Na Spiš prídu opäť živé sochy. Koho tam stretnete?

Najdlhšie šošovkovité námestie v strednej Európe v Spišskej Novej Vsi sa v piatok a sobotu (29 - 30. 7.) premení na galériu svetových a slovenských osobností. Opäť sa uskutoční festival Živé sochy, vďaka umeleckej skupine Big Names budú môcť návštevníci vidieť napríklad Coco Chanel, Alberta Einsteina, sochy Petry Vlhovej, Petra Sagana, ale aj Milana Rastislava Štefánika.

27.07.2022 14:00
Festival Živé sochy 2019 podujatie POX Foto: ,
Živé sochy sú na Spiši ako doma už šiesty rok. Na snímke muž znázorňujúci vynálezcu Grahama Bella.
debata

O 6. ročníku festivalu informoval autor a organizátor Radovan Michalov. Pripravený je aj bohatý sprievodný program na dvoch pódiách, oddychová aj detská zóna.

Na festivale sa každý rok ako živá socha predstaví aj významný slovenský umelec. Tento rok pozvanie prijal Marián Labuda ml. "Ani sme ho veľmi nemuseli presviedčať, bude bronzovou sochou samého seba. Tento ročník chceme poňať uvoľnene a konečne bez obmedzení.

Živé sochy: Koho stretnete v Spišskej Novej Vsi?

Festival sa v meste koná už 6. rok, predstaví osobnosti svetových a slovenských dejín.

Fotogaléria
Na námestí v Spišskej Novej Vsi muž ako živá...
Cisárovná Sisi  zavítala do Spišskej Novej Vsi...
+2Živá socha znázorňujúca vynálezcu Grahama Bella...

Vizuálne krásnou novinkou bude vyhliadkové koleso s priemerom 30 metrov v detskej zóne, ktoré poskytne návštevníkom pohľad na festival z vtáčej perspektívy. Vystúpia rôzne divadielka či mím, viacero umeleckých zoskupení, sobotňajší večer spríjemní Robo Opatovský a pripravená je tiež gastrozóna," priblížil Michalov.

reduta vchod spisska nova ves Čítajte aj Živé sochy sú encyklopédiou dejín

Spoluorganizátorom podujatia je mesto Spišská Nová Ves s podporou Košického samosprávneho kraja (KSK). Primátor Pavol Bečarik zdôraznil, že festival má originálnym spôsobom aj edukačné poslanie. „Sochy sú živou encyklopédiou svetových i našich dejín, približujú tisíckam návštevníkov našu minulosť a historický odkaz vedcov, umelcov, dejateľov,“ zdôraznil.

Chýbať nebudú ani zahraniční hostia, ktorí sa zmenia na významné osobnosti vedy a kultúry. Predstaví sa napríklad dvojnásobný majster sveta živých sôch Candyman z Nemecka, taktiež niekoľkonásobný víťaz celosvetovej súťaže živých sôch v holandskom Arnheime The Mat Hatter a návštevníci uvidia aj Lady Medusu v podaní Adeliny Rajskej a Lukasz Rajski Mr. Jeans.

Svoje miesto na podujatí bude mať aj stánok Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus, v ktorom okrem iného odprezentujú nové zážitky na „Kraji sveta“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Živé sochy