Psom a Talianom vstup zakázaný: V Locarne sa začal 75. ročník filmového festivalu

Vo švajčiarskom Locarne začal 75. ročník medzinárodného filmového festivalu. Termín konania akcie je od 3. do 13. augusta, ale ako je už v Locarne zvykom, festival aj tento rok odštartoval projekciou v predvečer oficiálneho zahájenia.

03.08.2022 13:00
locarno Foto: ,
Na Piazza Grande premietli deň pred oficiálnym začiatkom festivalu bábkový film Psom a Talianom vstup zakázaný.
debata

Až 8000 divákov mohlo pod holým nebom na Piazza Grande zadarmo sledovať nový bábkový film francúzskeho režiséra Alaina Ughettoa „Interdit aux chiens et aux Italiens“ („Psom a Talianom vstup zakázaný“).

Na tohtoročnom ročníku premietnu celkom 226 hraných, dokumentárnych a krátkych filmov. O hlavnú cenu v medzinárodnej súťaži, Zlatého leoparda, sa uchádza 17 filmov. Medzi ďalšie ocenenia patrí napríklad Čestný leopard alebo cena pre tvorcov za celoživotné dielo.

Podľa amerického filmového časopisu Hollywood Reporter je Locarno preklenutím medzi hollywoodskou produkciou hlavného prúdu, tento rok zastúpenou napríklad akčnou komédiou Bullet Train s Bradom Pittom, a artovou kinematografiou, do ktorej patrí napríklad ruský režisér Alexander Sokurov, ktorého nová dráma Skazka (Rozprávka) je súčasťou programu.

SVETLONOC, Natalia Germani Čítajte viac Na festivale v Locarne uvedú po prvý krát až štyri slovenské filmy

V roku 2021 prišlo do pätnásťtisícového Locarna na brehu jazera Lago Maggiore viac ako 70.000 festiva­lových návštevníkov, čo bolo o polovicu menej ako v predpandemickom roku 2019. Ďalších 8000 divákov filmy vtedy sledovalo „na vyžiadanie“ cez internet. V roku 2020 bol festival kvôli pandémii covidu-19 zrušený prvýkrát od svojho založenia v roku 1946.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Locarno #Tereza Nvotová