženský herecký výkon ex aequo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #FF Karlove Vary #Beata Parkanová