Benátsky festival otvorí film Noaha Baumbacha White Noise s Adamom Driverom

White Noise (2022) scenáristu a režiséra Noaha Baumbacha (Frances Ha, Manželská história) s jeho dvornými hercami Adamom Driverom a Gretou Gerwig v hlavných úlohách bude otvárať súťaž 79. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach.

26.07.2022 18:00
white-noise Foto:
Adam Driver vo filme White Noise, ktorý bude otvárať hlavnú súťaž festivalu v Benátkach.
debata

Baumbachov film bude mať v Benátkach premiéru 31. augusta a festival potrvá do 10. septembra. Režisér sa sem vracia po troch rokoch. V roku 2019 tu mala premiéru jeho dráma Manželská história nominovaná aj na Oscara pre najlepší film. Aj vtedy zveril hlavnú úlohu Adamovi Driverovi a ten je – aj vďaka početným spoluprácam s Baumbachom (Kým sme mladí, Frances Ha) – dnes na hereckom výslní ako jeden z najobsadzova­nejších a najtalentovanejších hercov svojej generácie.

Adam Driver, hoci počas svojej kariéry... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Adam Driver Adam Driver, hoci počas svojej kariéry spolupracoval s poprednými filmármi ako bratia Coenovci či Martin Scorsese, začínal pod krídlami Noaha Baumbacha.

S Gretou Gerwig ako stratenou mileniálkou hľadajúcou zmysel svojho chaotického života v New Yorku sa už Driver stretol pred Baumbachovou kamerou v kultovej čiernobielej tragikomédii Frances Ha (2012). Objavila ho však Lena Dunham, keď ho obsadila do nekonvenčnej komediálnej série Girls ako svojho bizarného frajera Adama Sacklera. Už vtedy dostal priestor ukázať, že je komplexným hercom schopným na plátne všetkého.

„Je pre mňa veľkou cťou otvoriť 79. filmový festival v Benátkach filmom White Noise. Oplatilo sa čakať na potvrdenie, že film je dokončený, aby som mohol jeho premiéru oznámiť. Adaptáciou veľkého románu Dona DeLilla vytvoril Baumbach originálne, ambiciózne a presvedčivé umelecké dielo, ktoré je rozkročené medzi drámou, iróniou i satirou. Výsledkom je film, ktorý skúma naše posadnutosti, pochybnosti a strachy. Dej je zasadený do 80. rokov, no veľmi jasne odkazuje na súčasnú realitu,“ povedal súčasný riaditeľ benátskeho festivalu Alberto Barbera.

White Noise sa bude premietať v stredu 31. augusta v Sala Grande v Palazzo del Cinema, počas otváracieho večera 79. filmového festivalu v Benátkach. White Noise distribuuje Netflix.

Film je veselý aj desivý, lyrický aj absurdný, obyčajný aj apokalyptický. Dramatizuje pokusy súčasnej americkej rodiny vysporiadať sa s všednými konfliktmi každodenného života. Zároveň zápasia s univerzálnymi tajomstvami lásky, smrti a dosahovaní šťastia v neistých podmienkach sveta. Príbeh vznikol na motívy knihy Dona DeLilla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Benátky #Adam Driver #Greta Gerwig