Jánošíkove dni: Keď hrajú Terchovci, tak až do rána!

Hrajže mi, muzička, hrajže mi hraj, ved si mi nehrala za celú jar. Za celú jar, celé leto, hrajže mi, muzička, pekné je to... spieva sa v ľudovej piesni z Jánošíkovho kraja. Jánošíkove dni v Terchovej budú plné dobrej muziky, spevu a tanca, ale aj detských programov, filmu či divadla. Šesťdesiaty ročník festivalu sa začína v stredu 27. júla a potrvá do nedele 31. júla. Terchovská muzika sa nie nadarmo stala nehmotným kultúrnym bohatstvom sveta - teraz ju môžete vidieť a počuť naživo priamo v jej rodisku.

23.07.2022 07:00
Jánošíkove dni Foto:
Ďalším divom Terchovej je tradičný konský vozový sprievod s hrajúcimi muzikantami.
debata (2)

„Tento rok sa divákom predstaví na deviatich pódiách viac ako 1 600 účinkujúcich zo Slovenska, ale aj z ďalších krajín. Novinkou je náš "mokrý variant“ – diváci sa nemusia báť, že kvôli nepriaznivému počasiu o svoj program prídu, nezrušíme ani jedno vystúpenie, iba sa presunie do interiéru v centre Terchovej, do Relaxačno-informačného centra Terchovec," pozýva šéfdramturg Jánošíkových dní Peter Cabadaj.

Nebeská muzika: VEĎ JE TÁ TERCHOVÁ

V stredu festival otvorí okrem hudby a spevu aj dražba Jánošíkovej čiapky a zbojnícka vatra. Piatkový galavečer bude oslavou terchovskej muziky, zapísanej v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO – predvedie sa folklórny výkvet Jánošíkovho kraja. V sobotnom medzinárodnom galaprograme vystúpia účinkujúci z Terchovej aj z iných krajov Slovenska, z Česka, Talianska a Ukrajiny, záver bude patriť monumentálnemu a multigeneračnému Terchovskému ľudovému orchestru a zboru (,,symfoňák“).

Terchovský symfonický orchester účinkuje len... Foto: Milan Kosec
Terchovsky symfonicky orchester Terchovský symfonický orchester účinkuje len raz v roku - počas sobotňajšieho medzinárodného galaprogramu Jánošíkových dní.

Jubilejný 60. ročník Jánošíkových dní vyvrcholí v nedeľu 31. júla originálnym predstavovaním furmanov a muzík. Záverečný galaprogram bude venovaný vlaňajšiemu zápisu prvku Jánošíkovská tradícia do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

Lístky na festival sa dajú kúpiť v predpredaji aj na mieste, len nie na poslednú chvíľu, tesne pred programom. Kto by už nezohnal ubytovanie a nie je veľmi náročný na pohodlie, môže stanovať priamo pod sochou Juraja Jánošíka.

Zbojník príde o čiapku

Program sa začne v stredu 27. júla večer v rodnej osade Juraja Jánošíka U Jánošov (alebo inak Jánošovia). Bude sa dražiť historická replika Jánošíkovej čiapky, zahorí zbojnícka vatra, premietnu filmový dokument. Samozrejme, že nebude chýbať hudba a spev z Terchovej a Duo Kyseli Krastafci predvedie veselú ohňovú šou. „Návštevníci môžu navštíviť aj rodný dom Juraja Jánošíka, počas festivalu bude otvorený až dlho do večera,“ hovorí Peter Cabadaj.

Martin Repáň

Vo štvrtok 28. júla je program venovaný legendám Jánošíkových dní, pri príležitosti 60. ročníka festivalu. Okrem Martina Repáňa, víťaza folklórnej šou Zem spieva a Repáňovskej muziky vystúpi profesionálny súbor SĽUK, legendárna Ťažká muzika z Terchovej a zahrajú tiež Spojené muziky terchovské, v ktorých sa spoja muzikanti z rôznych kapiel. „V Terchovej sú muzikanti takmer v každom dome, v každej rodine a takého unikátne spojenie vzniká vždy len raz do roka, počas Jánošíkových dní,“ vysvetľuje šéfdramaturg festivalu.

Možno to neviete, ale v Terchovej majú aj Terchovské národné divadlo, ktoré vo štvrtok večer uvedie v amfiteátri Nad bôrami hru Jozefa Gregora Tajovského Statky-zmätky. Až do noci si diváci užijú spoločné vystúpenie VUS Ondráš z Česka a SĽUK-u.

Terchova - hrajuce zastavky Čítajte viac Zaspievajte si s terchovskou muzikou na zastávke!

Keď hrajú Terchovci, tak až do rána!

V piatok 29. júla sa oplatí prejsť si v Terchovej unikátne autobusové zastávky. Sú vyzdobené notovým záznamom a cez QR kód hrajú každá inú pôvodnú pesničku, o 10. a o 11. hodine však tieto piesne budete počuť naživo, od Repáňov cez Nový dvor pod Bobotami až po Vyšný koniec, Panskú lúku či nástupište, aj na konečnej v Štefanovej.

Šesťdesiatku má aj dvojdielny film Jánošík režiséra Paľa Bielika a v relaxačno-informačnom centre preto vystavia filmové kostýmy zo zbierok Šatnice Matice slovenskej. Piatkové popoludnie je venované deťom, o 14. hodine uvidia tanečnú veselohru Gašparko pre deti od 4 do 9 rokov v padaní SĽUK-u a od 16. hodiny sa môžu učiť v Tanečnom dome pod vedením lektorov (budova RIC Terchovec).

Fero Mucha: Autoportrét (olej, 1985) Foto: Milan Kosec
Fero Mucha autoportret Fero Mucha: Autoportrét (olej, 1985)

O 15. hodine sa k Terchovej pridá Žilina, kde na Mariánskom námestí ako živá pozvánka na Jánošíkove dni vystúpi folklórny súbor Rozsutec. V tom istom čase si v Terchovej uctia výstavou a premietaním filmu svojho rodáka, legendárneho muzikanta Fera Muchu, najstaršieho člena terchovskej muziky Bratia Muchovci, ktorý sa dožíva 75 rokov. Muchovci reprezentovali Slovensko v mnohých krajinách Európy, v Ázii, v Austrálii aj v Južnej Amerike. Niekdajšie zoskupenie tvorilo deväť bratov a sestra a hoci Fero Mucha už pár rokov presedlal na výtvarné umenie – maľuje obrazy, fotí a nakrúca filmy, vo všetkom mapuje svoj kraj a jeho ľudí, zaznamenáva históriu.

Fero Mucha: Muchovci (olej, 1990), výrez obrazu Foto: Milan Kosec
Fero Mucha Muchovci olej 1990 Fero Mucha: Muchovci (olej, 1990), výrez obrazu
Fero Mucha: Muchovci (olej, 1990), výrez obrazu Foto: Milan Kosec
Fero Mucha Muchovci2 olej 1990 Fero Mucha: Muchovci (olej, 1990), výrez obrazu
Terchovská muzika Bratia Muchovci - Jánošíkove dni

Známa Nebeská muzika zahrá v piatok pod sochou Juraja Jánošíka a večer v amfiteátri možno padne rekord spoločne hrajúcich terchovských predníkov, teda primášov.

Piatkový galavečer si nenechajte ujsť, divákom sa predvedie celý folklórny výkvet Jánošíkovho kraja. Kebyže ste neverili, koľko muzikantov žije v Terchovej na meter štvorcový, len v tomto programe vystúpia tieto terchovské muziky: Terchová, Sokolie, Haštrle, Vršanská muzika, Repáňovci, Blanciar, Vojtekovci, Z dolniakov, Ťažká muzika, ľudové hudby Jasmínky Vallovej, Bielkovci, bratov Balvoňovcov, spod Sokolia, Jána Rybára, Ženy spod Rozsutca, Sestry Opálkové, Terchovské ženičky & terchovskí dôchodci, folklórne súbory Chotár, Rozsutec, Malý Rozsutec po 50 rokoch, Senior Rozsutec, Jasmínka Vallová, Martin Repáň, Zuzka Patrnčiaková, Martošovci Noc s Terchovskou muzikou pobude pokračovať v relaxačnom informačnom centre až do tretej ráno.

Terchovská muzika Pupov - Hrajže mi, muzička

Vozový sprievod s muzikou

V sobotu môžu diváci okrem sledovania vystúpení detských a seniorských folklórnych súborov a skupín zapojiť do kurzov inštrumentálnej hudby. Večer uvidia v amfiteátri medzinárodný galaprogram a v centre Terchovec sa Noc pri muzike pretiahne až do štvrtej ráno.

Konský vozový sprievod, erbový program... Foto: Milan Kosec
Janosikove dni - konsky bozovy spriievod Konský vozový sprievod, erbový program Jánošíkových dní, odštartuje v nedeľu 31. júla predpoludním 55. raz.

„V nedeľu, posledný deň festivalu, si návštevníci užijú atraktívny konský vozový sprievod – s hrdými krojovanými furmanmi a hrajúcimi muzikantmi vo vozoch. Je to o erbové podujatie Jánošíkových dní a tento rok odštartuje po päťdesiaty piaty raz,“ hovorí šéfdramaturg festivalu. Posádka musí byť krojovaná, vozy drevené, aj ich kolesá, vozy aj kone vyzdobené. Sprievod symbolizuje hrdosť na rodnú zem, úctu predkom, k tradíciám, k pôde, k hospodárskym zvieratám, aj k muzike.

Konský vozový sprievod prechádza dolinou. Foto: Milan Kosec
konsky vozovy sprievod - farba 2 Konský vozový sprievod prechádza dolinou.

Veľkej pozornosti sa teší aj predstavovanie furmanov a muzík v areáli pod Jánošíkovou sochou (12.30 h) a nedeľná svätá omša za nositeľov ľudových tradícií, na ktorej sa aktívne zúčastnia krojovaní muzikanti a speváci z domova i zo sveta..

Janošíkove dni Čítajte viac Konský vozový sprievod v Terchovej oslavuje 50 rokov

„Jednotlivé dni festivalu budú okrem folklórneho programu vyplnené výstavami (Zdeno Horecký, František Mucha, ornament, filmové a televízne kostýmy, storočnica slovenskej kinematografie), prezentáciami ľudových remesiel, tvorivými dielňami, školou tanca, divadelnými predstaveniami pre deti aj dospelých, koncertmi world music, premietaním filmov, nočným hraním a ďalšími sprievodnými akciami,“ dodáva Peter Cabadaj, šéfdramaturg Jánošíkových dní.

Terchovská Muzika - Hore Belú voda beží

Kľúčovým slovom festivalu je v tomto roku akronym K.U.M.Š.T. (Kúzlo umenia modernosti šesťdesiatročnej tradície). Spraviť dobrý festival je naozaj kumšt. Ten terchovský má už svoj vek, a stále je príťažlivý. Nedal si prestávku ani počas pandémie, no teraz ho môžete vidieť v pôvodnej sile a veľkosti. Jánošíkove dni sú poctou tradícii a zároveň dobrou zábavou, pastvou pre uši aj pre oči.

Music of Terchová

Terchovská muzika je zaradená do Svetového zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva od roku 2013. Pod pojmom „terchovská muzika“ rozumieme nielen osobitý typ hudby (a originálnu dvojstrunovú basu), ale aj spev a tanec, celú živú tradíciu hudobnej kultúy Terchovej a jej okolia, ktorú si v komunite odovzdávajú z pokolenia na pokolenie.

Jánošíkovská tradícia je do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska zapísaná od roku 2021 a zďaleka sa netýka iba legiend a folklóru. Z Terchovej prerástla do celonárodnej tradície v rôznych druhoch umenia a kultúry, od ľudovej po profesionálne výtvarné umenie, literatúru, film, divadlo, hudbu od muzikálovej,, rockovej až po vážnu hudbu.

Ľudová hudba Martinky Bobáňovej

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jánošíkove dni